Κατάργηση των φόρων στη συνδρομητική TV για τον περιορισμό της πειρατείας

2023-10-14

Μονόδρομο αποτελεί η κατάργηση της φορολογίας στη συνδρομητική τηλεόραση, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η πειρατεία αλλά και να αποκατασταθεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στη χώρα μας οι πολυεθνικές εταιρείες streaming. 

Η πειρατεία των προγραμμάτων της συνδρομητικής τηλεόρασης προκαλεί ετήσιες απώλειες της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι διεθνείς έρευνες δείχνουν πως αν πέσουν οι τιμές των συνδρομών, δηλαδή αν αφαιρεθεί ο ειδικός φόρος που ισχύει μόνο για την Cosmote TV και τη Nova, τότε θα μειωθεί το κίνητρο για την παρακολούθηση των αγώνων και των σειρών μέσω πειρατικών συνδέσεων.

Ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10% ανά συνδρομή) φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και επιβλήθηκε έπειτα από πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ο φόρος αυτός «πάγωσε» με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα για δύο έτη, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος τον επανέφερε και συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι πολυεθνικές εταιρείες streaming (Netflix, Apple TV, Disney+, Amazon Prime Video) δεν επιβαρύνονται από τον φόρο αυτό, καθώς δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, όπως και η υπηρεσία ΑΝΤ1+, που έχει έδρα στο Άμστερνταμ. 

Το καθεστώς αυτό παράγει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της Cosmote TV και της Nova, όπως επίσης και εναντίον όλων των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας, καθώς πληρώνουν στην Ελλάδα φόρους και εισφορές.

typologies.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.