ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ… το σπίτι μας: Ένα μουσικοχορευτικό αφήγημα για τα 100 χρόνια της πόλης

2023-10-14
Μια συγκινητική βραδιά γεμάτη μουσική, χορό αλλά και ιστορία απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην πλατεία της Αγίας Αναστασίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο αφιέρωμα που παρουσίασε το Χορευτικό Εργαστήρι για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης.

Πάνω από διακόσιοι χορευτές όλων των ηλικιών, τίμησαν όχι μόνο τους ανθρώπους, που ίδρυσαν την πόλη αλλά και αυτούς που σταδιακά την επισκέφτηκαν, εγκαταστάθηκαν σε αυτήν, την αγάπησαν και συνέχιζαν να της δίνουν πνοή.

Χορός, τραγούδι, αφηγήσεις ζωής και ιστορικά στοιχεία πιάστηκαν χέρι χέρι, προκαλώντας στο κοινό, που ξεπέρασε κατά πολύ τη χιλιάδα, θαυμασμό αλλά και συγκίνηση.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας (Κλαρίνο), Γιώργος Κότσικας (βιολί), Κώστας Μήτσιος (λαούτο, μπουζούκι), Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Ιντζούδης Σωτήρης (γκάιντα), Μανώλης Σοϊλές (τσαμπούνα), Ζαφειρία Πουλάκου (τουμπάκι), Φωκάς Μουρτζάκης (κρητική λύρα), Ανδρέας Δερμιτζάκης (κρητικό λαούτο), Θοδωρής Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), ενώ τραγούδησαν οι: Ιωάννα Χρυσανθοπούλου, Αλεξάνδρα Κατσαρού (Μ. Ασία) και Λάμπρος Σταυρόπουλος (Αρκαδία). Την ενδυματολογική επιμέλεια είχε η κ. Κατερίνα Βάλβη.

Η βραδιά ξεκίνησε με την επιτέλεση επί σκηνής του χορού «με τα μαντήλια» από ένα ζευγάρι χορευτών, συμβολίζοντας στον χώρο και στον χρόνο, την αφετηρία του ταξιδιού του μικρασιατικού ελληνισμού. Στη συνέχεια και καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, ιστορικά κείμενα και αφηγήσεις ζωής, που αφορούν τον ερχομό διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων από όλη την Ελλάδα στη Νέα Ιωνία, πλέκονταν με τον χορό και με το τραγούδι. Η έρευνα, συγγραφή και απόδοση των κειμένων, καθώς και η επιμέλεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε από την κ. Μάνθα Ζήβα, ενώ στην ερμηνεία των κειμένων συμμετείχε επίσης και η κ. Λουκιάννα Κουτσοθεοδώρου. Τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών της κάθε περιοχής, που παρουσιάστηκε, έκανε ο κ. Δημήτρης Μήτσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, η δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ. Παναγιώτης Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη) και κ. Βασίλης Χριστοδούλου (Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία), οι Αντιδήμαρχοι κ. Σακαλόγλου Γ. και κ. Σπηλιωτόπουλος Β. καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων της πόλης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών τιμητικών πλακετών σε δύο συνδημότισσες που έχουν διακριθεί στο πολιτιστικό στερέωμα όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και πανελληνίως. Το Χορευτικό Εργαστήρι τίμησε με αναμνηστική πλακέτα την κ. Κατερίνα Βάλβη, υπεύθυνη του βεστιαρίου παραδοσιακών φορεσιών «Ελληνικές Ενδυμασίες» για την πολύτιμη προσφορά της, όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και στο έργο του Εργαστηρίου, μιας και αποτελεί αυτά τα τριάντα χρόνια ζωής του χορευτικού, μόνιμη συνεργάτιδα και συνοδοιπόρο στο έργο του για τη διάσωση και διάδοση της μουσικοχορευτικής παράδοσης. Την πλακέτα απένειμε η δήμαρχος κ. Θωμαΐδου.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του τέλους, οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου αφού ευχαρίστησαν την Ιερά Μητρόπολη για την αρωγή της στην πραγματοποίηση του αφιερώματος, κάλεσαν τον π. Επιφάνιο να κάνει την αποφώνηση της βραδιάς αλλά και να απονείμει αναμνηστική πλακέτα στην Θεοπούλα Δοϊτσίδη, κόρη του αείμνηστου Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, για τη συμβολή της οικογενείας της στη διάδοση της μουσικής παράδοσης της Θράκης.

Η οργανωτική ομάδα του Χορευτικού Εργαστηρίου ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση και υλοποίηση του μουσικοχορευτικού αφιερώματος. Κυρίως όμως ευχαριστεί τους χορευτές και τις χορεύτριές του, που αγκάλιασαν αυτή την ιδέα και της έδωσαν «σάρκα και οστά». Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι υπεύθυνοί του από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι και που έσβησαν τα φώτα, αυτό το αφιέρωμα έπρεπε να γίνει από τους Νεοϊωνιώτες για τους Νέοϊωνιώτες «στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας. Εκεί που βρισκόμαστε τις Κυριακές, εκεί που παίζουν τα παιδιά τα απογεύματα, εκεί που βρίσκονται τα αγαπημένα παγκάκια των παππούδων, εκεί που δίνουν συνάντηση οι έφηβοι για να πουν τα νέα τους, μια ανάσα δρόμο από το σχολείο της γειτονιάς… Σε μια από τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας δηλαδή!»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.