Το μυθιστόρημα με θέμα μια πανδημία που απέρριπταν οι εκδότες ως… μη ρεαλιστικό

2020-04-18

Ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια όταν ο Σκωτσέζος σεναριογράφος Πίτερ Μέι έγραψε ένα δυστοπικό μυθιστόρημα με θέμα μία πανδημία.

Το βιβλίο, που απορρίφθηκε τότε από τους εκδότες ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό» και «παράλογο» εκδόθηκε τελικά, πριν από λίγες ημέρες, εν μέσω της πραγματικής πανδημίας που σαρώνει τον πλανήτη και τότε φαινόταν αδιανόητη.

Η ιστορία του Πίτερ Μέι εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, επίκεντρο της πανδημίας, όπου οι Αρχές αποφασίζουν να προχωρήσουν σε lockdown. Δεν είναι απολύτως μυθοπλασία, καθώς ο συγγραφέας άντλησε υλικό από επίσημα σχέδια έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκαν από το αμερικανικό και το βρετανικό κράτος σε περίπτωση πανδημίας το 2002, προκειμένου η αφήγηση να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική.

«Την εποχή που έγραφα το βιβλίο η επόμενη παγκόσμια πανδημία σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων θα ήταν η γρίπη των πτηνών», δήλωσε ο Μέι στο CNN.

«Ήταν ένα πραγματικά τρομακτικό ενδεχόμενο, οπότε έκανα εκτεταμένη έρευνα και κάποια στιγμή σκέφτηκα, τι θα συνέβαινε αν η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν σε μία τέτοια πόλη επιβαλλόταν καθολικό λουκέτο;»

Και μπορεί η γρίπη των πτηνών και ο κορονοϊός να είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, ωστόσο το σενάριο του λουκέτου είναι αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Ακριβώς σε αυτό ελπίζει και ο εκδότης του Μέι, στο γεγονός ότι το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.

Αλλά όταν οι εκδότες απέρριψαν το μυθιστόρημα του, ο Σκωτσέζος συγγραφέας το έβαλε στο συρτάρι και το ξέχασε. Μέχρι τη στιγμή που ένας αναγνώστης τον ρώτησε στο twitter γιατί δεν γράφει μια ιστορία που θα εκτυλίσσεται με φόντο μια πανδημία. «Το σκέφτηκα για ένα λεπτό και αμέσως μετά συνειδητοποίησα ότι το έχω ήδη κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου, ο οποίος σχεδόν έπεσε απ′ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε 'αυτό είναι εξαιρετικό. Πρέπει να το εκδώσουμε τώρα'».

Το βιβλίο με τίτλο «Lockdown» είναι προς το παρόν διαθέσιμο από το Amazon στη Βρετανία σε audiobook και θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου.

Ο 68χρονος συγγραφέας ανήκει σε ευάλωτη ηλικιακή ομάδα και υποστηρίζει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως είπε, είναι ανατριχιαστικό πόσες ομοιότητες έχει με όσα ζούμε τώρα. «Όταν το ξαναδιάβασα -πρώτη φορά τώρα, αφότου το έγραψα- συγκλονίστηκα με τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, το πώς λειτουργεί το 'λουκέτο' και η απαγόρευση να βγούμε από το σπίτι, είναι τρομακτικά ακριβείς», κατέληξε.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.