Χ. Δούκας: εθνικής εμβέλειας έργο η Διπλή Ανάπλαση , μεγάλη τιμή να το συνεχίσω

2024-01-05
TO ΝΕΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
TO ΝΕΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ήταν σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στον ΣΚΑΪ 100,3. Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του:

Νέο πρότυπο διοίκησης και διακυβέρνησης του Δήμου: Υιοθετούμε τον Κώδικα Δεοντολογίας των αιρετών. Πρώτα εμείς οι αιρετοί, πρέπει να δείχνουμε την αλλαγή του παραδείγματος, με λογοδοσία και διαφάνεια, με συγκεκριμένους κανόνες. Επίσης στην δημοτική μας παράταξη, όλοι οι εκλεγμένοι έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Άρα, κάθε τομέας ευθύνης του δήμου έχει ονοματεπώνυμο.

Για την διπλή ανάπλαση: Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Είναι ένα έργο στην πραγματικότητα εθνικής εμβέλειας και ξεπερνάει μια δημοτική αρχή. Είχε ξεκινήσει από τον κ. Μπακογιάννη και βέβαιος είναι μεγάλη μου τιμή που μπορώ να το συνεχίσω. Μιλάμε για μια ανάπλαση η οποία αφορά σε μια γεωγραφική έκταση τεράστια. Νομίζω είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια. Και βεβαίως είναι πάρα πολύ σύνθετη. Μιλάμε για ένα νέο γήπεδο το οποίο πρέπει να είναι με τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, μιλάμε για γήπεδο ποδοσφαίρου, για γήπεδο του ερασιτέχνη και για ένα τεράστιο χώρο πάρκου.

Στην πραγματικότητα στον Βοτανικό θα γίνει μια νέα πολιτεία. Και βεβαίως πάμε μετά στην Αλεξάνδρας. Εκεί, αφότου ολοκληρωθεί το σενάριο στο Βοτανικό, θα γκρεμιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα γίνει πάρκο και από κάτω πάρκινγκ. Τεράστια προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή προχωράμε με μια σειρά από επιμέρους διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε τα έργα στον Ελαιώνα να ξεκινήσουν και να δημιουργηθεί μια μικρή νέα πόλη σε μια περιοχή που είναι απολύτως υποβαθμισμένη. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα εκεί, μόνο μπάζα και σκουπίδια και εκεί θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, πάρα πολύ σημαντικός.

Για την «Ανάπλαση ΑΕ»: Είναι μια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση. Είναι οπισθοδρόμηση. Δεν μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να μην συμμετέχει σε έναν φορέα που θα υλοποιεί έργα στην Αθήνα. Δεν λέω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έλεγε και η Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγα χρόνια όταν ιδρυόταν αυτός ο Οργανισμός χωρίς την συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα.

Για το πράσινο: Το κομμάτι του πρασίνου το έχω θέσει εμβληματικά. Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ο Κανονισμός Πρασίνου και επιλέγουμε τις περιοχές όπου θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην δενδροφύτευση περίπου 1000 δέντρων, μέχρι την άνοιξη. Γιατί το πράσινο, όπως λέμε, δεν είναι «lifestyle», δεν είναι πια ούτε καν ποιότητα ζωής, είναι επιβίωση.

Για τα σχολεία: Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, είναι πολύ παλιά τα κτίρια, και εδώ κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη Δ/νση Κτιριακών Υποδομών. Αναζητούμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, αλλά και άλλες χρηματοδοτήσεις. Θα απευθύνω μια ανοικτή πρόσκληση σε μεγάλες εταιρίες να συνεισφέρουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνική τους ευθύνη. Τ α προβλήματα της συντήρησης των σχολείων είναι πολύ σοβαρά, και βεβαίως χρειαζόμαστε και νέα κτίρια.

ypodomes.com