Περιφερειακές Εκλογές 2023: Σε δεύτερο γύρο Χαρδαλιάς – Ιωακειμίδης σύμφωνα με δημοσκόπηση

2023-09-21

Τι ποσοστά δίνει η δημοσκόπηση στους υποψήφιους Περιφερειάρχες - Τα βιογραφικά τους -  Πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι τη διοίκηση Πατούλη

Προβάδισμα του Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και δεύτερο γύρο στην εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνει δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Alco για λογαριασμό του newsit.gr ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει ποσοστό 36% ενώ η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη (με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων) βρίσκεται στο 16%. Τρίτος είναι ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) με 12% και ακολουθούν ο Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ) με 9%, η Μαριάννα Τσίχλη (Μέρα25) και ο Φίλιππος Καμπούρης με 3% και ο Κώστας Τουλγαρίδης (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 1%.

Οι προτιμήσεις για Περιφερειάρχη με βάση την ψήφο στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές

Τον Νίκο Χαρδαλιά στηρίζει το 80% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές του καλοκαιριού. Λαμβάνει το 18% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, 6% του ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 4% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν το ΚΚΕ.

Αξιοσημείωτη είναι η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιωακειμίδη καθώς φαίνεται να λαμβάνει το 54% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 12% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 11% όσων ψήφισαν ΚΚΕ αλλά και το 2% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ο Γιάννης Σγουρός παίρνει το 60% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από 7% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία και μόλις 2% αυτών που ψήφισαν ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την προτίμηση των ψηφοφόρων ανά περιφερειακή ενότητα. Συγκεκριμένα, στον Νότιο Τομέα και στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη Αττικής στις επόμενες εκλογές», πρώτος έρχεται με διαφορά ο Νίκος Χαρδαλιάς που συγκέντρωσε το 49%. Στη δεύτερη θέση ο Γιώργος Ιωακειμίδης με 14%. Ακολουθεί ο Γιάννης Σγουρός με 16% και στη συνέχεια οι Γιάννης Πρωτούλης με 7%, η Μαριάννα Τσίχλη με μόλις 1%, όπως και ο Κώστας Τουλγαρίδης. Μηδενικό ποσοστό είχε ο Φίλιππος Καμπούρης, ενώ το 12% απάντησε Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ.

Τα βιογραφικά των υποψήφιων Περιφερειαρχών

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς γεννήθηκε το 1968 στον Βύρωνα. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του KENT της Αγγλίας και ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Διετέλεσε Δήμαρχος Βύρωνα για τρεις τετραετίες (2003-2014), Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ (2003-2014), καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ (2006-2012) και στη συνέχεια Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016). Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας από την 19-07-2019 μέχρι την 16-03-2020, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Γιώργος Ιωακειμίδης


Ο Γιώργος Ιωακειμίδης κατάγεται από τον Πόντο και γεννήθηκε στον Πειραιά. Αφού αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο Μελετών με ιδιαίτερη ενασχόληση σε θέματα δυναμικής και αντισεισμικών. Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στην Έδρα Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ ενώ από το 1981 έως το 1994, δίδασκε ανελλιπώς στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής «Αντισεισμικής Μηχανικής» του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος καθώς και της Εθνικής Αντιπροσωπείας του προγράμματος UNESCO/UNDP με θέμα: «Μείωση σεισμικού κινδύνου στα Βαλκάνια». Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα της ΔΗΜΑΡ. Το 1982 κατέβηκε για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές και εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα, 29 χρόνια μετά, εκλεγόταν συνεχόμενα Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη και στη συνέχεια Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη. Διετέλεσε για περισσότερα από 20 χρόνια Πρόεδρος και μέλος όλων σχεδόν των επιτροπών της ΚΕΔΕ και των Διοικητικών Συμβουλίων της, της ΕΕΤΑΑ και του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Γιάννης Σγουρός

Ο Γιάννης Σγουρός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1964, ξεκίνησε να αγωνίζεται στην ομάδα καλαθοσφαίρισης του Έσπερου Θεσσαλονίκης. Το 1970 μετά τον θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Αθήνα. Υπήρξε ανώτερο στέλεχος στην Alpha Τράπεζα Πίστεως. Παράλληλα, υπήρξε αθλητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης από το 1971 έως το 1980 στο Μίλωνα Νέας Σμύρνης που αγωνιζόταν στην Α2 Εθνική κατηγορία, ενώ από το 1972 ως το 1981 υπήρξε προπονητής των παιδικών και εφηβικών τμημάτων και έπειτα την αγωνιστική περίοδο 1971 με 1971, προπονητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης των ανδρών. Τον επόμενο χρόνο, ανέλαβε την προεδρία του αθλητικού συλλόγου, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1996. Από 1984 έως το 1996, υπήρξε παράλληλα πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ). Το 1987, υπήρξε πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, ενώ τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την αντίστοιχη θέση στην Διεθνή Ομοσπονδία.

