Επιτραπέζιο παιχνίδι του 300 μ.Χ. βρέθηκε σε νορβηγικό μνημείο!

2020-05-06

Συνολικά βρέθηκαν 13 άθικτες και πέντε σπασμένες μάρκες, οι οποίες είχαν θαφτεί μαζί με τον νεκρό κάτοχό τους

Επιτραπέζια παιχνίδια αυτού του είδους δείχνουν τις πρώιμες επαφές των Βίκινγκς με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία , υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

Ζαριά και μάρκες, τα οποία χρονολογούνται από το 300 μ.Χ. βρέθηκαν σε αρχαίο τάφο, στο βόρειο Χόρλαντβ της Νορβηγίας.

Το προϊστορικό παιχνίδι εντοπίστηκε σε ανάχωμα μνήματος στην περιοχή Ytre Fosse κοντά στο Alversund, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στο οικόπεδο.

Συνολικά βρέθηκαν 13 άθικτες και πέντε σπασμένες μάρκες, οι οποίες είχαν θαφτεί μαζί με τον νεκρό κάτοχό τους.

Το οικόπεδο, όπου ήλθε στο φως αυτή η σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή, βρίσκεται κοντά στα Στενά του Alverstraumen, το οποίο εκείνη τη χρονική περίοδο αποτελούσε δίαυλο θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Βορρά και Νότου.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό γεγονός. Τέτοιες ανακαλύψεις στη Νορβηγία και γενικότερα τη Σκανδιναβία ήταν πολύ σπάνιες. Το ιδιαίτερο είναι ότι βρήκαμε σχεδόν ολόκληρο το σετ (σ.σ. περιεχόμενο του μνήματος) και όχι μόνο τον νεκρό (σ.σ. τη σορό)» εξήγησε στην κρατική τηλεόραση της Νορβηγίας ο διευθυντής στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημιακού Μουσείου στο Μπέργκεν, Morten Ramstad.

Μαζί με το παιχνίδι, βρέθηκαν λείψανα από τη σορό. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν κάποιος ευγενής ή επιφανής πολίτης εκείνης της εποχής.

Τα υπολείμματα των οστών, τα περίτεχνα κεραμικά και τα καμένα γυαλιά δείχνουν ότι η σωρός αποτεφρώθηκε. Επίσης στο μνήμα βρέθηκε και μια χάλκινη βελόνα.

Σύμφωνα με τον Ramstad, τα κομμάτια του παιχνιδιού κάνουν τον συγκεκριμένο τάφο να διαφέρει από τους άλλους.

«Αυτά είναι αντικείμενα που μαρτυρούν την επαφή με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν με επιτραπέζια παιχνίδια»

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.