Η συγκεκριμένη γέφυρα Bailey για την οποία γίνεται λόγος παραπάνω, τοποθετήθηκε μόλις μέσα σε τριάντα ώρες από κλιμάκιο της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στο σημείο όπου κατέρρευσε η προηγούμενη γέφυρα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να εγκαταστήσουν και άλλες, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Οι γέφυρες Bailey αποτίουν φόρο τιμής στον εμπνευστή τους, Donald Bailey, έναν Βρετανό μηχανικό, ο οποίος κάνοντας το χόμπι του πραγματικότητα και ξεκινώντας να φτιάχνει μοντέλα γεφυρών, κατάφερε να δημιουργήσει μια γέφυρα, με μοναδικά χαρακτηριστικά, που στηνόταν γρήγορα, και είχε υψηλή αντοχή για να τη διαβαίνουν τανκς. Ως επιστέγασμα όλων αυτών οι γέφυρες τέτοιου τύπου γνώρισαν μεγάλη δημοφιλία και υιοθετήθηκαν γρήγορα από τον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό.
Η κατασκευή τους είναι ιδιαιτέρως απλή, και θα μπορούσαμε να πούμε πως εν μέρει μοιάζει με ένα παζλ τύπου LEGO, καθώς τα κομμάτια είναι προκατασκευασμένα και απλά τοποθετούνται στο μέρος οπού στήνεται η γέφυρα. Αρχικά κατασκευάζεται στη μία πλευρά ενός ποταμού ένας πρόβολος, εκείνο δηλαδή το τμήμα που προηγείται της γέφυρας. Μόλις αυτό γίνει, με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή να μην βυθίζεται στο άνοιγμα, αυτή ωθείται προς την απέναντι πλευρά και όταν πια φτάσει εκεί, αποσυναρμολογείται ο πρόβολος και η γέφυρα είναι έτοιμη.