«Bode Inspiratório»: Γιατί οι Πορτογάλοι -και όχι μόνο- λάτρεψαν αυτό το βιβλίο εν μέσω καραντίνας

2020-05-09

«Bode Inspiratório» σημαίνει αποδιοπομπαίος τράγος και αυτό τον τίτλο επέλεξαν 47 Πορτογάλοι συγγραφείς για το βιβλίο που αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν τις μέρες του εγκλεισμού.

Η έμπνευση για το συγκεκριμένο project είναι της βραβευμένης συγγραφέως Ana Margarida de Carvalho, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Για εμάς τους συγγραφείς, η απομόνωση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε για να γράψουμε. 

Όμως, όταν η απομόνωση είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού, όταν βρισκόμαστε ενώπιον μιας καταστροφής τέτοιων διαστάσεων, η στιγμή είναι κατάλληλη για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε συνθήκες ασφυξίας. Οπότε αντί να αφιερωθώ στο δικό μου βιβλίο, κάνοντας ένα ημερολόγιο καραντίνας, περιγράφοντας τα ταξίδια στο δωμάτιο μου σαν τον Xavier de Maistre, σκέφτηκα πως μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον να σπάσω τους τοίχους γύρω μας, μέσω της λογοτεχνίας, και να ξεπεράσω την κοινωνική απομόνωση».

Οι συνάδελφοί της ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έτσι ο κάθε συγγραφέας μέσα σε 24 ώρες ανέλαβε να γράψει ένα κεφάλαιο, που δημοσιεύεται καθημερινά στα social media, εξελίσσοντας μέσα από την δική του οπτική την κεντρική ιστορία, που αφορά σε μια ομάδα ερευνητών, η οποία προσπαθεί να βρει θεραπεία στον ιό που προκάλεσε την πανδημία.

Ανάμεσα στους συγγραφείς που συμμετέχουν στη συγγραφή του «Bode Inspiratório» είναι οι Gabriela Ruivo Trindade, Afonso Reis Cabral, Nara Vidal και η Luísa Costa Gomes, η οποία έχει αναλάβει να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο.

Οι Πορτογάλοι φαίνεται πως λάτρεψαν αυτή την πρωτοβουλία και καθημερινά περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια στο ίντερνετ. Κάπως έτσι το όλο εγχείρημα πήρε δημοσιότητα και άρχισε να απασχολεί τα διεθνή μέσα, οπότε ήδη έχουν ξεκινήσει μεταφράσεις σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ολλανδικά και τα αγγλικά- μάλιστα η αγγλική μετάφραση έχει προχωρήσει αρκετά (μπορείτε αν θέλετε να τη διαβάσετε εδώ).

Αν και η λογοτεχνία θεωρείται μια μοναχική τέχνη, το «Bode Inspiratório» έχει ομαδικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα είναι μια δήλωση του πνευματικού κόσμου ότι μέσα στις δυσκολίες μπορεί να παραμένει ενεργός, σε επαφή με το κοινό και πως η έμπνευση και η δημιουργία είναι μια απόδραση. «Όταν ο κόσμος ανοίξει ξανά, θα είμαστε εκεί για να σας υποδεχτούμε να ανοιχτές αγκαλιές», αναφέρουν στην κοινή δήλωση τους οι συγγραφείς στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στους αναγνώστες τους.

Πηγή: bovary.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα του «Bode Inspiratório» στο Facebook

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.

Το κέντρο του κόσμου στον τομέα της ρομποτικής θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Αθήνα. 190 αποστολές μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη θα ταξιδέψουν στην χώρα φέρνοντας τις ιδέες τους, την δημιουργικότητά τους, την καινοτομία αλλά κυρίως το όραμά τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».