Στην Αθήνα μια από τους πρώτους αστροφυσικούς που είδαν εικόνες από το τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ της NASA

2024-03-31

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολυκυματικής Αστροφυσικής του Rochester Institute of Technology Jeyhan Kartaltepe έρχεται τον Απρίλιο στο Athens Science Festival 2024

Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που μας περιβάλλει; Πού ξεκίνησε και που τελειώνει; Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα αναζητά απαντήσεις και φιλοσοφεί για την προέλευση του Σύμπαντος. Ωστόσο, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες έγινε εφικτή η επιστημονική διερεύνησή του. Και μέσα από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, έχουμε πλέον πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της γένεσής του.

«Wow! Τι είναι αυτό που βλέπουμε! Πώς είναι τόσο κοντά μας κάτι τόσο μακρινό;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της αστροφυσικού Jeyhan Kartaltepe όταν είδε τις πρώτες φωτογραφίες του Σύμπαντος που έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Η αμερικανίδα, με καταγωγή από την Τουρκία, επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ (Rochester Institute of Technology, RIT) στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι μια από τους πρώτους επιστήμονες που χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ (James Webb Space Telescope ή JWST) της NASA αμέσως μετά την εκτόξευσή του. Το JWST θεωρείται από πολλούς ως ο ισχυρός διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, με ευαίσθητες κάμερες που συλλέγουν το υπέρυθρο φως και σχεδιάστηκε για να ανιχνεύσει την ιστορία του Σύμπαντος στις πρώτες του στιγμές πριν 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτά και άλλα έρχεται να μας διηγηθεί στο Athens Science Festival 2024 η διακεκριμένη αστροφυσικός. Μέσα από την ομιλία της «Σπρώχνοντας τα Όρια της Κοσμικής Πρωτοπορίας με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb», θα μας ξεναγήσει στα μονοπάτια της έρευνας του πρώιμου σύμπαντος.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του RIT, είναι μέλος της ομάδας έρευνας του Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) ενός προγράμματος παρατήρησης που επιλέχθηκε για να επιδείξει, αμέσως μετά την εκτόξευση του JWST, τις μοναδικές δυνατότητές του. Η ομάδα CEERS είναι μία από τις 13 επιστημονικές ομάδες που χρησιμοποίησαν πρώτες το τηλεσκόπιο αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συλλέγοντας δεδομένα που διατίθενται άμεσα σε όλους και δοκιμάζοντας τις δυνατότητες των οργάνων του. Η CEERS που συνίσταται από 105 αστρονόμους από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 28 πανεπιστημίων των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί πολλαπλά όργανα στο διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ και διαφορετικούς τρόπους παρατήρησης.

To James Webb (JWST), τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο χρόνια, «τροφοδοτώντας» την ανθρωπότητα με απίστευτες εικόνες από τα βάθη του γαλαξία και την επιστημονική κοινότητα με τις πρώτες ψηφίδες ενός χάρτη των αρχαιότερων δομών του σύμπαντος. Και στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει με αυτό, η Dr. Kartaltepe, θα μας παρουσιάσει πώς το JWST έχει ήδη επεκτείνει τα όρια της κοσμικής μας επικράτειας, πέρα από ό,τι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε δυνατό. Θα μας μιλήσει επίσης για τις συνέπειες που έχουν οι εν λόγω ανακαλύψεις στην κατανόηση της γένεσης του σύμπαντος.

Θέλετε να ακροβατήσετε στα νέα όρια του σύμπαντος με την καθοδήγηση της αστροφυσικού του JWST, Jeyhan Kartaltepe; Ανακαλύψτε μία διαστημική Ιστορία Αλλαγής στο Athens Science Festival.

Σχετικά με την Dr. Jeyhan Kartaltepe

Η Dr. Jeyhan Kartaltepe είναι αστροφυσικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολυκυματικής Αστροφυσικής του Rochester Institute of Technology. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην παρατηρησιακή αστρονομία και την εξέλιξη των γαλαξιών. Είναι επικεφαλής ερευνήτρια στο πρόγραμμα Cosmic Evolution Early Release Science Survey και στην έρευνα COSMOS-Webb που διεξάγεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» | Ώρα: 19:15

Κλείστε θέση!