Οι επισκέπτες πρέπει να επιλέγουν ακριβώς ποια ώρα της ημέρας θα ανέβουν στην Ακρόπολη στα δώδεκα ωριαία time slots
Mε εμφανέστατα μικρότερες ουρές συγκριτικά με εκείνες του Αυγούστου και του Ιουλίου, όταν η προσέλευση είχε αγγίξει ακόμα και τους 23.000 επισκέπτες ημερησίως, με κατανόηση και διάθεση συνεργασίας εκ μέρους του κοινού αλλά και με κάποιους εύλογους προβληματισμούς του για το ζήτημα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας του μέτρου, καθώς και με τη γενικότερη εύνοια του αισθητά βελτιωμένου καιρού και της ελαφρώς μειωμένης επισκεψιμότητας στο μνημείο την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από χτες πιλοτικά στην Ακρόπολη οι ζώνες επισκεψιμότητας, που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Τις πρώτες δύο ημέρες της εφαρμογής του, το μέτρο δεν αφορά τα οργανωμένα γκρουπ, που διαθέτουν προαγορασμένα εισιτήρια και θα εντάσσονται στις ζώνες από αύριο, Τετάρτη. Οι μεμονωμένοι επισκέπτες ωστόσο διαπίστωσαν από χθες (ή και από το βράδυ της Κυριακής, όταν ρυθμίστηκε και η επίσημη πλατφόρμα αγοράς εισιτηρίων hhticket.gr), ότι πρέπει να επιλέξουν ακριβώς ποια ώρα της ημέρας θα ανέβουν στην Ακρόπολη. Άλλωστε, οι δώδεκα ωριαίες «χρονοθυρίδες» (time slots) που προβλέπονται, επιβάλλουν ημερήσιο όριο επισκεπτών τις 20.000 και έχουν συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών η κάθε μία (με τις πρωινές ζώνες, όταν η προσέλευση είναι αυξημένη, να υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, όπως η ζώνη 8-9 π.μ. που «χωράει» 3.000 άτομα), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυκοσμία στον «ιερό βράχο» και να προστατευτεί το ίδιο το μνημείο.
Ενδεικτικά, χθες, λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, στην είσοδο που βρίσκεται κοντά στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, μπορούσε κανείς να συναντήσει τους 25χρονους Τσαρλς και Αριάν από τον Καναδά, που έπειτα από τις βοηθητικές υποδείξεις του προσωπικού του μνημείου, είχαν μόλις χρησιμοποιήσει έναν από τους πρόσφατα εγκατεστημένους αυτόματους πωλητές και είχαν βγάλει εισιτήριο για τη χρονοθυρίδα των 10-11 π.μ., η οποία ήταν η πρώτη διαθέσιμη. «Τριάντα λεπτά αναμονή είναι προτιμότερα από δύο ώρες για ένα μεγάλο αξιοθέατο», έλεγε στην «Κ» η Αριάν και συνέχιζε: «αν ξέρεις πότε θα μπεις, είναι ευκολότερο να οργανωθείς και να σχεδιάσεις την επίσκεψή σου». Λίγο αργότερα, ο 30χρονος Ταν από τη Σιγκαπούρη και η σύντροφός του δεν θα ήταν το ίδιο τυχεροί: «τελικά βρήκαμε εισιτήριο για τις 12», έλεγε με κατανόηση ο Ταν, που είχε σταθεί μπροστά από τον γκισέ των εκδοτηρίων στις 10.
Στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης οι ουρές ήταν ελάχιστα μεγαλύτερες. Πολλά από τα μεγάλα οργανωμένα γκρουπ είχαν έρθει νωρίς και είχαν ήδη αποχωρήσει, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες περίμεναν πλέον να αγοράσουν εισιτήρια από τα εκδοτήρια. Εκεί ήταν που άκουγαν, όχι πάντα με ικανοποίηση, για την ύπαρξη των χρονοθυρίδων. Όπως η 35χρονη Αϊγκιούν από την Τουρκία, που λίγο πριν τις 10.30 π.μ. βρήκε εισιτήριο για τις 12 το μεσημέρι: «Θα προτιμούσα να μπω κατευθείαν, αλλά κατανοώ γιατί το κάνουν», έλεγε στην «Κ». Τη στάση της δεν φαίνονταν να συμμερίζονται η 60χρονη Λιν και η 41χρονη Τζέμα από την Αγγλία, που περίμεναν υπομονετικά σε μια σκιά, έχοντας επίσης στα χέρια τους ένα εισιτήριο που έγραφε «12:00-13:00». Ήλπιζαν να μπουν νωρίτερα για να αποφύγουν τη ζέστη, έμαθαν όμως για τις ζώνες επισκεψιμότητας μόλις έφτασαν στον γκισέ των εισιτηρίων. «Καταλαβαίνουμε γιατί εφαρμόζεται το μέτρο», παρατηρούσαν, «αλλά δεν υπάρχει πολλή πληροφόρηση, μια πινακίδα για παράδειγμα ή κάποιος χάρτης που να σε κατευθύνει και κανείς δεν είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικός».
Ο 60χρονος Φρανκ από τη Μελβούρνη καθόταν με τη σύντροφό του σε ένα πεζούλι. Είχε επίσης εισιτήριο για τις 12, το οποίο είχε εκδοθεί στις 10. «Δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό», σχολίαζε. «Το μέτρο βγάζει νόημα, γιατί πρέπει να προστατευτούν οι αρχαιότητες. Θα μπορούσε όμως να επικοινωνηθεί καλύτερα στους τουρίστες», έλεγε και ανέφερε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της χώρας του, όπου όλοι γνωρίζουν μέρες πριν ακόμα και σε ποια κερκίδα θα κάτσουν.
«Ισως να ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια οθόνη ή ένας πίνακας με το πρόγραμμα των ζωνών και τη διαθεσιμότητά τους», σημείωνε η 37χρονη Αλεσάντρα από την Ιταλία. Είχε σταθεί μισή ώρα στην ουρά των εκδοτηρίων, στις 11 είχε βρει εισιτήριο για τη 1 μ.μ., όμως φοβόταν ότι δεν προλάβαινε την πτήση της. Πιο αισιόδοξοι ήταν οι νεαροί Γιάκομπ και Μισέλ από τη Γερμανία, που την ίδια ώρα περίπου είχαν την τύχη να βρουν εισιτήριο για τις 12 το μεσημέρι. «Φαίνεται καλό μέτρο, γιατί έτσι τα πράγματα θα γίνουν πιο δομημένα», σχολίαζε ο Γιάκομπ και συνέχιζε: «ελπίζω μόνο, στις ημέρες και ώρες μεγάλης αιχμής, να μην επιτρέπουν στον κόσμο να μπαίνει οποτεδήποτε».
Λογικά βέβαια, οι ημέρες και ώρες αιχμής θα επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι. Τότε -και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2024- το μέτρο των «χρονοθυρίδων» θα έχει περάσει από την πιλοτική εφαρμογή στην πλήρη υλοποίησή του. Βασίστηκε εξάλλου σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και που το προηγούμενο διάστημα έκανε αρκετές συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε να ληφθεί υπόψη και η δική τους θέση. Μάλιστα, η σκέψη του ΟΔΑΠ και του υπουργείου Πολιτισμού είναι να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο.
kathimerini.gr