Παράλληλα με την θέση του παράγοντα στις ομοσπονδίες άρσης βαρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1996 έως το 1997, υπήρξε ταυτόχρονα μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1996, και έπειτα μέλος της οργανωτικής επιτροπής από το 1998 έως το 2001. Στην θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού παρέμεινε έως το 2001.

Το 2002, εκλέχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές νομάρχης Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την κατάργηση της νομαρχίας με την εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου Καλλικράτης το 2010. Το 2009, ανακηρύχθηκε ισόβιος γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, υπήρξε υποψήφιος περιφερειάρχης της Αττικής με τη στήριξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) με το οποίο και εκλέχθηκε ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης.

Γιάννης Πρωτούλης

Ο Γιάννης Πρωτούλης ήταν μέλος της ΚΝΕ από το 1992, ενώ διετέλεσε κατά τα μαθητικά του χρόνια μέλος του συντονιστικού των σχολείων της Δυτικής Αθήνας. Αργότερα εργάστηκε ως οικοδόμος, ενώ αναδείχτηκε μέσα από τον συνδικαλιστικό κλάδο του επαγγέλματος ως μέλος του προεδρείου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (1999-2001) και κατόπιν, επί σειρά ετών, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Τον Μάρτιο του 2007, και ενώ νωρίτερα υπήρξε μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ, εξελέγη γραμματέας της οργάνωσης αντικαθιστώντας τον Θέμη Γκιώνη μετά από εισήγηση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, ο Πρωτούλης εκλέχθηκε βουλευτής στην Β΄ Αθηνών και ήταν το νεότερο σε ηλικία μέλος εκείνου του Κοινοβουλίου. Στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 ψηφίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009, ενώ το 2012 τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Το 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου κατετάγη τέταρτος με ποσοστό 8,28%.

Μαριάννα Τσίχλη

Η Μαριάννα Τσίχλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μοσχάτο. Τα τελευταία 12 χρόνια ζει στο κέντρο της Αθήνας, στη Νεάπολη Εξαρχείων. Αποφοίτησε από τη Νομική της Αθήνας και πλέον εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Εντάχθηκε στο κίνημα και στην αριστερά από τα μαθητικά της χρόνια, πρώτα με τη συμμετοχή στο μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και στη συνέχεια ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΑΚ.

Συμμετείχε στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ήταν μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου έως το 2015. Στη συνέχεια, στην ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας, μέλος του Πολιτικού της Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας. Συμμετείχε επίσης στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ως υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Αττική και είναι εν ενεργεία περιφερειακή σύμβουλος. Τον Οκτώβριο του 2022, εξελέγη Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, μαζί με τον Δημήτρη Στρατούλη.

Φίλιππος Καμπούρης

Ο Φίλιππος Καμπούρης είναι παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών. Στις βουλευτικές εκλογές 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στο παρελθόν είχε εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Μαντούβαλου, και στη συνέχεια έθεσε υποψηφιότητά του για δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Κώστας Τουλγαρίδης

Ο Κώστας Τουλγαρίδης κατοικεί στην Ανατολική Αττική και είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Πόρτο Ράφτη και συνδικαλιστής. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Σωτηρίου», ενώ έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καθώς και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ (στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας του 2006). Είναι επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας σωματείων για συντονισμό, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά στα κινήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, στο κίνημα της Κερατέας και ενάντια στους ΧΥΤΑ.

Πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι τη διοίκηση Πατούλη

Αξίζει να σημειωθεί το πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αυτή του Γιώργου Πατούλη. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση «Θεωρείτε ότι τα πράγματα στην Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», το 58% απάντησε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 26% προς τη σωστή. 16% συγκέντρωσε η απάντηση «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Πηγή: Newsit.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.