Με Άγγελο Σικελιανό συνεχίστηκε ο κύκλος διαλέξεων για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» στο Δήμο Αμαρουσίου

2024-04-14

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του αρμοδίου αντιδημάρχου Νίκου Πέππα, η σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά υπογράμμισε την επιδραστικότητα της προσωπικότητας και του έργου του Άγγελου Σικελιανού και τη συμβολή του στη σύνδεση των αρχαιοελληνικών με τις χριστιανικές αλλά και τις νεότερες – και λαϊκές- παραδόσεις.

Η υποδοχή των συμμετεχόντων έγινε με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», την «Παθητική» και το «Κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν», αγαπημένου συνθέτη του ποιητή.
Εισηγήτρια της διοργάνωσης ήταν η διδάκτωρ Φιλολογίας, Μαντώ Μαλάμου, μία από τους σημαντικότερους Μελετητές του έργου του κορυφαίου Λευκαδίτη Ποιητή, με θέμα διατριβής την επίδραση του αρχαίου ελληνικού δράματος και της πλατωνικής φιλοσοφίας στο θεατρικό έργο του Άγγελου Σικελιανού, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Τα προσωπεία του Διονύσου. Η Θυμέλη του Άγγελου Σικελιανού και το αρχαίο δράμα».

Η Μ. Μαλάμου εστίασε στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Άγγελου Σικελιανού και ερμήνευσε ποιήματα και μεμονωμένους στίχους, αναδεικνύοντας τον γλωσσικό πλούτο, τον ρυθμό, την ταύτιση νοήματος και μορφής, δηλαδή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποίηση του Σικελιανού, όπως άλλωστε ορίζουν και την έννοια της αληθινής Ποίησης.

Παρουσιάστηκαν – και σχολιάστηκαν και από τους παρευρισκόμενους – αποσπάσματα από τον «Αλαφροΐσκιωτο», τον «Τύμβο» και το «Μήτηρ Θεού» και τα ποιήματα «Πρωτοβρόχι», «Γιατί βαθιά μου δόξασα», «Αναδυομένη», «Ακροκόρινθος», «Σαν τραγούδησα το πρώτο μου τραγούδι» σε συνδυασμό με τον «Ύμνο του μεγάλου Νόστου» και το «Σόλωνος απόλογος».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό, το άκουσμα του αποσπάσματος από το «Πνευματικό Εμβατήριο», σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεία Αντώνη Καλογιάννη. Η διάλεξη της Μ. Μαλάμου, που συνοδευόταν από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χρήση διαφανειών, οδήγησε τους συμμετέχοντες σε ένα μυητικό ταξίδι στον κόσμο του Σικελιανού, αναδεικνύοντας την ταύτιση της Ποίησης-Πράξης που ο ίδιος επαγγέλθηκε, ονομάζοντας το σύνολο των ποιημάτων του «Λυρικό Βίο».
Σχετικά με τη συμβολή του Άγγελου Σικελιανού στη σύνδεση των αρχαιοελληνικών με τις χριστιανικές αλλά και τις νεότερες – και λαϊκές- παραδόσεις, έγινε ειδική μνεία στον θαυμασμό του για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη.

Η προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου Μένια Σπαθάρη, στο πλαίσιο παρέμβασής της μίλησε για τη βαθιά φιλία του Άγγελου Σικελιανού με τον παππού της, Σωτήρη Σπαθάρη. Ο Σικελιανός διέβλεψε την αυθεντικότητα στο πρόσωπο και την τέχνη του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη – πατέρα του Ευγένιου Σπαθάρη – και τον ενθάρρυνε να γράψει τα Απομνημονεύματά του. Αξίζει να γίνει αναφορά στο δημοσίευμα του Άγγελου Σικελιανού, το 1945 στα Ελληνικά Γράμματα: «… Η φιλία μου λοιπόν με τον Σπαθάρη έγινε μέσα σε λίγην ώρα εντελώς αβίαστη και βαθύτατη, όπως πάντα άλλωστε έχει γίνει τέτοια, οπουδήποτε είχα να κάμω με το γνήσιο κι αληθινό λαό …»

Οι παριστάμενοι
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Χαλιώτη, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Κατερίνα Βουρλάκη και το μέλος Ιωάννα Αμαξηλάτη, η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, η ομότιμη καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, η συγγραφέας Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου, οι διδάκτορες Φιλολογίας Ασπασία Γκιόκα και Ανθούλα Δανιήλ και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι φιλόλογοι, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου Βούλα Βανδώρου, μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Α. Βαγιωνά, η οποία από κοινού με τον συγγραφέα – διδάκτορα φιλολογίας Γιάννη Ρηγόπουλο έχει την ευθύνη σχεδιασμού του Κύκλου «Νεότερη Ελληνική Ποίηση».

Η επόμενη διάλεξη για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, με Εισηγητή τον Γ. Ρηγόπουλο και απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 18.00, στο δημαρχείο Αμαρουσίου.
Η κεντρική εισήγηση θα συνοδευτεί από σειρά προγραμματισμένων παρεμβάσεων.