Στις 12/9 οι προσφορές για το "Σπίτι της Μ. Κάλλας"

2023-08-26

Σε διαγωνισμό για ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της οδού Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 61 και Σκαραμαγκά, προχωρά η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. 

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο 1.590 τ.μ. κτισμένο το 1925 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, στο οποίο έζησε η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος, Μαρία Κάλλας, μαζί με την μητέρα και την αδερφή της, όταν ήρθε στην Αθήνα το 1937 και έως το 1945, χρονιά κατά την οποία έφυγε ξανά στη Νέα Υόρκη.

Ο διαγωνισμός με ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS" είναι προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%). 

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 12/09/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00.

Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 12/09/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός. Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.

Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα παραδοθεί στην ΑΜΚΕ "ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS", ώστε να στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.