Ένας διαιτητής που φτιάχνει μπάλες ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά

2023-08-26

Διεθνής διαιτητής και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση, ο Ηλίας έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα συναρπαστικό άθλημα: το ποδόσφαιρο τυφλών.

Καθώς περιμένω τον Ηλία Μάστορα στην πλατεία Ναυαρίνου, παρακολουθώ ένα παιδάκι που παίζει ποδόσφαιρο με τον πατέρα του μπροστά στα πολύχρωμα κάγκελα της παιδικής χαράς.Ο πατέρας κάθεται τέρμα, του πετάει την μπάλα και ο μικρός σουτάρει με όλη του τη δύναμη.

Βλέποντας τον πιτσιρικά, που μάλλον δεν είναι προορισμένος να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, να νιώθει τέτοια ικανοποίηση κάθε φορά που κοντρολάρει και σουτάρει σωστά τη μπάλα, σκέφτομαι πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για έναν άνθρωπο που δεν βλέπει ή έχει προβλήματα όρασης να ασχοληθεί έστω και για λίγο με το άθλημα που αγαπά.

Τις όχι και τόσο σύνθετες, είναι η αλήθεια, σκέψεις μου διακόπτει ένας χαμογελαστός Ηλίας που καταφθάνει φορώντας ένα άσπρο τζάκετ με τη στάμπα «Rio 2016».

Ο ίδιος είναι διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση. Τόσο το 2004 όσο και το 2008 συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο, οπότε με αυτήν του την ιδιότητα πήγε και στο Ρίο.

Η εικόνα που έχουμε για έναν τυφλό άνθρωπο στην πόλη είναι με ένα μπαστούνι ή με έναν σκύλο οδηγό, ενώ, όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, αφήνει το μπαστούνι και τρέχει μόνος του, αυτόνομα, σε μια έκταση 40×20 μέτρα. Το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1996, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήρθαν και οι συμμετοχές σε διεθνές επίπεδο. Εκείνη την περίοδο ο Ηλίας δούλευε στη Σχολή Τυφλών και, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει τερματοφύλακας στην ομάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί εθελοντικά με τη διαιτησία.

Του ζητάω να μου εξηγήσει περισσότερα για ένα σπορ που είναι άγνωστο στην πλειονότητα των Ελλήνων. «Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα ενταξιακό άθλημα. Άρα έχουμε ολικά τυφλούς ποδοσφαιριστές, τέσσερις που παίζουν και τέσσερις στον πάγκο.

Υπάρχουν, επίσης, τρεις που βοηθούν στο παιχνίδι, οι οποίοι δεν είναι τυφλοί. Ο τερματοφύλακας, που κατευθύνει την άμυνα, ο προπονητής, που βρίσκεται έξω από τον αγωνιστικό χώρο, στο κέντρο του γηπέδου, και η βοηθός πίσω από την αντίπαλη εστία, που προσανατολίζει την επίθεση της ομάδας. Σε κάθε αγώνα είμαστε όλοι μαζί, βλέποντες και τυφλοί. Αυτό είναι το ωραίο του αθλήματος». Όσο μιλάει, βγάζει από την τσάντα του δύο μπάλες ποδοσφαίρου. Μία μεγαλύτερη και μία πιο μικρή. Όπως μου εξηγεί, το συγκεκριμένο άθλημα είναι συναρπαστικό.

«Η εικόνα που έχουμε για έναν τυφλό άνθρωπο στην πόλη είναι με ένα μπαστούνι ή με έναν σκύλο οδηγό, ενώ, όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, αφήνει το μπαστούνι και τρέχει μόνος του, αυτόνομα, σε μια έκταση 40×20 μέτρα. Υπάρχει μόνο το προστατευτικό γύρω του που είναι περίπου στο ένα μέτρο και σκοράρει απέναντι σ' έναν βλέποντα τερματοφύλακα. Άρα, ουσιαστικά, επεκτείνει τα όριά του και τον βοηθά στην προσωπική του ανάπτυξη».

Εκτός από διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών, ο Ηλίας είναι και προπονητής σκακιού. Πριν από ενάμιση χρόνο έγραψε ένα σκακιστικό παραμύθι και σε σύστημα Μπράιγ για τα τυφλά παιδιά.

Σε μια παρουσίαση του παραμυθιού στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης τού έφεραν ένα τρίχρονο παιδί και αυτός του χάρισε μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών για ενήλικες.

Εκεί συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη μπάλα για τυφλά παιδιά σε όλο τον κόσμο και πως ένα τόσο μικρό παιδί δεν θα μπορούσε ποτέ να παίξει με μια μπάλα που είναι πάνω από μισό κιλό. Έτσι, του ήρθε μία φοβερή ιδέα. «Σκέφτηκα να φτιάξουμε μια τέτοια μπάλα και όχι μόνο αυτό, αλλά να τη δωρίζουμε κιόλας, γιατί η καμπάνια μας ονομάστηκε "Μία μπάλα για όλους".

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να την παράγουμε και να πηγαίνουμε στα πρώτα σχολεία, είτε γενικά είτε εκπαιδευτικά, και να τη δίνουμε τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και ως εργαλείο ενσυναίσθησης, για να καταλαβαίνουν δηλαδή οι βλέποντες πως μπορούν τα πράγματα να γίνουν για όλους.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δηλαδή το εκπαιδευτικό, κάθε τυφλό παιδί που φοιτά σε ένα γενικό σχολείο θα μπορεί πλέον να πάρει αυτήν τη μικρότερη μπάλα μαζί του στην τσάντα του και να παίξει μαζί με τους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της γυμναστικής».

