Η ελληνική πεζογραφία αποκτά δυνατή φωνή

2020-05-22

Ακουσα την Αννα Κοκκίνου να διαβάζει μοναδικά τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού μετά μια βόλτα, από τις πολύ βιαστικές που κάναμε στην αρχή του περιορισμού μας κατ' οίκον. Ακουσα την «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη να ζωντανεύει με τη φωνή του Μανώλη Μαυροματάκη ένα πρωινό σιδερώνοντας και γελούσα μόνη μου. 

Ακουσα τους «Ελαφροΐσκιωτους» στην ανάγνωση-ερμηνεία της Αμαλίας Μουτούση, και ξαφνικά ο λογοτεχνικός κόσμος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρήκε πάλι τον ρυθμό του εντός μου και έδιωξε τις αγωνίες.

Οι «Αναγνώσεις», αυτή η τόσο καλά επιμελημένη λογοτεχνική σειρά που το ΚΠΙΣΝ εγκαινίασε στις 15 Απριλίου από την πλατφόρμα του, έκανε παρέα σε πολλούς από εμάς τον τελευταίο δύσκολο μήνα. Και συνεχίζει. Καθώς περνάει ο καιρός οι ακροάσεις αυξάνονται, και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Μοσκώβ Σελήμ», που την πρώτη μέρα είχε 3.000 ακροάσεις και τώρα έχει ξεπεράσει τις 9.000. Συνολικά περισσότεροι από 21.000 χρήστες-ακροατές έχουν μοιραστεί έως τώρα αυτό το πρωτότυπο ακουστικό υλικό, που εμπλουτίζεται κάθε εβδομάδα.

Ετσι δημιουργείται σταδιακά μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με audio books, μοναδική στη χώρα για την ποιότητά της αλλά και την επιλογή των έργων της, η οποία έγινε με την ευγενική συνεργασία του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Περιλαμβάνει έως τώρα επτά κείμενα από την ελληνική πεζογραφία: έξι από αυτά απευθύνονται σε ενήλικες, το ένα στα παιδιά, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο οι μεγάλοι. Αλλωστε πρόκειται για το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη στην ανάγνωση σε 10 επεισόδια της Ολιας Λαζαρίδου, που έγινε ήδη επιτυχία με 26.361 ακροάσεις από τις 28/4 που «ανέβηκε» στην πλατφόρμα.

Από χθες στο snfcc.org ο Γιώργος Γάλλος διαβάζει έξι πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου, ενώ την επόμενη Τετάρτη ο Νίκος Κουρής θα «συναντηθεί» με την «Ιογενή πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Στην ενότητα του παιδικού βιβλίου προστίθεται στις 26/5 ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, τον οποίο θα διαβάσει ο Δημήτρης Πιατάς. Τη συνολική επιμέλεια των «Αναγνώσεων» έχει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Νίκος Μανωλόπουλος.

kathimerini.gr

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».

«Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση: μαθησιακή ετοιμότητα, δυσκολίες και άλλες προκλήσεις» θα είναι το θέμα της 4ης συνάντησης της ακαδημίας γονέων «Από το Α έως το Ω» που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο e-ΕΦΚΑ την υλοποίηση της καινοτόμου πιλοτικής δράσης σχετικά με την πληροφόρηση ασφαλισμένων για το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ξεκινώντας ήδη, μέσα στον Μάρτιο, τον δεύτερο κύκλο ενημέρωσης.

Έναν ρομποτικό βοηθό αγορών στο σούπερ μάρκετ για άτομα με προβλήματα όρασης σχεδίασαν μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ενταγμένου στο ΑΠΘ).

Αλλαγές στα ωράρια των φορτοεκφορτώσεων εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024» που διεξάγεται στην Τεχνόπολη.

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με μαθητές του 2ου και του 35ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά της ομάδας ρομποτικής RoboMpliMplikia είχε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.