O ομογενής Μ. Μπογδάνος, ο άνθρωπος πίσω από τον επαναπατρισμό των 30 αρχαιοτήτων

2023-12-17
Ο ομογενής Matthew Bogdanos επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit. αντιεισαγγελέας στο Μανχάταν/ photo: ellines.com
Ο ομογενής Matthew Bogdanos επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit. αντιεισαγγελέας στο Μανχάταν/ photo: ellines.com

Τριάντα αρχαιότητες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές χθες Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου από τον επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit, τον ομογενή Matthew Bogdanos Αντιεισαγγελέα στην Εισαγγελία του Μανχάταν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Ποιος είναι ο ομογενής Ματθαίος Μπογδάνος (Matthew Bogdanos), που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης:
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellines.com, ο Ματθαίος Μπογδάνος είναι συγγραφέας, βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, κατάφερε να σώσει τους αρχαίους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, που είχαν λεηλατηθεί.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική κι από παιδί, μαζί με το δίδυμο αδερφό του, εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν.

Έχει πτυχίο κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Bucknell, πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Μελέτες από τη Στρατιωτική Σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ηλικία 19 ετών εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, έφυγε από την ενεργό υπηρεσία το 1988 προκειμένου να εργαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι εφημερίδες τον αποκαλούν "pit bull» για τον αγώνα και την επιμονή που επιδεικνύει προκειμένου να "ξεσκεπάσει" εγκληματίες. Στη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε διαφόρων αποστολών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σύνορα του Μεξικού, τη Νότια Κορέα, τη Λιθουανία, τη Γουιάνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 εντάχθηκε σε μία ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου τιμήθηκε με χάλκινο αστέρι για τη συνεισφορά του κατά της Αλ Κάϊντα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αφρική και το Ιράκ όπου και ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη λεηλασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ. Το 2009, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη θητεία του εκεί.

Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αλλά και το κύκλωμα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποκάλυψε όλα τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Interpol και στη Χάγη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Bush του απένειμε το μετάλλιο National Humanities για το σημαντικό έργο του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προσπάθεια του να ανακτήσει πίσω περισσότερους από 6,000 αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου του Ιράκ από οχτώ χώρες.

Επίσης, είναι πρώην αθλητής του μποξ και ακόμα κάνει το άθλημα που τόσο αγαπά για το New York City Police Department's Widows and Children's Fund.

Πηγή: ellines.com – hellasjournal & ertnews.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».