Αρχαίες βιβλιοθήκες στην άκρη της ερήμου

2020-05-11

Η χώρα με τη φτωχότερη χλωρίδα στην αφρικανική ήπειρο, η Μαυριτανία, υπήρξε για πολλούς αιώνες κέντρο πολιτισμού, με την απόκτηση και τη διάδοση των γνώσεων να έχουν πρωταρχική σημασία.

Στην άκρη της ερήμου Σαχάρα βρίσκεται η πόλη Τσινγκέτι, που ιδρύθηκε το 800 μ.Χ., ενώ υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για εμπορικά καραβάνια, πιστούς και λόγιους. Αποτέλεσε μια όαση πάνω στο μονοπάτι των εμπόρων και των προσκυνητών.
Εύποροι και εγγράμματοι άνδρες διανυκτέρευαν στα πανδοχεία και γρήγορα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιβλιοθήκες για τους μελετητές -που συχνά άφηναν και τα δικά τους χειρόγραφα στην πόλη.
Στην περίοδο της ακμής της, η πόλη Τσινγκέτι αριθμούσε γύρω στις 30 βιβλιοθήκες. Σήμερα, πίσω από τις παλιές ξύλινες πόρτες τους κρύβονται ακόμη χιλιάδες βιβλία.

Οι αρχαίες βιβλιοθήκες, σχεδόν αμετάβλητες από τα μεσαιωνικά χρόνια, διαθέτουν, μεταξύ άλλων, αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία καθώς και σημαντικά χειρόγραφα κείμενα του κορανίου, τα οποία είναι πολύτιμα για τη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας γενικότερα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός φυλάσσεται με μεγάλη προσοχή από τους εναπομείναντες κάτοικους.
Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας, κατά καιρούς, έχει κάνει απόπειρες να πάρει τα χειρόγραφα από τις οικογένειες για να τα φυλάξει σε πιο σύγχρονες συνθήκες, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να τα αποχωριστούν. Γι' αυτούς, το να τα φυλάνε είναι ζήτημα τιμής ενώ η χαρά τους είναι μεγάλη όταν παρουσιάζουν τη συλλογή τους στους τουρίστες που ενδιαφέρονται.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33.000 αρχαία κείμενα σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο 2.000 φυλάσσονται και διατηρούνται στο Εθνικό Μουσείο.

Τα ερείπια της πόλης Τσινγκέτι, όπως και των Ουαντάν, Τισίτ και Ουαλάτα, έχουν συμπεριληφθεί, από το 1996, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν παραδείγματα πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης.

Οι συγκεκριμένες πόλεις αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που κυριαρχούσε στη δυτική Σαχάρα.

Τη σύμβαση προμήθειας 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη Απριλίου, υπέγραψε, σήμερα 3/10 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Chief Executive Officer Europe της «YUTONG BUS CO. LTD», Jack Li, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών,...

Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλημμύρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Το δικό του πάρκο σκύλων απέκτησε ο δήμος Γλυφάδας, στην οδό Σερρών στην Άνω Γλυφάδα και δίπλα στο «μπαλκόνι με θέα». Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πάρκο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα ακολουθήσουν κι άλλα, από το βουνό μέχρι την παραλία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.

Γ. Πατούλης: «Κεντρικοί δρόμοι του Πειραιά μετά από πολλά χρόνια εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο λειτουργικοί και πιο ασφαλείς για τους κατοίκους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας»

"Αθήνα Ψηλά" δεν είναι μόνο ένα σύνθημα είναι ο στόχος μας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, Νίκη Αραμπατζή.