Πλέον όλοι μπορούμε να επισκεφθούμε την Μπιενάλε του Ψηλορείτη

2023-09-12

Η νέα ιστοσελίδα για τη Μπιενάλε του Ψηλορείτη βάζει τους επισκέπτες στον ρόλο του αναβάτη! Όπως η "Πρώτη, τελευταία και παντοτινή μπιενάλε του Ψηλορείτη" δεν είναι ακριβώς Μπιενάλε, έτσι και αυτό δεν είναι ακριβώς ιστοσελίδα, αλλά περισσότερο ένα διαδικτυακό παιχνίδι βασισμένο σε κείμενο που προσομοιώνει την εμπειρία ανάβασης ενός πιθανού επισκέπτη (text adventure biennale visitor simulator).

Μέσω ήχων, έντονων περιγραφών και οπτικών αφηγήσεων, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα ακολουθήσετε μονοπάτια, μπαίνετε σε προβληματισμούς για την πραγματική φύση της έκθεσης και έρχεστε διαδραστικά σε επαφή με αποσπάσματά της, ταυτόχρονα γραπτά, οπτικά και ακουστικά. Μέσα στην αφήγηση μπορείτε να δείτε και την καινούρια προσθήκη, το έργο του Νίκου Αρβανίτη "Χίλιοι ήχοι από το όρος Ίδη" το οποίο έχει τη μορφή κασέτας.

"Κάθεσαι πάνω σε έναν βράχο, ανοίγει στο σακίδιο σου και ξετυλίγεις το πρωινό σου. Συνεχίζεις να σκέφτεσαι για τις Μπιενάλε. Θα ήταν άραγε δυνατόν να οργανωθεί μία χαΐνικη Μπιενάλε στα βουνά, που δεν θα στέλνει πρόσκληση σε κανένα, δεν θα παράγει υλικά έργα, θα αποθαρρύνει τα αεροπορικά ταξίδια και θα αποφεύγει να συμφιλιώσει τις καλές τις προθέσεις με αυτές του κεφαλαίου που υποστηρίζει την υλοποίηση της; Μια Μπιενάλε που δεν θα καλεί συλλέκτες, γκαλερίστες, διευθυντές μουσείων, επιμελητές και δεν θα οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, δημόσιο πρόγραμμα ούτε πάρτι με ποτάρες; Μια Μπιενάλε που δεν θα απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους για την υλοποίηση της και δε θα ενεργεί προς το συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης; Μια Μπιενάλε που δεν θα έχει ούτε καν μία καντίνα για εσπρέσο; Μία Μπιενάλε για κοπάδια, σμήνη, αγέλες αλλά όχι και για πλήθη".

Το έργο

Η διαδραστική αφήγηση μία εναλλακτική εμπειρία της "Πρώτης, τελευταίας και παντοτινής Μπιενάλε του Ψηλορείτη". Η ιστοσελίδα παρουσιάζει τα έργα 11 συμμετοχόντων καλλιτεχνών: Νίκος Αρβανίτης, Φοίβη Γιαννίτση, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Παναγιώτης Λουκάς, Ίρις Λυκουριώτη (Αρχιτέκτονες της Φάλαινας), Γιώργος Ξένος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ρένα Παπασπύρου, Έφη Σπύρου, Μαρία Τσαγκάρη και Παντελής Χανδρής.

Η "Πρώτη, τελευταία και παντοτινή Μπιενάλε του Ψηλορείτη" είναι ένα επιμελητικό πείραμα του Σταμάτη Σχιζάκη που ξεκίνησε το 2017 και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται για την τυπική Μπιενάλε, δηλαδή ένα εικαστικό γεγονός μεγάλης κλίμακας και εμβέλειας, αλλά για ένα πολυσυλλεκτικό έργο Land art στη μεγάλη έκταση ενός ιστορικού βουνού που ασκεί κριτική στη τυπικότητα και το κατεστημένο, γεγονός που φανερώνεται και από τα κείμενα της ιστοσελίδας.

"Η εποχή του μοντερνισμού είχε την αστικοποίησή στο επίκεντρο της, οπότε ακολούθως η σύγχρονη τέχνη πηγάζει από μία πολιτιστική παράδοση συνδεδεμένη με την ζωή στα αστικά κέντρα. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και οι καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται σε πόλεις και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους. Μπιενάλε σε απρόσμενες τοποθεσίες έχουν περισσότερο μία τουριστική στόχευση και αδιαφορούν για το τοπικό κοινό το οποίο με τη σειρά του αδιαφορεί για την σύγχρονη τέχνη. Δεν υπάρχουν όμως σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που σχετίζονται με την ύπαιθρο; Τι θα γινόταν αν οι καλλιτέχνες επανα συνδέονταν με παραδοσιακές πρακτικές και μια παράδοση της υπαίθρου ή αν αντιμετώπιζαν τις πολιτικές της ζωής της υπαίθρου;".

Προτείνεται να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα από υπολογιστή και όχι από κινητό, ενώ χρειάζεται ήχο.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».

«Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση: μαθησιακή ετοιμότητα, δυσκολίες και άλλες προκλήσεις» θα είναι το θέμα της 4ης συνάντησης της ακαδημίας γονέων «Από το Α έως το Ω» που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι.