Μπορώ να κυκλοφορώ με φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας στο αυτοκίνητο;

2023-09-24

Υπό το φόβο να μη χάσουν το επίσημο έγγραφο, πολλοί οδηγοί κυκλοφορούν με μια απλή φωτοτυπία του. Κινδυνεύουν με πρόστιμο;

Κάθε οδηγός γνωρίζει ότι όταν κάθεται πίσω από το τιμόνι, μαζί του πρέπει να φέρει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όπου αναγράφονται όλα τα χρήσιμα στοιχεία που αφορούν αυτό.

Ειδικότερα, αυτό το πράσινο έγγραφο βρίθει από χρήσιμες πληροφορίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα, ένα στοιχείο που εφόσον το γνωρίζουμε μπορούμε να υπολογίσουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (σ.σ. πρώτη ταξινόμηση από 1/11/2010) όπως και το αν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο.

Παράλληλα, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, ο οδηγός οφείλει να προσάψει την άδεια κυκλοφορίας, μαζί με κάποια άλλα έγγραφα. Με δεδομένη, ωστόσο, τη σημασία της άδειας κυκλοφορίας πολλοί οδηγοί, υπό το φόβο να μη τη χάσουν, φυλάσσουν το πρωτότυπο έγγραφο στο σπίτι τους και κυκλοφορούν με μια… φωτοτυπία του.

Αυτό, ωστόσο, που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι η φωτοτυπία επ' ουδενί δεν ισοδυναμεί με το πρωτότυπο έγγραφο και ως εκ τούτου ενέχει ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Αυτό διότι σε προηγούμενο τροχονομικό έλεγχο μπορεί να έχει αφαιρεθεί η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όποιος, όταν οδηγεί, δεν φέρει τη νόμιμη άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, τιμωρείται με διοικητικό 20 ευρώ.

Σε περίπτωση, τώρα, που για το ΙΧ δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας ή αυτή έχει αφαιρεθεί, τότε τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας δεν εννοούμε την προσωρινή άδεια που χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω του gov.gr -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχω μαζί μου στο αυτοκίνητο

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, Ο οδηγός οδικού οχήματος υποχρεούται, όταν οδηγεί, να φέρει τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) του ν. 1741/1987 (Α'225), το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, τη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση, ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος από τις ειδικές διατάξεις. 

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. από 12 ετών και άνω υποχρεούνται να φέρουν, όταν οδηγούν, οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.

Πηγή : carandmotor.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».