«Bode Inspiratório»: Γιατί οι Πορτογάλοι -και όχι μόνο- λάτρεψαν αυτό το βιβλίο εν μέσω καραντίνας

2020-05-09

«Bode Inspiratório» σημαίνει αποδιοπομπαίος τράγος και αυτό τον τίτλο επέλεξαν 47 Πορτογάλοι συγγραφείς για το βιβλίο που αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν τις μέρες του εγκλεισμού.

Η έμπνευση για το συγκεκριμένο project είναι της βραβευμένης συγγραφέως Ana Margarida de Carvalho, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Για εμάς τους συγγραφείς, η απομόνωση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε για να γράψουμε. 

Όμως, όταν η απομόνωση είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού, όταν βρισκόμαστε ενώπιον μιας καταστροφής τέτοιων διαστάσεων, η στιγμή είναι κατάλληλη για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε συνθήκες ασφυξίας. Οπότε αντί να αφιερωθώ στο δικό μου βιβλίο, κάνοντας ένα ημερολόγιο καραντίνας, περιγράφοντας τα ταξίδια στο δωμάτιο μου σαν τον Xavier de Maistre, σκέφτηκα πως μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον να σπάσω τους τοίχους γύρω μας, μέσω της λογοτεχνίας, και να ξεπεράσω την κοινωνική απομόνωση».

Οι συνάδελφοί της ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έτσι ο κάθε συγγραφέας μέσα σε 24 ώρες ανέλαβε να γράψει ένα κεφάλαιο, που δημοσιεύεται καθημερινά στα social media, εξελίσσοντας μέσα από την δική του οπτική την κεντρική ιστορία, που αφορά σε μια ομάδα ερευνητών, η οποία προσπαθεί να βρει θεραπεία στον ιό που προκάλεσε την πανδημία.

Ανάμεσα στους συγγραφείς που συμμετέχουν στη συγγραφή του «Bode Inspiratório» είναι οι Gabriela Ruivo Trindade, Afonso Reis Cabral, Nara Vidal και η Luísa Costa Gomes, η οποία έχει αναλάβει να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο.

Οι Πορτογάλοι φαίνεται πως λάτρεψαν αυτή την πρωτοβουλία και καθημερινά περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια στο ίντερνετ. Κάπως έτσι το όλο εγχείρημα πήρε δημοσιότητα και άρχισε να απασχολεί τα διεθνή μέσα, οπότε ήδη έχουν ξεκινήσει μεταφράσεις σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ολλανδικά και τα αγγλικά- μάλιστα η αγγλική μετάφραση έχει προχωρήσει αρκετά (μπορείτε αν θέλετε να τη διαβάσετε εδώ).

Αν και η λογοτεχνία θεωρείται μια μοναχική τέχνη, το «Bode Inspiratório» έχει ομαδικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα είναι μια δήλωση του πνευματικού κόσμου ότι μέσα στις δυσκολίες μπορεί να παραμένει ενεργός, σε επαφή με το κοινό και πως η έμπνευση και η δημιουργία είναι μια απόδραση. «Όταν ο κόσμος ανοίξει ξανά, θα είμαστε εκεί για να σας υποδεχτούμε να ανοιχτές αγκαλιές», αναφέρουν στην κοινή δήλωση τους οι συγγραφείς στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στους αναγνώστες τους.

Πηγή: bovary.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα του «Bode Inspiratório» στο Facebook

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φροντίδας και προστασίας των ζώων συντροφιάς»

Ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και την αντικατάσταση 4685 φωτιστικών σωμάτων, με λαμπτήρες τύπου led καθώς και 1786 βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων, σε κάθε γωνιά της πόλης, μετά την...

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ ο προϋπολογισμός για το έτος 2024. Κατά την πάγια πολιτική της διοίκησης της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται, καταστρατηγώντας τη λογική της διαφάνειας που επιβάλει η «Διαύγεια». Την ίδια πολιτική ακολουθεί η ΕΡΤ και στο κόστος των σειρών. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για δημόσιο...

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των δύο sold out εμφανίσεών τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχονται πάνω «Σ' ένα κύμα του Νότου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα ακόμα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι.