Επιτραπέζιο παιχνίδι του 300 μ.Χ. βρέθηκε σε νορβηγικό μνημείο!

2020-05-06

Συνολικά βρέθηκαν 13 άθικτες και πέντε σπασμένες μάρκες, οι οποίες είχαν θαφτεί μαζί με τον νεκρό κάτοχό τους

Επιτραπέζια παιχνίδια αυτού του είδους δείχνουν τις πρώιμες επαφές των Βίκινγκς με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία , υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

Ζαριά και μάρκες, τα οποία χρονολογούνται από το 300 μ.Χ. βρέθηκαν σε αρχαίο τάφο, στο βόρειο Χόρλαντβ της Νορβηγίας.

Το προϊστορικό παιχνίδι εντοπίστηκε σε ανάχωμα μνήματος στην περιοχή Ytre Fosse κοντά στο Alversund, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στο οικόπεδο.

Συνολικά βρέθηκαν 13 άθικτες και πέντε σπασμένες μάρκες, οι οποίες είχαν θαφτεί μαζί με τον νεκρό κάτοχό τους.

Το οικόπεδο, όπου ήλθε στο φως αυτή η σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή, βρίσκεται κοντά στα Στενά του Alverstraumen, το οποίο εκείνη τη χρονική περίοδο αποτελούσε δίαυλο θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Βορρά και Νότου.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό γεγονός. Τέτοιες ανακαλύψεις στη Νορβηγία και γενικότερα τη Σκανδιναβία ήταν πολύ σπάνιες. Το ιδιαίτερο είναι ότι βρήκαμε σχεδόν ολόκληρο το σετ (σ.σ. περιεχόμενο του μνήματος) και όχι μόνο τον νεκρό (σ.σ. τη σορό)» εξήγησε στην κρατική τηλεόραση της Νορβηγίας ο διευθυντής στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημιακού Μουσείου στο Μπέργκεν, Morten Ramstad.

Μαζί με το παιχνίδι, βρέθηκαν λείψανα από τη σορό. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν κάποιος ευγενής ή επιφανής πολίτης εκείνης της εποχής.

Τα υπολείμματα των οστών, τα περίτεχνα κεραμικά και τα καμένα γυαλιά δείχνουν ότι η σωρός αποτεφρώθηκε. Επίσης στο μνήμα βρέθηκε και μια χάλκινη βελόνα.

Σύμφωνα με τον Ramstad, τα κομμάτια του παιχνιδιού κάνουν τον συγκεκριμένο τάφο να διαφέρει από τους άλλους.

«Αυτά είναι αντικείμενα που μαρτυρούν την επαφή με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν με επιτραπέζια παιχνίδια»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».