Αρχαίες βιβλιοθήκες στην άκρη της ερήμου

2020-05-11

Η χώρα με τη φτωχότερη χλωρίδα στην αφρικανική ήπειρο, η Μαυριτανία, υπήρξε για πολλούς αιώνες κέντρο πολιτισμού, με την απόκτηση και τη διάδοση των γνώσεων να έχουν πρωταρχική σημασία.

Στην άκρη της ερήμου Σαχάρα βρίσκεται η πόλη Τσινγκέτι, που ιδρύθηκε το 800 μ.Χ., ενώ υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για εμπορικά καραβάνια, πιστούς και λόγιους. Αποτέλεσε μια όαση πάνω στο μονοπάτι των εμπόρων και των προσκυνητών.
Εύποροι και εγγράμματοι άνδρες διανυκτέρευαν στα πανδοχεία και γρήγορα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιβλιοθήκες για τους μελετητές -που συχνά άφηναν και τα δικά τους χειρόγραφα στην πόλη.
Στην περίοδο της ακμής της, η πόλη Τσινγκέτι αριθμούσε γύρω στις 30 βιβλιοθήκες. Σήμερα, πίσω από τις παλιές ξύλινες πόρτες τους κρύβονται ακόμη χιλιάδες βιβλία.

Οι αρχαίες βιβλιοθήκες, σχεδόν αμετάβλητες από τα μεσαιωνικά χρόνια, διαθέτουν, μεταξύ άλλων, αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία καθώς και σημαντικά χειρόγραφα κείμενα του κορανίου, τα οποία είναι πολύτιμα για τη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας γενικότερα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός φυλάσσεται με μεγάλη προσοχή από τους εναπομείναντες κάτοικους.
Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας, κατά καιρούς, έχει κάνει απόπειρες να πάρει τα χειρόγραφα από τις οικογένειες για να τα φυλάξει σε πιο σύγχρονες συνθήκες, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να τα αποχωριστούν. Γι' αυτούς, το να τα φυλάνε είναι ζήτημα τιμής ενώ η χαρά τους είναι μεγάλη όταν παρουσιάζουν τη συλλογή τους στους τουρίστες που ενδιαφέρονται.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33.000 αρχαία κείμενα σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο 2.000 φυλάσσονται και διατηρούνται στο Εθνικό Μουσείο.

Τα ερείπια της πόλης Τσινγκέτι, όπως και των Ουαντάν, Τισίτ και Ουαλάτα, έχουν συμπεριληφθεί, από το 1996, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν παραδείγματα πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης.

Οι συγκεκριμένες πόλεις αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που κυριαρχούσε στη δυτική Σαχάρα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.

Το κέντρο του κόσμου στον τομέα της ρομποτικής θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Αθήνα. 190 αποστολές μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη θα ταξιδέψουν στην χώρα φέρνοντας τις ιδέες τους, την δημιουργικότητά τους, την καινοτομία αλλά κυρίως το όραμά τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».