Νέο Γήπεδο Παναθηναϊκού: Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή – Ορόσημο το 2026

2023-09-07

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο που θα ανεγερθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη από την Άνοιξη προχωρούν και στόχος είναι τα κυρίως έργα, να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση προχωρούν οι οριστικές μελέτες από την ανάδοχο κοινοπραξία αλλά και οι μελέτες εφαρμογής που θα μας οδηγήσουν στην εκκίνηση της ανέγερσης της νέας έδρας τ των πρασίνων. Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες όπως ανέφερε και σε χθεσινή του συνέντευξη ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας που ουσιαστικά θα δώσει το πράσινο φως και από μέρους της πολιτείας για την ανεγερση.

Αναφορικά με τις πρόδρομες εργασίες, το κύριο αντικείμενο τους είναι να προετοιμάσουν τα πάντα για να μπει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και να ξεκινήσουν τα έργα. Ανάμεσα στις σημαντικότερες εργασίες είναι η απορρύπανση και εξυγίανση του εδάφους, η απομάκρυνση χωμάτων και άλλων υλικών αλλά και η εν γένει προετοιμασία του εργοταξίου.

Η ολοκλήρωση του έργου όπως εκτίμησε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι για το 2026 όπου και θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μεγάλης αθλητικής υποδομής.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Μπακογιάννης ανέφερε πως η χωρητικότητα του γηπέδου θα κυμαίνεται από 38.000 μέχρι 40.000 καθώς αυτό θα οριστικοποιηθεί από την ολοκλήρωση των μελετών. Το έργο του γηπέδου έχει προϋπολογιστεί με κάποια συνοδά έργα σε 122 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας.

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό είναι ένα από τα βασικά έργα της λεγόμενης "Διπλής Ανάπλασης" καθώς πέρα από την κατασκευή του ποδοσφαιρικού σταδίου θα υλοποιηθεί και ένα μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου 215 στρεμμάτων που ουσιαστικά θα "αγκαλιάζει" το γήπεδο και θα περιλαμβάνει και ανάπτυξη βασικών δικτύων υποδομής (δρόμοι, πεζοδρόμια, πράσινο, δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.α). Το κόστος των έργων εκτιμάται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης ο κ.Μπακογιάννης προέβλεψε πως μέσα στο 2024 θα πάρει μπρος και το τρίτο κατά σειρά έργο που είναι οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Τελευταίο και σημαντικό έργο θα είναι, με την ολοκλήρωση του γηπέδου και η ανάπλαση του ακινήτου που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στο σύνολο της η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα μεγάλα οφέλη για την περιοχή του Βοτανικού που παραμένει επί δεκαετίες ένα τριτοκοσμικό σημείο σε απόσταση βολής από την Ομόνοια είναι οι επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν. Όπως σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ.Μπακογιάννης "Έχουμε τη μελέτη, όπου στοιχειοθετείται ξεκάθαρα πως θα προσελκύσουμε πάνω από 400 εκατ. ευρώ άμεσες επενδύσεις. Που σημαίνει ποιοτικές θέσεις εργασίας στην πρωτεύουσα".

ypodomes.com

Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλημμύρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Το δικό του πάρκο σκύλων απέκτησε ο δήμος Γλυφάδας, στην οδό Σερρών στην Άνω Γλυφάδα και δίπλα στο «μπαλκόνι με θέα». Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πάρκο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα ακολουθήσουν κι άλλα, από το βουνό μέχρι την παραλία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.

Γ. Πατούλης: «Κεντρικοί δρόμοι του Πειραιά μετά από πολλά χρόνια εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο λειτουργικοί και πιο ασφαλείς για τους κατοίκους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας»

"Αθήνα Ψηλά" δεν είναι μόνο ένα σύνθημα είναι ο στόχος μας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, Νίκη Αραμπατζή.