Ξεκινά νέο έργο σε ιστορικό κτίριο της Αθήνας – Δείτε ποιό κτίριο αφορά

2023-12-28
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση Κτιρίου Στέγασης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης "Maria Callas"». Ανάδοχος του έργου είναι η GDM ASSETS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2023 και στις 9 Ιουνίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 730 ημέρες (περίπου 24 μήνες) από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το αρχικό κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ήταν 6,83 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,51 εκατ. ευρώ), ενώ το τελικό κόστος με τον ΦΠΑ διαμορφώθηκε στα 6,81 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,49 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα " Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020″. Συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου αναφέρεται στις εξής κύριες εργασίες:

➢ Αποκατάσταση των προσόψεων καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του κτιρίου.
➢ Ενίσχυση, και όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού.
➢ Δημιουργία ενός κτηρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη χρήση του ως μουσικής ακαδημίας με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα.
➢ Πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα Μειωμένης Κινητικότητας.
➢ Αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας.
➢ Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη άνεση των χρηστών και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρόταση που θα προτείνεται από τις μελέτες εφαρμογής που θα εκπονηθούν, θα εφαρμοστεί ώστε στην φάση κατασκευής του κτιρίου να διατηρηθεί η δομή και ο χαρακτήρας του, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος που απαιτεί η λειτουργία του ως μουσική ακαδημία.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα στεγάσει τις δραστηριότητες της στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής τετραώροφο κτήριο, εμβαδού 1.442 τμ, αρχιτεκτονικής Jugendstil, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 61 & Σκαραμαγκά στην καρδιά της Αθήνας. Το εξαιρετικά σημαντικό σημειολογικά στοιχείο είναι εν προκειμένω, ότι το κτήριο αυτό αποτελούσε την κατοικία των νεανικών χρόνων (1937 έως 1945) της μεγάλης Ελληνίδας υψίφωνου και παγκοσμίως γνωστής ντίβας της όπερας, Μαρία Κάλλας. Το ιστορικό κτίριο αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα επάλληλων κατοικιών εν είδη πολυκατοικίας της περιόδου 1921-1932.

Το αντικείμενο των μελετών του έργου, σε στάδιο μελέτης εφαρμογής, περιλαμβάνει την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, μελέτη η/μ εγκαταστάσεων, μελέτη ενεργειακής απόδοσης, χρονοδιάγραμμα κατασκευής και μελέτες ΣΑΥ-ΦΑΥ). Το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου με βάση τις μελέτες που θα εκπονηθούν και θα εγκριθούν περιλαμβάνει:

 • Αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτηρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.
 • Ενίσχυση, και όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, ο οποίος κρίνεται σε σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω βλαβών από το σεισμό και παλαιότερης πυρκαγιάς στους πρώτους ορόφους.
 • Δημιουργία ενός κτηρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση.
 • Πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα Μειωμένης Κινητικότητας, μέσω ειδικών μηχανισμών για άνοδο από την είσοδο στο υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου και στο ελαφρώς βυθισμένο υπόγειο και στη συνέχεια μέσω του ανελκυστήρα για τους υπόλοιπους ορόφους.
 • Αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας
 • Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και του δροσισμού. Η χωρική και λειτουργική προσέγγιση του κτιριολογικού προγράμματος λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της Μουσικής Ακαδημίας.

Οι κτιριολογικές υποδομές που θα προκύψουν από την εκτέλεση των εργασιών περιλαμβάνουν:

 • 16 μικρές αίθουσες διδασκαλίας
 • 8 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας • Αίθουσα Εκδηλώσεων – Εκθεσιακό Χώρο
 • Γραφείο Διοίκησης και Αίθουσα Συσκέψεων • Γραφεία διδακτικού προσωπικού, υποδοχής και διοικητικών – υποστηρικτικών εργασιών • Αναγνωστήρια – Βιβλιοστάσιο
 • Βοηθητικούς χώρους και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων
 • Cafe – Αναψυκτήριο με τους απαραίτητους χώρους παρασκευαστηρίου στο δώμα του κτιρίου.

.ypodomes.com

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».