Έλληνες φοιτητές κατασκεύασαν drone ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο

2023-09-09
Το αυτόνομο σκάφος στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές.
Το drone των φοιτητών του ΑΠΘ
Το drone των φοιτητών του ΑΠΘ

Η χρήση drones στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πλέον μια πραγματικότητα και κατασκευάζονται συνεχώς νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που περιπολούν δασικές περιοχές.

Ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές, ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το αερόχημα «Phoenix», το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΘ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η ΔΕΘ, στο εκθεσιακό αφιέρωμα «Akademia» (περίπτερο 14). Από την αρχική ιδέα και τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή του, που μόλις ολοκληρώθηκε, μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και το «Phoenix» ετοιμάζεται πλέον για τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις.

«Πρόκειται για ένα UAV που η αποστολή του είναι η αναγνώριση δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, καθώς πραγματοποιεί εξάωρη πτήση με φωτοβολταϊκά και ανιχνεύει τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να πετάει πάνω από την περιοχή, να τραβάει φωτογραφίες και με έναν υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο αερόχημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγνωρίζει μέσω τεχνητής νοημοσύνης και στέλνει φωτογραφίες από όπου υπάρχει φωτιά και αντίστοιχα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τμήματος Aeronautics της A.S.A.T., Αγησίλαος Χατζηάτογλου.

«Μόλις τελειώσαμε την κατασκευή του και θα παρουσιαστεί σε αυτή τη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αερόχημα, με 4,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 14 κιλών. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ομάδα μας στο Αριστοτέλειο. Συνεργαστήκαμε με χορηγούς και οι περισσότερες εργασίες έγιναν στο εργαστήριό μας στο ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας μας», διευκρίνισε ο υπεύθυνος του τμήματος αεροναυπηγικής.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των δοκιμαστικών πτήσεων σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες πτήσεις με πλήρη ηλεκτρονικά μέσα».

Σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Phoenix απάντησε ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, μέλη της ομάδας μας βλέποντας το προφανές πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, θέλαμε να δώσουμε τη δική μας, την πρόταση ενός τμήματος μιας ομάδας του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία αυτά χρόνια έτρεξε ο σχεδιασμός του, καθώς παράλληλα είχαμε συμμετοχές σε διαγωνισμούς . Το Phoenix όπως το γνωρίζουμε ξεκίνησε τον σχεδιασμό του πριν από ενάμιση χρόνο […] Συνολικά αυτή τη στιγμή το τμήμα Aeronautics αποτελείται από 20 άτομα, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη σχεδιαστική περίοδο, άτομα μπήκαν, άτομα βγήκαν, γιατί είναι φοιτητική ομάδα».

Στη φετινή ΔΕΘ η A.S.A.T. συμμετέχει και με το δεύτερο τεχνικό τμήμα της, το Rocketry, το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος. «Τη φετινή χρονιά το Rocketry Department πρόκειται να συμμετάσχει τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EuRoC (European Rocketry Challenge), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως η μοναδική ελληνική φοιτητική ομάδα που γίνεται δεκτή με τον πύραυλο Eclipse . Είναι ο νέος πύραυλος που έχουμε αναπτύξει, το πιο καινοτόμο πρότζεκτ μας μέχρι στιγμής και πρόκειται για έναν πύραυλο υψηλής ισχύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τμήματος Μάρκετινγκ της A.S.A.T., Tάνια Φίλιππα.

Η A.S.A.T. είναι ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Περικλής Παναγιώτου.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλημμύρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Το δικό του πάρκο σκύλων απέκτησε ο δήμος Γλυφάδας, στην οδό Σερρών στην Άνω Γλυφάδα και δίπλα στο «μπαλκόνι με θέα». Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πάρκο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα ακολουθήσουν κι άλλα, από το βουνό μέχρι την παραλία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.