«Βαλκανική Τριλογία» της Ολίβια Μάνινγκ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

2020-04-18

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια νίκη της συγγραφικής πένας, αλλά και ένα ολοκληρωμένο χρονικό για τη συναισθηματική εξέλιξη της δυτικής κοινωνίας.

Ένας νεαρός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και η σύζυγος του καταφτάνουν από το Λονδίνο στο Βουκουρέστι τον Σεπτέμβριο του 1939 αμέσως μετά τον γάμο τους. Διπλά παιχνίδια και καταγραφή της καθημερινότητας σε μια εποχή όπου όλα είναι τραγικά αβέβαια και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς σε μια κρίσιμη περίοδο βιώνεται το παρόν;

Ένα ταξίδι στα Βαλκάνια που φτάνει στο τελευταίο μέρος μέχρι την Ελλάδα και την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα. Βασισμένη εν πολλοίς στη ζωή της ίδιας της συγγραφέως και γραμμένη μεταξύ των ετών 1960 και 1965, η τριλογία έχει βρει πλέον τη θέση της ως ένα από τα καλύτερα μεταπολεμικά βρετανικά λογοτεχνικά έργα και ως μια πολύτιμη καταγραφή της συγκεκριμένης περιόδου, γνωρίζοντας και μια συνέχεια με την Τριλογία του Λεβάντε και μια επιτυχημένη τηλεοπτική διασκευή το 1987 με τους Κένεθ Μπράνα και Έμα Τόμσον.

'Θα τα καταφέρουμε να διαφύγουμε επειδή έτσι πρέπει. Η μεγαλύτερη περιουσία και η μεγαλύτερη τύχη είναι η ζωή. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε'.

Τα τρία μέρη της Βαλκανικής Τριλογίας 'Η μεγάλη τύχη', 'Η κατεστραμμένη πόλη' και 'Ήρωες και φίλοι' της Ολίβια Μάνινγκ κυκλοφορούν σε επίτομη έκδοση και σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».

«Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση: μαθησιακή ετοιμότητα, δυσκολίες και άλλες προκλήσεις» θα είναι το θέμα της 4ης συνάντησης της ακαδημίας γονέων «Από το Α έως το Ω» που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο e-ΕΦΚΑ την υλοποίηση της καινοτόμου πιλοτικής δράσης σχετικά με την πληροφόρηση ασφαλισμένων για το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ξεκινώντας ήδη, μέσα στον Μάρτιο, τον δεύτερο κύκλο ενημέρωσης.

Έναν ρομποτικό βοηθό αγορών στο σούπερ μάρκετ για άτομα με προβλήματα όρασης σχεδίασαν μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ενταγμένου στο ΑΠΘ).

Αλλαγές στα ωράρια των φορτοεκφορτώσεων εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024» που διεξάγεται στην Τεχνόπολη.