Η ελληνική πεζογραφία αποκτά δυνατή φωνή

2020-05-22

Ακουσα την Αννα Κοκκίνου να διαβάζει μοναδικά τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού μετά μια βόλτα, από τις πολύ βιαστικές που κάναμε στην αρχή του περιορισμού μας κατ' οίκον. Ακουσα την «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη να ζωντανεύει με τη φωνή του Μανώλη Μαυροματάκη ένα πρωινό σιδερώνοντας και γελούσα μόνη μου. 

Ακουσα τους «Ελαφροΐσκιωτους» στην ανάγνωση-ερμηνεία της Αμαλίας Μουτούση, και ξαφνικά ο λογοτεχνικός κόσμος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρήκε πάλι τον ρυθμό του εντός μου και έδιωξε τις αγωνίες.

Οι «Αναγνώσεις», αυτή η τόσο καλά επιμελημένη λογοτεχνική σειρά που το ΚΠΙΣΝ εγκαινίασε στις 15 Απριλίου από την πλατφόρμα του, έκανε παρέα σε πολλούς από εμάς τον τελευταίο δύσκολο μήνα. Και συνεχίζει. Καθώς περνάει ο καιρός οι ακροάσεις αυξάνονται, και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Μοσκώβ Σελήμ», που την πρώτη μέρα είχε 3.000 ακροάσεις και τώρα έχει ξεπεράσει τις 9.000. Συνολικά περισσότεροι από 21.000 χρήστες-ακροατές έχουν μοιραστεί έως τώρα αυτό το πρωτότυπο ακουστικό υλικό, που εμπλουτίζεται κάθε εβδομάδα.

Ετσι δημιουργείται σταδιακά μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με audio books, μοναδική στη χώρα για την ποιότητά της αλλά και την επιλογή των έργων της, η οποία έγινε με την ευγενική συνεργασία του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Περιλαμβάνει έως τώρα επτά κείμενα από την ελληνική πεζογραφία: έξι από αυτά απευθύνονται σε ενήλικες, το ένα στα παιδιά, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο οι μεγάλοι. Αλλωστε πρόκειται για το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη στην ανάγνωση σε 10 επεισόδια της Ολιας Λαζαρίδου, που έγινε ήδη επιτυχία με 26.361 ακροάσεις από τις 28/4 που «ανέβηκε» στην πλατφόρμα.

Από χθες στο snfcc.org ο Γιώργος Γάλλος διαβάζει έξι πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου, ενώ την επόμενη Τετάρτη ο Νίκος Κουρής θα «συναντηθεί» με την «Ιογενή πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Στην ενότητα του παιδικού βιβλίου προστίθεται στις 26/5 ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, τον οποίο θα διαβάσει ο Δημήτρης Πιατάς. Τη συνολική επιμέλεια των «Αναγνώσεων» έχει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Νίκος Μανωλόπουλος.

kathimerini.gr

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φροντίδας και προστασίας των ζώων συντροφιάς»

Ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και την αντικατάσταση 4685 φωτιστικών σωμάτων, με λαμπτήρες τύπου led καθώς και 1786 βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων, σε κάθε γωνιά της πόλης, μετά την...

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ ο προϋπολογισμός για το έτος 2024. Κατά την πάγια πολιτική της διοίκησης της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται, καταστρατηγώντας τη λογική της διαφάνειας που επιβάλει η «Διαύγεια». Την ίδια πολιτική ακολουθεί η ΕΡΤ και στο κόστος των σειρών. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για δημόσιο...

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των δύο sold out εμφανίσεών τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχονται πάνω «Σ' ένα κύμα του Νότου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα ακόμα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι.

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες για την κατασκευή πέντε παιδικών χαρών για φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για το την ολοκλήρωση του έργου στο «Σπίτι του Ηθοποιού», με τη δημιουργία επιπλέον κοιτώνων, αλλά και κοινόχρηστων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παρουσόαασε επτά προτάσεις του Συνδυασμού «Αθήνα ΤΩΡΑ» ώστε να μην βουλιάζει η πρωτεύουσα με την πρώτη καταιγίδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
– Πρέπει να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων.
– Να καταγραφούν πλήρως τα υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων υδάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα
– Να...