«Βαλκανική Τριλογία» της Ολίβια Μάνινγκ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

2020-04-18

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια νίκη της συγγραφικής πένας, αλλά και ένα ολοκληρωμένο χρονικό για τη συναισθηματική εξέλιξη της δυτικής κοινωνίας.

Ένας νεαρός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και η σύζυγος του καταφτάνουν από το Λονδίνο στο Βουκουρέστι τον Σεπτέμβριο του 1939 αμέσως μετά τον γάμο τους. Διπλά παιχνίδια και καταγραφή της καθημερινότητας σε μια εποχή όπου όλα είναι τραγικά αβέβαια και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς σε μια κρίσιμη περίοδο βιώνεται το παρόν;

Ένα ταξίδι στα Βαλκάνια που φτάνει στο τελευταίο μέρος μέχρι την Ελλάδα και την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα. Βασισμένη εν πολλοίς στη ζωή της ίδιας της συγγραφέως και γραμμένη μεταξύ των ετών 1960 και 1965, η τριλογία έχει βρει πλέον τη θέση της ως ένα από τα καλύτερα μεταπολεμικά βρετανικά λογοτεχνικά έργα και ως μια πολύτιμη καταγραφή της συγκεκριμένης περιόδου, γνωρίζοντας και μια συνέχεια με την Τριλογία του Λεβάντε και μια επιτυχημένη τηλεοπτική διασκευή το 1987 με τους Κένεθ Μπράνα και Έμα Τόμσον.

'Θα τα καταφέρουμε να διαφύγουμε επειδή έτσι πρέπει. Η μεγαλύτερη περιουσία και η μεγαλύτερη τύχη είναι η ζωή. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε'.

Τα τρία μέρη της Βαλκανικής Τριλογίας 'Η μεγάλη τύχη', 'Η κατεστραμμένη πόλη' και 'Ήρωες και φίλοι' της Ολίβια Μάνινγκ κυκλοφορούν σε επίτομη έκδοση και σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλημμύρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Το δικό του πάρκο σκύλων απέκτησε ο δήμος Γλυφάδας, στην οδό Σερρών στην Άνω Γλυφάδα και δίπλα στο «μπαλκόνι με θέα». Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πάρκο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα ακολουθήσουν κι άλλα, από το βουνό μέχρι την παραλία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.

Γ. Πατούλης: «Κεντρικοί δρόμοι του Πειραιά μετά από πολλά χρόνια εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο λειτουργικοί και πιο ασφαλείς για τους κατοίκους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας»

"Αθήνα Ψηλά" δεν είναι μόνο ένα σύνθημα είναι ο στόχος μας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, Νίκη Αραμπατζή.

Την πεποίθηση του ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, εφόσον αναμετρηθεί μαζί του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας.

Το Ertflix γίνεται πλέον διαθέσιμο στους Έλληνες ομογενείς -και όχι μόνο- για να παρακολουθούν από κάθε γωνιά της Γης το πλούσιο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας στην Ελλάδα, το ERTFLIX γίνεται International και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.