Φέτος, το UEFA Foundation for Children ενέκρινε το πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» (A Ball for all) έτσι ώστε να δοθούν 500 τέτοιες μπάλες σε όλο τον κόσμο. Ήδη, τους τρεις πρώτους μήνες έχουν μοιραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες.

«Η συγκεκριμένη μπάλα έχει βάρος 250 γραμμάρια, άρα είναι εύκολο να την κουβαλάει κανείς μαζί του, ενώ στο εσωτερικό της διαθέτει 4 μηχανισμούς έτσι ώστε να βγάζει ήχο όταν κυλάει στο έδαφος.

Είναι μια μπάλα ασφαλής, "αγαπησιάρικη", όπως τη λέω, που τη νιώθει κανείς και στην αφή. Τα τυφλά παιδιά μπορούν να παίξουν με αυτήν μαζί με άλλα, βλέποντα, σε έναν κήπο ή σε ένα σπίτι, χωρίς να κινδυνεύουν να χτυπήσουν, όπως θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσαν την αντίστοιχη μπάλα των ενηλίκων» επισημαίνει ο Ηλίας. Όση ώρα μιλάει, καταλαβαίνω ότι έχει μεγάλη αγάπη γι' αυτό που κάνει, παρ' ότι πριν από τη Σχολή Τυφλών δεν είχε καμία επαφή με τυφλούς ανθρώπους ούτε κάποια προσωπική εμπειρία από το δικό του περιβάλλον.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται, όμως, σήμερα το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα; «Το ποδόσφαιρο τυφλών έχασε ένα στοίχημα γιατί το γήπεδο που είχε γίνει στο Ελληνικό το 2004 δεν παρέμεινε σε χρήση.

Στη Θεσσαλονίκη ήμασταν τυχεροί, γιατί στο Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας υπάρχουν ακόμη τα προστατευτικά, με αποτέλεσμα να διεξάγεται εδώ και 20 χρόνια διεθνές τουρνουά.

Τώρα τελευταία έχει γίνει και ένα γήπεδο στην Αθήνα, στο Γουδί, όπου παίζουν ακαδημίες και γίνονται και προπονήσεις τυφλών, άρα οι υποδομές έχουν κάπως βελτιωθεί» λέει χαμογελώντας αισιόδοξα.

Στη συνέχεια του ζητάω να μου αφηγηθεί την πιο έντονη στιγμή που έχει ζήσει στους αγώνες ποδοσφαίρου τυφλών. Διαλέγει δίχως δεύτερη σκέψη τον τελικό των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008, οπότε βρισκόταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

«Ο αγώνας ήταν sold out. Οι Κινέζοι κέρδιζαν με 1-0. Στα τελευταία 50 δευτερόλεπτα οι Βραζιλιάνοι πέτυχαν το νικητήριο γκολ και έκαναν την ανατροπή. Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα για νικητές και χαμένους. Την ίδια μέρα ήταν και η τελετή λήξης. Όλοι όσοι την παρακολουθούσαμε δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας».

Πηγή: https://www.amea-care.gr/

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φροντίδας και προστασίας των ζώων συντροφιάς»

Ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και την αντικατάσταση 4685 φωτιστικών σωμάτων, με λαμπτήρες τύπου led καθώς και 1786 βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων, σε κάθε γωνιά της πόλης, μετά την...

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ ο προϋπολογισμός για το έτος 2024. Κατά την πάγια πολιτική της διοίκησης της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται, καταστρατηγώντας τη λογική της διαφάνειας που επιβάλει η «Διαύγεια». Την ίδια πολιτική ακολουθεί η ΕΡΤ και στο κόστος των σειρών. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για δημόσιο...

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των δύο sold out εμφανίσεών τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχονται πάνω «Σ' ένα κύμα του Νότου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα ακόμα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι.

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες για την κατασκευή πέντε παιδικών χαρών για φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για το την ολοκλήρωση του έργου στο «Σπίτι του Ηθοποιού», με τη δημιουργία επιπλέον κοιτώνων, αλλά και κοινόχρηστων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παρουσόαασε επτά προτάσεις του Συνδυασμού «Αθήνα ΤΩΡΑ» ώστε να μην βουλιάζει η πρωτεύουσα με την πρώτη καταιγίδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
– Πρέπει να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων.
– Να καταγραφούν πλήρως τα υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων υδάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα
– Να...

Οι παλιοί Κυψελιώτες θα χαρούν (μπορεί και λίγο να συγκινηθούν) να μάθουν ότι η αλλοτινή Ύρια, στη γωνία Θήρας και Δροσοπούλου, ζει μια δεύτερη ζωή πλέον ως Λογιότατος στο πανέμορφο νεοκλασικό του 1922, με την γλυκύτατη αυλίτσα.

Η 7η Δημοτική Κοινότητα απέκτησε για πρώτη φορά Δημοτικό Ιατρείο - Σε λειτουργία η πλήρως εξοπλισμένη δομή πρωτοβάθμιας υγείας του Δήμου Αθηναίων στους Αμπελόκηπους - Κ. Μπακογιάννης: «Επτά στα επτά - Κάθε κοινότητα της Αθήνας διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο Δημοτικό Ιατρείο, ανοιχτό για όλους τους δημότες»

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ρωμαϊκής τεχνοτροπίας, του 2ου μ.Χ. αιώνα, στο αρχαίο θέατρο της Προυσιάδας προς τω Υπίω.