Αρχαίες βιβλιοθήκες στην άκρη της ερήμου

2020-05-11

Η χώρα με τη φτωχότερη χλωρίδα στην αφρικανική ήπειρο, η Μαυριτανία, υπήρξε για πολλούς αιώνες κέντρο πολιτισμού, με την απόκτηση και τη διάδοση των γνώσεων να έχουν πρωταρχική σημασία.

Στην άκρη της ερήμου Σαχάρα βρίσκεται η πόλη Τσινγκέτι, που ιδρύθηκε το 800 μ.Χ., ενώ υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για εμπορικά καραβάνια, πιστούς και λόγιους. Αποτέλεσε μια όαση πάνω στο μονοπάτι των εμπόρων και των προσκυνητών.
Εύποροι και εγγράμματοι άνδρες διανυκτέρευαν στα πανδοχεία και γρήγορα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιβλιοθήκες για τους μελετητές -που συχνά άφηναν και τα δικά τους χειρόγραφα στην πόλη.
Στην περίοδο της ακμής της, η πόλη Τσινγκέτι αριθμούσε γύρω στις 30 βιβλιοθήκες. Σήμερα, πίσω από τις παλιές ξύλινες πόρτες τους κρύβονται ακόμη χιλιάδες βιβλία.

Οι αρχαίες βιβλιοθήκες, σχεδόν αμετάβλητες από τα μεσαιωνικά χρόνια, διαθέτουν, μεταξύ άλλων, αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία καθώς και σημαντικά χειρόγραφα κείμενα του κορανίου, τα οποία είναι πολύτιμα για τη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας γενικότερα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός φυλάσσεται με μεγάλη προσοχή από τους εναπομείναντες κάτοικους.
Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας, κατά καιρούς, έχει κάνει απόπειρες να πάρει τα χειρόγραφα από τις οικογένειες για να τα φυλάξει σε πιο σύγχρονες συνθήκες, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να τα αποχωριστούν. Γι' αυτούς, το να τα φυλάνε είναι ζήτημα τιμής ενώ η χαρά τους είναι μεγάλη όταν παρουσιάζουν τη συλλογή τους στους τουρίστες που ενδιαφέρονται.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33.000 αρχαία κείμενα σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο 2.000 φυλάσσονται και διατηρούνται στο Εθνικό Μουσείο.

Τα ερείπια της πόλης Τσινγκέτι, όπως και των Ουαντάν, Τισίτ και Ουαλάτα, έχουν συμπεριληφθεί, από το 1996, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν παραδείγματα πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης.

Οι συγκεκριμένες πόλεις αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που κυριαρχούσε στη δυτική Σαχάρα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό.

Ανοιχτό «παράθυρο» για την καταβολή του έκτακτου δώρου Πάσχα άφησε (ξενά) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς υπογράμμισε πως «αν υπάρχει πλεόνασμα στον δημοσιονομικό χώρο, δεν το κρατάμε για εμάς αλλά το επιστρέφουμε στους φορολογούμενους πολίτες», μιλώντας (15/02) στο OPEN.

Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI aφού «κατέκτησε» τον κόσμο με το ChatGPT, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παράγει κείμενο που προσπαθεί να μοιάζει γραμμένο από ανθρώπινο χέρι, ανακοίνωσε πως θέτει πλέον σε λειτουργία την εφαρμογή Sora (που στα ιαπωνικά σημαίνει «ουρανός»), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να...

Πρόσκαιρα βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη (11.01.2024), με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο και τους ανέμους στο Αιγαίο να εμφανίζουν μερική εξασθένηση, ενώ βροχές αναμένονται από το απόγευμα στα νότια, καθώς και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Ένα πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης του στόλου του ΟΑΣΘ, ώστε να βελτιωθεί η Αστική Συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης των προϊόντων που έληξαν και μπορούν να κομποστοποιηθούν, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ που θα...

Σε κλίμα συγκίνησης στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Άννα Συνοδινού» στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» τελέστηκε η ορκωμοσία της νέας Δημάρχου Ιλίου Ανδριάνας Αλεβίζου Κουκουβίνου και των δημοτικών συμβούλων.