Πώς τα φανταστικά τέρατα αιχμαλωτίζουν την ανθρώπινη φαντασία

2020-04-22

Πενήντα καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από μυθικά τέρατα της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των anime και των κόμικς σε ομαδική έκθεση στη γκαλερί Corey Helford του Λος Άντζελες, στις ΗΠΑ.

Η έκθεση «Fantastical Beasts» έχει στόχο να αναδείξει πώς τα φανταστικά τέρατα αιχμαλωτίζουν την ανθρώπινη φαντασία στο πέρασμα των αιώνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της γκαλερί.

Το έργο Alicorn της Lauren Marx, το οποίο απεικονίζει έναν μονόκερο -με το σχολαστικά λεπτομερές ύφος της ζωγράφου που έχει συμπεριλάβει επιστημονικές εικονογραφήσεις, θρησκευτικούς συμβολισμούς και μπαρόκ εμπνεύσεις, έχει κεντρική θέση στην έκθεση.

«Οι μονόκεροι χρησιμοποιούνται στα πρόσφατα έργα μου ως ζώα σύμβολα ευτυχίας, ηρεμίας και μεταμόρφωσης, όλα όσα θεωρούσα κατά καιρούς ότι ήταν αδύνατα για μένα...» εξηγεί η εικαστικός.

«Καθώς όλοι κρύβουν είδη μαγείας και τεράτων μέσα τους, θεώρησα το θέμα της έκθεσης ιδιαίτερα σαγηνευτικό» είπε αναφερόμενη στη συμμετοχή της, η Jana Brike, καλλιτέχνης από τη Λετονία.

H Kristen Liu-Wong, ζωγράφος και εικονογράφος με έδρα το Λος Άντζελες εμπνεύστηκε από τις ταπισερί με μονόκερους και δημιούργησε ένα έργο με θέμα μία επίθεση σε δάσος και έναν τραυματισμένο μονόκερο. Λουλούδια και καρποφόρα δέντρα συνθέτουν το σκηνικό σε μία προσπάθεια μίμησης του κάλλους και της πλούσιας ομορφιάς στα πρωτότυπα έργα, όπως η ίδια σημειώνει.

Οι Ιάπωνες καλλιτέχνες Kazuki Takamatsu -ο οποίος συνδυάζει κλασσικές προσεγγίσεις όπως το σχέδιο, το airbrush και το γκουάς με τα γραφικά του υπολογιστή- και Miho Hirano -η οποία δημιουργεί αιθέριες μορφές, είναι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η έκθεση είχε προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 18 Απριλίου, όμως η γκαλερί παραμένει κλειστή λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού εν αναμονή νεότερης ενημέρωσης.

Τη σύμβαση προμήθειας 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη Απριλίου, υπέγραψε, σήμερα 3/10 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Chief Executive Officer Europe της «YUTONG BUS CO. LTD», Jack Li, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών,...

Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...