Β. Κικίλιας : Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με νέες προσλήψεις

2023-12-17

Από βήματος της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με 990 νέα στελέχη.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δαπανά το 2024 και βάζει στον προϋπολογισμό 17,5 εκ. ευρώ, με αύξηση της μισθοδοσίας 4% στο υπουργείο, για να προσλάβει 650 δασοκομάντος επταετούς θητείας, 240 πυροσβέστες και 50 αξιωματικούς μέσω πανελληνίων εξετάσεων, 10 πιλότους, 30 αξιωματικούς με ειδικότητα μηχανικού, 10 γιατρούς, στο σύνολο 990 νέα στελέχη για το Πυροσβεστικό Σώμα. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στην δύναμη την οποία θα έχουμε για τη χρονιά η οποία έρχεται» είπε ο κ. Κικίλιας.

Αφού σημείωσε τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών από την κλιματική κρίση, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα αυτής, που ανέρχεται σε 2,6 δισεκ. ευρώ ετησίως, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και μέτρων:

Ο φετινός προϋπολογισμός επισήμανε, είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς ενσωματώνει και αντικατοπτρίζει δαπάνες:

  • Για την ανάληψη νέων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ
  • Για τις κρατικές αποζημιώσεις και την αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, μέσω του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ειδικότερα, ο Προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ωρίμανση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ , καθώς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις σε σχέση με το απελθόν έτος παρουσιάζουν αύξηση 188,24% και αυτό αφορά το 1 από τα 3 χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο και χρηματοδοτεί δράσεις του «ΑΙΓΙΣ» με ορόσημο ολοκλήρωσής τους τον 12/2025, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: Αναφορικά με τις δαπάνες που προβλέφθηκαν για κρατικές αποζημιώσεις και αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, αποτυπώνεται αύξησή τους κατά 1.185%. Ομοίως, όμως, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου αναφέρονται επίσης συγχρηματοδοτούμενα έργα του «ΑΙΓΙΣ» από άλλες πηγές χρηματοδότησης με κυριότερη το ΕΣΠΑ, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του 2024 παρουσιάζουν συνολική αύξηση 150% σε σχέση με το 2023.

Αναφορικά με το σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, είπε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι νέες ανάγκες χρηματοδότησης του Υπουργείου για το 2024 παρουσιάζουν επίσης μία σημαντική αύξηση οφειλόμενη σε διαφορετικούς παράγοντες. Ενδεικτικά, οι νέες ανάγκες που χρηματοδοτεί ο Προϋπολογισμός αφορούν:

Α) μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων (Μόνιμους & Ι.Δ.Ο.Χ.) ως προσωπικό της νεοσύστατης στο Υ.Κ.Κ.Π.Π. Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (κατηγορία δαπανών «Παροχές σε εργαζομένους»)

Β) την αύξηση της επιχορήγησης στους δήμους με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων αποκατάστασης μετά την συντέλεση φυσικών καταστροφών (κατηγορία δαπανών «Μεταβιβάσεις»)

Γ) την αύξηση των πιστώσεων που αναφέρονται στην μίσθωση εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνδρομή τους

Δ) την ουσιαστική χρηματοδότηση για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης μέσω της μίσθωσης εναερίων μέσων (και την χειμερινή περίοδο)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό.