Με πάνω από 12 χιλιάδες ενταγμένα έργα άνω των 1,8 δισ. ευρώ, η Αττική Αλλάζει

2023-09-06

Τα εμβληματικά έργα που έγιναν την τελευταία τετραετία από την Περιφέρεια και άλλαξαν την Αττική, με πόρους από το Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ, παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη σε μία ειδική τελετή απολογισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ», παρουσία μελών της κυβέρνησης, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Πανταζάτος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς. Επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γ. Δημόπουλος, οι Δήμαρχοι Δάφνης- Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, Αγίας Παρασκευής, Βασίλειος Ζορμπάς, Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός, Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Αχαρνών Σπυρίδων Βρεττός, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Τα συγχαρητήρια του προς τη διοίκηση και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για το γεγονός ότι «πέτυχαν να είναι πρωταθλητές στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ» εξέφρασε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης. «Χαίρομαι που βρίσκομαι ενώπιον του κ. Πατούλη ο οποίος κατάφερε να κάνει τα λόγια πράξη και ενώπιον του κ. Χαρδαλιά που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο του» ανέφερε και επισήμανε πως στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες από τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Αν και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, η Περιφέρεια Αττικής προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και κατάφερε, όπως είδαμε σήμερα, να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα υλοποιώντας πολύ σημαντικά έργα και καινοτόμες δράσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Πανταζάτος και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για το έργο του.

Στην ομιλία του ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και αφού τόνισε πως το δημιουργικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με υψηλές επιδόσεις, για να ξεκινήσει αυτό της επόμενης προγραμματικής περιόδου «2021-2027», αφήνει πίσω του ένα πολύ θετικό αποτύπωμα με ορατά και μετρήσιμα έργα, αναφέρθηκε σε 3 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους εστίασε στο πρόγραμμα. Στην ενίσχυση των πάνω από 10 χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στην ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών της Αττικής και στην υλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ στην Αν. Αττική. Κλείνοντας ο κ. Δρόσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την εμπιστοσύνη του και το πολύ εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας, τα στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής επιτροπής, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για τη γόνιμη συνεργασία.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του έργου της αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. «Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία για την Αττική. Λύθηκε μία εκκρεμότητα ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Road trip σε εμβληματικά έργα του ΠΕΠ Αττικής

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το project «road trip» μέσω του οποίου τρείς φίλοι ο konilo, o Λώλος και ο Θωμάς, ξεκίνησαν με όχημα ένα van και περιηγήθηκαν σε 8 εμβληματικά έργα της Αττικής. Οι τρείς φίλοι

συμβάλουν με ένα σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο, στην ανάδειξη των δράσεων και των έργων του ΠΕΠ Αττικής στο ευρύ κοινό, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τους παρευρισκόμενους και συζήτησαν για τα όσα τους έκαναν εντύπωση σε αυτό το ταξίδι. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο στο Δήμο Πειραιά, το Αντιπλημμυρικό έργο Μάνδρας, περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το Ωδείο Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη αλλά και το Ξενοδοχείο Πλάκα στο κέντρο της Αθήνας.

Γ. Πατούλης: «Τα έργα που έγιναν κάνουν καλύτερη τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας»

«Αξιοποιήσαμε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως είναι το ΕΣΠΑ

με σχέδιο, επιμονή και διαφάνεια κι είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε πως Η Αττική Αλλάζει, Αλλάζει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως για τη διοίκηση του το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα και μια πελώρια ευθύνη.

«Πετύχαμε έναν μικρό άθλο. Να μετατρέψουμε το Περιφερειακό Πρόγραμμα, σε μοχλό ανάπτυξης και μετασχηματισμού της Αττικής. Να μην υπάρξει ούτε μια μέρα όπου δεν λειτουργούσε εργοτάξιο έργων στην Αττική, να στηρίξουμε στα δύσκολα, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Πετύχαμε όχι μόνον να μην μείνει πίσω η Αττική αλλά να πρωταγωνιστεί, πρώτη μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πάνω από 1.8 δις ευρώ χρηματοδοτήσαμε 12.149 ενταγμένα έργα

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως το ΠΕΠ Αττικής με ενταγμένα έργα άνω των 1,8 δις ευρώ, χρηματοδότησε την υλοποίηση 12.149 έργων και δράσεων, αυξάνοντας κατακόρυφα την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 96%, «όταν το αντίστοιχο ποσοστό που παραλάβαμε το 2019 ήταν μόλις 27,29%», όπως σημείωσε.

Ειδικότερα εστίασε στα εξής σημαντικά έργα και δράσεις:

• Περίπου 10.0000 επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, ενισχύθηκαν την περίοδο του covid με περισσότερα από 250 εκ. Ευρώ για να μην κλείσουν και 50.000 θέσεις εργαζομένων που διασώθηκαν

• Χιλιάδες ασθενείς θεραπεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, χάρη στο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αγόρασε και διέθεσε στις δημόσιες δομές υγείας η Περιφέρεια.

• εκατοντάδες πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά από το νέο Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου.

• 1481 ιατροί και νοσηλευτές προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας με χρήματα του ΕΣΠΑ, για να ενισχύσουν τη λειτουργία του ΕΣΥ στην Αττική.

• 6.000 περίπου μαθητές της Αττικής, σήμερα μαθαίνουν γράμματα στα 29 νέα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν με τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Ποσό άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής έως το 2027 για τη στήριξη 3 ξενώνων και 8 συμβουλευτικών κέντρων υποστήριξης γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη επίσκεψή του στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), επί της οδού Κανάρη...