Ιδού το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Xiaomi

2023-11-18

Το όνομά του Xiaomi SU7 Pro/Max και ενώ θα μπορούσε να είναι και κάποιο μοντέλο Smartphone, ωστόσο είναι ένα ηλεκτρικό σεντάν 5 μέτρων με ισχύ έως 664 ίππους και άμεσο ανταγωνιστή το Tesla Model S. Αναμένεται αρχικά στην κινεζική αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το "περίεργο" στην υπόθεση είναι ότι οι φωτογραφίες του αποκαλύφθηκαν από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής της Κίνας, το οποίο μοιράστηκε τις εικόνες συνοδευόμενες με κάποιες βασικές πληροφορίες όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοκίνητα που πρόκειται να πωληθούν στην τοπική αγορά, πριν αποκαλυφθούν επισήμως από τις εταιρείες.

Η σχεδίαση του SU7 φαίνεται να έχει επιρροές από Tesla Model 3, από McLaren αλλά και από την Porsche Taycan. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4.997 χιλιοστά, πλάτος 1.963 χιλιοστά και ύψος 1.455 χιλιοστά, με ένα εντυπωσιακό μεταξόνιο 3.000 χιλιοστά, το οποίο λογικά θα μεταφράζεται σε τεράστιους εσωτερικούς χώρους.

Θα υπάρχουν διαθέσιμα τρία μοντέλα, το SU7, το SU7 Pro και το SU7 Max με δύο επιλογές κινητήρων / ιπποδύναμης. Και τα δυο μοντέλα θα παράγονται από την BAIC Off-road Vehicle, μία θυγατρική της BAIC Group.

Το sedan θα έχει μέγιστη ταχύτητα 210 χλμ/ώρα, με την έκδοση του μονού κινητήρα να ζυγίζει 1.980 κιλά, ενώ οι εκδόσεις του διπλού κινητήρα, SU7 Pro και SU7 Max ζυγίζουν 2.205 κιλά. Οι μπαταρίες του απλού SU7 είναι τεχνολογίας LFP και κατασκευάζονται από την FinDreams της BYD, ενώ του SU7 Pro και Max είναι τριαδικού ιόντων λιθίου (με τρία οξείδια μετάλλου από νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο) κατασκευασμένες από την CATL.

H απλή έκδοση με κίνηση στους πίσω τροχούς, που θα κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα και θα αποδίδει 295 ίππους. Οι κορυφαίες εκδόσεις θα έχουν δυο ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα, με σύστημα τετρακίνησης, με συνολική ισχύ 664 ίππων και αυτονομία μεταξύ 400 και 500 χιλιομέτρων. Προαιρετικό θα είναι το LiDAR και η αυτόνομη οδήγηση ενώ τα Pro και Max μοντέλα διαθέτουν μία ενεργή αεροτομή και 800V ταχεία φόρτιση.

Η Xiaomi μπήκε στην αυτοκινητοβιομηχανία το Μάρτιο του 2021, επενδύοντας 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προοπτική να φτάσει η επένδυση συνολικά τα $10 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο και η επίσημη κυκλοφορία του SU7 αναμένεται το Φεβρουάριο του 2024 με τιμή γύρω στα 40.000 δολάρια.
Η εταιρία εκτιμά πως θα παράγει 50.000 με 60.000 μονάδες το έτος.