Στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης ο Δήμος Xαλανδρίου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

2024-03-31

Στην ίδια λίστα καινοτόμων παραδειγμάτων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς με Βαρκελώνη και Στοκχόλμη η πόλη των βορείων προαστίων.

Λίγους μήνες μετά το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας 2023, το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T του Δήμου Χαλανδρίου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο γνωρίζει μια ακόμα -εκτός συνόρων- διάκριση και αναγνώριση. Το έργο ανάδειξης και επαναλειτουργίας του ρωμαϊκού μνημείου βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες περιπτώσεις διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Επιλέχθηκε μεταξύ 40 «παραδειγμάτων υψηλής ποιότητας» από 33 πόλεις και περιφέρειες της Γηραιάς Ηπείρου, στη φετινή πρόσκληση κατάθεσης συμμετοχών και πρακτικών διαχείρισης, που διοργανώθηκε από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την πολιτιστική Κληρονομιά) σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities.

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στη δεκάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων μαζί με τη Βαρκελώνη (Ισπανία), τη Ναντ (Γαλλία), τη Στοκχόλμη (Σουηδία), τη Γλασκώβη (Ηνωμένο Βασίλειο), τη Λουμπλιάνα (Σλοβενία), την Οστάνδη (Βέλγιο), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), το Ζάμζε (Πολωνία) και το Γκιουμρί (Αρμενία). «Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο προβλέπει την ανάδειξη και επαναλειτουργία του αρχαίου μνημείου του Αδριανείου Υδραγωγείου καθώς και την πράσινη και υδάτινη ενοποίηση των γειτονιών με το κέντρο, μέσω τεσσάρων εμβληματικών αναπλάσεων αλλά και του πρώτου υπόγειου αστικού δικτύου άρδευσης», σημείωσε η δημοτική Αρχή.

Βασικό κριτήριο, με βάση την ίδια ενημέρωση, για επιλογή των πιο καλών παραδειγμάτων της Ευρώπης, ήταν η συμβολή τους στον στόχο της «τριπλής μετάβασης», δηλαδή στον «πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής συγκαταλέχθηκαν επίσης ο καινοτόμος χαρακτήρας των πρακτικών αυτών όπως και η ισορροπημένη αντιπροσώπευση θεματικών και περιοχών υλοποίησης των παραδειγμάτων.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια Προγράμματος του European Heritage Hub, Κάρλα Τόφολο: «Οι θεματικές του European Heritage Hub ως πιλότου, συνδέονται στενά με το συνεχή μετασχηματισμό της Ευρώπης – πράσινο, ψηφιακό, κοινωνικό. Αυτές οι μεταβάσεις απαιτούν έναν πραγματικό πολιτιστικό μετασχηματισμό που ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο. Οι πόλεις είναι ισχυροί (μας) σύμμαχοι και η στενή τους σχέση και άμεση εμπλοκή με τους πολίτες είναι ουσιαστική για το πιλοτικό μας πρόγραμμα».

Από την πλευρά της η Julie Hervé, επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού του Eurocities, δήλωσε πως: «Οι επιλεγείσες πρακτικές υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως οδηγού για θετικές αλλαγές με πολύτιμο αντίκτυπο. Δρούνε ως απαντήσεις σε τοπικές προκλήσεις που όμως εμπνέουν και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολιτικές και λύσεις προσφέροντας παραδείγματα που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς…να τονίζουμε την επίδραση των πόλεων μέσω του European Heritage Hub. Μόνο μέσω πολυ-επίπεδων συνεργασιών μπορούν η πράσινη, ψηφιακή και κοινωνική μετάβαση να επιταχυνθούν».

Τους επόμενους μήνες το European Heritage Hub θα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ένα κάθε μήνα από τα δέκα παραδείγματα που ξεχώρισαν, μαζί με σχετικές μελέτες πέρα από αυτά που θα παρουσιαστούν σε τέσσερα θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των 10 καλύτερων περιπτώσεων όπως αναφέρει το European Heritage Hub, «συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών (από το Hub) για την ανάπτυξη ικανοτήτων» και πολιτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα στο 2024 θα διοργανωθούν 2 ταξίδια -20 ατόμων το καθένα- γνωριμίας και αλλαγής τεχνογνωσίας σε 2 από τις 10 πόλεις που επιλέχθηκαν ως καλά παραδείγματα. Το Χαλάνδρι είναι ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις να φιλοξενήσουν μία τέτοια συνάντηση και η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα Απριλίου.

Για επικοινωνία με το Cultural H.ID.RA.N.T. project: uia-project@halandri.gr – 213 2023887 -www.culturalhidrant.eu