Οι εκπαιδευτικές & κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ φέρνουν εκπαιδευτικά προγράμματα στο σπίτι σας

2020-05-04

Οι εκπαιδευτικές & κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) επιμένουν διαδικτυακά εμπλουτίζοντας τη σειρά δράσεων «#ΗomeΕdition» με νέα εργαστήρια μικρής διάρκειας για το ευρύ κοινό με σκοπό την παροχή εναλλακτικών τρόπων διαδικτυακής και δημιουργικής μάθησης για όλους.

Με τη χρήση διαθέσιμων online εργαλείων επικοινωνίας, η ΕΛΣ συνεχίζει σταθερά τις συναντήσεις με τους συνεργάτες και τα μέλη των σταθερών της συνόλων δημιουργώντας εκ νέου μουσική, κίνηση και χορό.

Τα αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης διαδικτυακής συνάντησης θα κοινοποιηθούν μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του τμήματος στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής:

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Takedim - Rhythms and polyrhythms | Δεύτερος κύκλος εργαστηρίων

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαδικτυακών μουσικών εργαστηρίων εισαγωγής στις ρυθμικές βάσεις της Καρνατικής και Γκάμελαν μουσικής, ο συνθέτης και μουσικός 'Αντης Σκορδής μας καλεί σε έναν δεύτερο κύκλο εργαστηρίων για εγγεγραμμένα μέλη όπου ο κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα για one-to-one sessions με τον εκπαιδευτή του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται και σε αγγλόφωνους συμμετέχοντες. Δήλωση συμμετοχής έως την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στο education@nationalopera.gr

Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη ενασχόληση με τη μουσική σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Μουσική(οί) εδώ και τώρα! | Δεύτερος κύκλος εργαστηρίων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική(οί) εδώ και τώρα!» επιστρέφει και σας προ(σ)καλεί σε νέες δημιουργικές περιπέτειες. Τραγούδι, ρυθμός, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, δημιουργία τραγουδιών και πολλές νέες δραστηριότητες σας περιμένουν. Σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής μέσω της επικοινωνίας σε σχετική ομάδα στο Facebook, την αποστολή υλικού και την ανατροφοδότηση από την υπεύθυνη του εργαστηρίου. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

El retablo de maese Pedro

Οι εκπαιδευτικές & κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ φέρνουν για πρώτη φορά σε #ΗomeΕdition την αριστουργηματική όπερα κουκλοθεάτρου «El retablo de maese Pedro» (1922) του Μανουέλ ντε Φάγια. Η όπερα που παντρεύει τον μαγικό κόσμο της όπερας με την πανάρχαια τέχνη του κουκλοθεάτρου αποδομείται από τους συντελεστές της για να συνεχίσει το ταξίδι της μέσα από την προβολή ενός βίντεο με σκέψεις και εικόνες πάνω στο τι είναι η όπερα κουκλοθεάτρου και πώς φτάνουμε τελικά στην πραγματοποίηση μιας παράστασης.

«Χορεύουμε;» - Πρόσκληση σε εργαστήριο μπαλέτου για όλη την οικογένεια

Οι εκπαιδευτικές & κοινωνικές Δράσεις σε συνεργασία με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σας προσκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο μπαλέτου και χορευτικού παιχνιδιού για όλη την οικογένεια. Με βασικό εργαλείο τη μουσική και τον χορό, στόχος του εργαστηρίου είναι οι γονείς με τα παιδιά τους να διερευνήσουν τις δεξιότητές τους αλλά και να ενισχύσουν τη σχέση τους μέσα από κινητικές δραστηριότητες, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Φορέστε, λοιπόν, τα άνετα ρούχα σας και συντονιστείτε στο κανάλι των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων στο YouTube για να... χορέψετε οικογενειακώς με τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Creating Together

Στο εργαστήρι αυτό θα δημιουργήσουν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες το δικό τους τραγούδι μέσα από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, θα μάθουν τους βασικούς κανόνες στιχουργικής και θα γράψουν τους δικούς τους στίχους, και θα συνθέσουν τη δική τους χορογραφία. Τέλος, θα κινηματογραφήσουν το δικό τους βιντεοκλίπ.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εφήβους από 14 μέχρι 18 ετών. Προϋπόθεση: Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Εργαστήριο με τους Drum Works

Οι εκπαιδευτικές & κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με το British Council διευρύνουν το πρόγραμμα των εκρηκτικών Drum Works από το Λονδίνο εγκαινιάζοντας μια σειρά εβδομαδιαίων εργαστηρίων μουσικής σύνθεσης και ερμηνείας μέσα από τη χρήση κρουστών οργάνων, σε ένα «#ΗomeΕdition» πρόγραμμα για ομάδες ενηλίκων. Η ορχήστρα κρουστών που έχει δημιουργηθεί από την ελληνική ομάδα εκπαιδευτών θα συνεχίσει διαδικτυακά τις συναντήσεις της με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού έργου. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Διαπολιτισμική Χορωδία

Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόγραμμα Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ μαέστρου και μελών. Η διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν τα μέλη της χορωδίας και η υπεύθυνή της την προσωπική επαφή με τη μουσική, και πιο συγκεκριμένα με το τραγούδι, στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες. Τα αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης διαδικτυακής συνάντησης θα κοινοποιηθούν σύντομα και στο ευρύ κοινό μέσα από την προβολή ολόκληρων παραδοσιακών κομματιών σε μορφή βίντεο. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Κιθάρα Express 65+

Μέσα από τις νέες συναντήσεις του επιτυχημένου προγράμματος «Κιθάρα Express», οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν νέα τραγούδια, να κάνουν εξάσκηση, να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν και να απολαμβάνουν μια τόσο αγαπημένη συνήθεια ακόμη και την περίοδο που θα μένουν στο σπίτι. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Χορωδία 65+

Αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, το εργαστήριο «Χορωδία 65+» συνεχίζει τη λειτουργία του μέσα από την υλοποίηση εξ αποστάσεως ασύγχρονων δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού, ηχογραφήσεων, σκέψεων, ιδεών και προτάσεων. Ακολουθώντας τις χρονικές και τεχνικές δυνατότητες ή τους αντίστοιχους περιορισμούς πρόσβασης των συμμετεχόντων, οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν μαθησιακό χαρακτήρα, αλλά ο βασικός σκοπός τους μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε θα είναι η αντιμετώπιση του συναισθήματος της μοναξιάς μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, τη δημιουργική διάθεση και το χιούμορ. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Διαπολιτισμική Ορχήστρα

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Διαπολιτισμική Ορχήστρα» ξεκινάει έναν νέο κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων και προβών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου ορχήστρας Χάρη Λαμπράκη. Στα εργαστήρια αυτά το εκπαιδευτικό υλικό εμπνέεται από διαφορετικά μουσικά είδη (modal jazz, δυτική ευρωπαϊκή μουσική, παραδοσιακές μουσικές), σε ρυθμούς πέρα από τους καθιερωμένους και σε μακάμια από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα των διαδικτυακών μαθημάτων θα είναι: αρμονία - ρυθμός - μελωδία. Επικοινωνία: education@nationalopera.gr

Connecting Body

Το εργαστήριο κίνησης και μουσικής «Connecting Body» για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες, έχοντας στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας των μελών του, μεταφέρει τη λειτουργία του στο διαδίκτυο. Το νέο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις παρούσες συνθήκες, περιλαμβάνει ασύγχρονες δραστηριότητες, ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού και ομαδικές τηλεσυναντήσεις.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.