Ο Χάρης Δούκας στο νέο δημοτικό συμβούλιο: Θέλουμε πολυφωνία και κριτική αξιολόγηση

2024-01-06

Επίσημη πρώτη σήμερα για το νέο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε για την εκλογή των μελών του προεδρίου του Σώματος και της δημοτικής Επιτροπής. Πρόεδρος εξελέγη, όπως αναμενόταν, ο Μανώλης Βελεγράκης από την παράταξη Αθήνα ΤΩΡΑ, αντιπρόεδρος εξελέγη ο Χρήστος Τεντόμας από την παράταξη Αθήνα Ψηλά και γραμματέας η Δέσποινα Αλεβυζάκη από την Ανοιχτή Πόλη.

"Θέλουμε πολυφωνία και κριτική αξιολόγηση" τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και ευχαρίστησε τα μέλη του Σώματος για την παρουσία τους. " Θα διασφαλίσουμε την πολυφωνία και θα φανεί εάν υπάρχει συμπαράταξη ή όχι και με ποιους. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο όλες οι παρατάξεις που δεν θέλουν να είναι τυπικά στο ψηφοδέλτιο, να είναι στη διαδικασία και να παρουσιάσουν τις κριτικές τους απόψεις και θέσεις. Θέλουμε να συμμετέχουν όλοι" σημείωσε ο κ. Δούκας.

Από την αντιπολίτευση πια ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε, με νόημα, ότι η παράταξή του έχει λάβει ισχυρή εντολή που αποτυπώνεται -όπως είπε- στις ψήφους που έλαβε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος. "Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως θα υπάρχει αντιπολίτευση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον πλουραλισμό. Δίνουμε τη μάχη της επόμενης πενταετίας, μάχη για δημιουργική αντιπολίτευση" τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και άφησε αιχμές για την Ανοιχτή Πόλη λέγοντας ότι "έχει ταυτιστεί με την παράταξη του δημάρχου συνειδητά και δημόσια".

Οι βολές Ζαχαριάδη κατά Μπακογιάννη και η παρέμβαση Δούκα

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση και θεσμικό και πολιτικό στραγγαλισμό.
"Είναι σαφές ότι ο κ. Μπακογιάννης αποφάσισε να ελέγξει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου όμως από την απλή αριθμητική προκύπτει ότι υπήρξε μία συνεργασία ή με την υποψήφια από τον χώρο της ακραίας δεξιάς ή της ναζιστικής δεξιάς. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει μία σαφή τοποθέτηση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάδης.

Παρέμβαση του Κώστα Ζαχαριάδη από την Ανοιχτή Πόλη ο οποίος σημείωσε ότι οι υποψήφιοι του κ. Μπακογιάννη έλαβαν εννέα ψήφους ενώ με την παράταξη έχουν εκλεγεί οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι. " Από την απλή αριθμητική προκύπτει ότι υπήρξε συνεργασία ή με την υποψήφια από τον χώρο της ακραίας δεξιάς ή της ναζιστικής δεξιάς. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει μία σαφή τοποθέτηση" τόνισε και πρόσθεσε: "Του δίνω την ευκαιρία να το αποκηρύξει".

Απαντώντας ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για "μικροπολιτική διάθεση" και- μεταξύ άλλων- σημείωσε: "Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν μια γροθιά στο θέμα του ναζισμού, του μίσους, της βίας χωρίς εξαιρέσεις και δεν υπονομεύαμε ο ένας τον άλλον. Αποδεχόμασταν ότι έχουμε διαφορές αλλά και ότι μας ενώνει η πίστη μας στη δημοκρατία. Θέλω να ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνουμε και στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Και επειδή τον τόνο δίνει ο δήμαρχος, δεν έχω λόγο να μην πιστεύω ότι ο κ. Δούκας θα κάνει ό,τι μπορεί για μην επιτρέψουμε αυτή την μικροπολιτική διάθεση".

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο ο Χάρης Δούκας απάντησε στον κ.Μπακογιάννη λέγοντας: "Εσείς εκκινήσατε τον λόγο σας λέγοντας ότι υπάρχουν συγκλίσεις και νομίζω ότι τα νούμερα δείχνουν κάποιες άλλες συγκλίσεις".

Στραγγαλισμός – αποκλεισμός της Ανοιχτής Πόλης από τη Δημοτική Επιτροπή, από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά»

Σύμφωνα με τη Κοινή Δήλωση του επικεφαλής Κώστα Ζαχαριάδη και των δημοτικών συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης Δέσποινας Αλεβυζάκη και Διάνας Βουτυράκου:«Η δημοτική παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη αποφάσισε να αποκλείσει από την Δημοτική Επιτροπή ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή την ψηφοφορία σε κοινό ψηφοδέλτιο της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου συνολικά.Είναι άλλη μια πράξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, ακόμη και τώρα που βρίσκεται στην θέση της αντιπολίτευσης.Αυτή είναι η συντηρητική παράταξη και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κεντρική διοίκηση. Ιδιοκτησιακή αντίληψη των θεσμών, της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης.Όσες μεθοδεύσεις κι αν οργανώσει ο κ. Μπακογιάννης, όποιον θεσμικό στραγγαλισμό και αν επιχειρήσει η κυβέρνηση, η Ανοιχτή Πόλη θα είναι παρούσα κοινωνικά και πολιτικά σε όλα τα δρώμενα της πόλης.»

Αποχή από τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας ψήφισε λευκό στην ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου και απείχε από την ψηφοφορία για τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής. Στην πρώτη περίπτωση όπως διευκρίνισε ο Νίκος Σοφιανός η απόφαση για λευκό ήταν στάση πολιτική και δεν αφορούσε στα πρόσωπα. Όσον αφορά στην εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής ο κ. Σοφιανός τόνισε: « Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός "καλπονοθευτικού" Νόμου που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ και δημιουργεί συνθήκες πλήρους διάστασης μεταξύ της ψήφου των δημοτών και της αντιπροσώπευσης στα όργανα του Δήμου. Στα πλαίσια αυτού του Νόμου διαμορφώνεται και το σύστημα εκλογής της Δημαρχιακής Επιτροπής, με το οποίο εκλέγεται εκπροσώπηση της μειοψηφίας σε ένα υπερόργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες, που αποδυναμώνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την στιγμή που η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη επέλεξε, με βάση τον συσχετισμό που έχει, να εκπροσωπηθεί μόνο αυτή στις θέσεις που αντιστοιχούν στην αντιπολίτευση, αρνούμενη την πρόταση που κάναμε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση τουλάχιστον των τριών πρώτων συνδυασμών της αντιπολίτευσης, εμείς θα απέχουμε από αυτή την διαδικασία. Θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένη η Δημαρχιακή Επιτροπή να ενημερώνει και τους συνδυασμούς που δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν, με ημερήσια διάταξη και με την δυνατότητα του παρατηρητή. »

Και από τις δυο ψηφοφορίες απείχε η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα. "Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται για εκλογή αλλά για διορισμό από τις παρατάξεις με μυστική ψηφοφορία, για πρώτη φορά, που εγείρει θέμα αντισυνταγμάτικότητας. Δεν είναι δυνατόν να δηλωθεί άλλη υποψηφιότητα από άλλη παράταξη ή από την ίδια εάν δεν δηλωθεί από τον επικεφαλής και κατά συνέπεια είναι μια συγκεντρωτική προδιαγεγραμμένη διαδικασία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδάκης.

Πηγή: https://athina984.gr/

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».