Αλλαγές στο ωράριο ανεφοδιασμού των καταστημάτων στην Αθήνα προανήγγειλε ο Χάρης Δούκας

2024-04-07

Αλλαγές στα ωράρια των φορτοεκφορτώσεων εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024» που διεξάγεται στην Τεχνόπολη.

«O πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζουν και την πόλη και το λιανεμπόριο, το 15% της κίνησης στον αστικό ιστό οφείλεται στις μεταφορές που σχετίζονται με το λιανεμπόριο όπως και το 50% των μικροσωματιδίων που εκπέμπεται οφείλεται στις μεταφορές του λιανεμπορίου. Το χάος στους δρόμους έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό στις φορτοεκφορτώσεις, το πρόβλημα προφανώς δεν είναι ελληνικό», επεσήμανε ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων.

«Οι αλλαγές που χρειάζονται πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, αστικά κέντρα ενοποιημένων μεταφορών, διαδρομές μηδενικών ρύπων, ενίσχυση ηλεκτρικών μέσων αποτελούν μερικές ενδεικτικές παρεμβάσεις. Θα δημιουργήσουμε ομάδα εργασίας μέχρι το καλοκαίρι με τους επαγγελματίες για να αναζητήσουμε στοχευμένες λύσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Θέλουμε από τις αρχές του 2025 να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, ιδίως όσον αφορά τις φορτοεκφορτώσεις, για παράδειγμα μπορούν να γίνονται κυρίως το βράδυ;», αναρωτήθηκε διαβεβαιώνοντας πως αν η αγορά συμφωνήσει για νυχτερινές φορτοεκφορτώσεις «είμαι έτοιμος να πάρω το βάρος της απόφασης, να εφαρμοστεί όμως αυτή και στην πράξη».

Ο κ. Δούκας παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο ο πλούτος που φέρνει η διαρκής τουριστική άνοιξη. «Σε πολλές περιοχές υπάρχουν ανισότητες, πρέπει και οι επιχειρηματίες να συμβάλλουν στην διάχυση της ανάπτυξης, δεν πρέπει να γίνουμε Σαν Φρανσίσκο. Οι πόροι του δήμου είναι περιορισμένοι για τον πληθυσμό που καλείται να διαχειριστεί», τόνισε εστιάζοντας στην διατήρηση της τοπικότητας και της αυθεντικότητας της Αθήνας για να μην «πνιγεί» από το τουριστικό κύμα. «Η πόλη δεν πρέπει να γίνει απρόσωπο πρέπει να είναι μία πόλη βιώσιμη, με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν και οι επαγγελματίες του τουρισμού», κατέληξε.

athina984.gr