Νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος : Τι να προσέξετε

2023-11-19

Τιμολόγια σε μπλε, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις θα αντικαταστήσουν εκείνα με ρήτρα προσαρμογής, η οποία κανονικά θα επανερχόταν αυτομάτως στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 με το υποχρεωτικό κοινό τιμολόγιο που θα προκύπτει με βάση μαθηματική φόρμουλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι να προστατεύσει τον πιο αδύναμο, που δεν είναι –όπως ανέφερε– ο παραγωγός ούτε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά ο καταναλωτής και ιδίως ο συνεπής.

«Ακούμε την αγορά, αλλά η θέση μας είναι να υπερασπίζουμε τον καταναλωτή. Όποιος διαβάσει μία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, θα διαπιστώσει ότι ένας εξαιρετικά ικανός δικηγόρος χρειάζεται δύο ώρες πολύ προσεκτικής ανάγνωσης για να το κατανοήσει. Τέτοιες συμβάσεις καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές και να δεσμευθούν», επεσήμανε.

Από τις αρχές του νέου έτους, έρχονται βασικές αλλαγές αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες συνοψίζονται σε ένδεκα σημεία, με αναφορά και στα «ψιλά γράμματα», σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

 • Μέχρι την 1η Ιανουαρίου, θα λάβουν επιστολή από τον προμηθευτή τους, είτε ηλεκτρονική είτε έντυπη, που θα τούς ενημερώνει ότι μεταπίπτουν στο «ειδικό πράσινο τιμολόγιο», εκτός εάν επιλέξουν κάποιον άλλο που θα τούς προτείνει. Αν δεν επιλέξουν ρητά κάποιο άλλο τιμολόγιο, θα μεταπέσουν αυτομάτως στο «ειδικό τιμολόγιο».
 • Στο «ειδικό τιμολόγιο» μπορούν να παραμείνουν μέχρι και έναν χρόνο, εφόσον δεν διαλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει άλλο τιμολόγιο οποτεδήποτε το επιθυμεί, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή του.
 • Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου γίνεται όποια στιγμή το αποφασίσει ο καταναλωτής, χωρίς να επιβαρύνεται με «πέναλτι», με εξαίρεση εκείνους που έχουν υπογράψει συμβάσεις σταθερού τιμολογίου.
 • Οιαδήποτε ένταξη εκείνων σε κάποιο νέο τιμολόγιο προϋποθέτει τη σαφή τους συναίνεση. Σε περίπτωση αλλαγής των όρων σύμβασης που έχουν υπογραφεί, ο προμηθευτής θα πρέπει να τούς ενημερώσει με επιστολή 60 μέρες νωρίτερα.
 • Η έκδοση έγχαρτων λογαριασμών είναι δωρεάν.
 • Στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει ο καταναλωτής, θα πρέπει να προσέξει εάν αναγράφεται πάνω ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο του «εργαλείου» σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, μέσω του οποίου μπορεί να επαληθεύσει την τιμή του ειδικού τιμολογίου κάθε μήνα και να συγκρίνει με το σύνολο των προσφερόμενων.
 • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα έχουν πάνω μία σήμανση μπλε χρώματος. Αντίστοιχα, τα σταθερά θα έχουν κίτρινη σήμανση και τα δυναμικά, που απευθύνονται σε όσους διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή, πορτοκαλί.
 • Προσοχή στις εκπτώσεις συνέπειας, οι καταναλωτές πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους και να μη στέκονται απλώς σε μία εμπορική πολιτική.
 • Προσοχή στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
 • Προσοχή σε καμπάνιες παρόχων που μπορεί να αφορούν νέα προϊόντα, αλλά χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο.
 • Τιμολόγια που δε αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών και το e–katanalotis, θα πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς αυτό σημαίνει ότι έγινε έλεγχος και παρατηρήθηκε ότι είναι εκτός του πλαισίου της ΡΑΑΕΥ.