Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

2023-12-19

Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά απασχολεί όλο και περισσότερους, καθώς οι γιορτινές ημέρες, σε συνδυασμό με τις ημέρες άδειας, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για βόλτες στη χριστουγεννιάτικη αγορά ή σύντομες εκδρομές εντός και εκτός πόλης. 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στον καιρό που θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Όπως είπε, η θερμοκρασία παραπέμπει περισσότερο σε… Πάσχα, ωστόσο δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Καιρός χωρίς χιόνι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Στην πρόγνωση του για τον καιρό ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε φέτος χιόνι τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, σχολιάζοντας ότι «είναι λίγες -μην πούμε ελάχιστες- οι φορές που οδηγούμαστε σε χιονισμένα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά».

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Και προσθέτει: «Από το 1990 μέχρι και το 2010, σταθήκαμε τυχεροί στο να δούμε χιόνι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων μόνο 4 φορές. Λογικό θα πει κανείς μιας και θεωρητικά είμαστε μόλις στην αρχή του Χειμώνα, οπότε και οι πιθανότητες να συναντήσουμε τον λευκό επισκέπτη τουλάχιστον χαμηλά ή και σε πόλεις όπου ζούνε οι περισσότεροι, είναι πολύ μικρές».

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για τον καιρό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου

«Το διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα "διάλλειμα" από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο. Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα» σημείωσε ο Μετεωρολόγος.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης συνεχίζει, υπογραμμίζοντας: «Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα». 

«Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δεν φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά» κατέληξε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας για τον καιρό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.