Το μυθιστόρημα με θέμα μια πανδημία που απέρριπταν οι εκδότες ως… μη ρεαλιστικό

2020-04-18

Ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια όταν ο Σκωτσέζος σεναριογράφος Πίτερ Μέι έγραψε ένα δυστοπικό μυθιστόρημα με θέμα μία πανδημία.

Το βιβλίο, που απορρίφθηκε τότε από τους εκδότες ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό» και «παράλογο» εκδόθηκε τελικά, πριν από λίγες ημέρες, εν μέσω της πραγματικής πανδημίας που σαρώνει τον πλανήτη και τότε φαινόταν αδιανόητη.

Η ιστορία του Πίτερ Μέι εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, επίκεντρο της πανδημίας, όπου οι Αρχές αποφασίζουν να προχωρήσουν σε lockdown. Δεν είναι απολύτως μυθοπλασία, καθώς ο συγγραφέας άντλησε υλικό από επίσημα σχέδια έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκαν από το αμερικανικό και το βρετανικό κράτος σε περίπτωση πανδημίας το 2002, προκειμένου η αφήγηση να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική.

«Την εποχή που έγραφα το βιβλίο η επόμενη παγκόσμια πανδημία σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων θα ήταν η γρίπη των πτηνών», δήλωσε ο Μέι στο CNN.

«Ήταν ένα πραγματικά τρομακτικό ενδεχόμενο, οπότε έκανα εκτεταμένη έρευνα και κάποια στιγμή σκέφτηκα, τι θα συνέβαινε αν η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν σε μία τέτοια πόλη επιβαλλόταν καθολικό λουκέτο;»

Και μπορεί η γρίπη των πτηνών και ο κορονοϊός να είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, ωστόσο το σενάριο του λουκέτου είναι αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Ακριβώς σε αυτό ελπίζει και ο εκδότης του Μέι, στο γεγονός ότι το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.

Αλλά όταν οι εκδότες απέρριψαν το μυθιστόρημα του, ο Σκωτσέζος συγγραφέας το έβαλε στο συρτάρι και το ξέχασε. Μέχρι τη στιγμή που ένας αναγνώστης τον ρώτησε στο twitter γιατί δεν γράφει μια ιστορία που θα εκτυλίσσεται με φόντο μια πανδημία. «Το σκέφτηκα για ένα λεπτό και αμέσως μετά συνειδητοποίησα ότι το έχω ήδη κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου, ο οποίος σχεδόν έπεσε απ′ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε 'αυτό είναι εξαιρετικό. Πρέπει να το εκδώσουμε τώρα'».

Το βιβλίο με τίτλο «Lockdown» είναι προς το παρόν διαθέσιμο από το Amazon στη Βρετανία σε audiobook και θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου.

Ο 68χρονος συγγραφέας ανήκει σε ευάλωτη ηλικιακή ομάδα και υποστηρίζει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως είπε, είναι ανατριχιαστικό πόσες ομοιότητες έχει με όσα ζούμε τώρα. «Όταν το ξαναδιάβασα -πρώτη φορά τώρα, αφότου το έγραψα- συγκλονίστηκα με τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, το πώς λειτουργεί το 'λουκέτο' και η απαγόρευση να βγούμε από το σπίτι, είναι τρομακτικά ακριβείς», κατέληξε.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό.