Τσίπρας στη Θράκη με μηνύματα στην Άγκυρα

2017-11-13

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης από την οποία όπως σχεδιάζει να πει, θα επωφεληθούν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι, εξίσου.

Συνοδεία 16 υπουργών και υφυπουργών, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να βρίσκεται αύριο στην Κομοτηνή προκειμένου να κυρήξει τη λήξη του διήμερου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση με θέμα « Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο».

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του πρωθυπουργού είχε επιβεβαιωθεί από τον Σεπτέμβριο, η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου πριν από μία εβδομάδα και ενδεχόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη τον Δεκέμβριο δίνει επιπρόσθετη σημασία στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό διότι η Αθήνα είμαι σφόδρα ενοχλημένη απο τη συμπεριφορά που έδειξε ο κ.Τσαβούσογλου, η οποία δεν λειτούργησε θετικά προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αντίθεση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρί ο οποίος κράτησε χαμηλότερους τόνους.

Ο κ.Τσαβούσογλου συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μέσα στα γραφεία της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης ενώ δεν βρήκε να πει ούτε μια καλή κουβέντα για την υπόσχεση που τήρησε ο Αλεξης Τσίπρας να ανοίξουν τρεις καινούργιες αίθουσες στο μειονοτικό γυμνάσιο- λύκειο της Κομοτηνής. Αντιθέτως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ζήτησε και άλλο οικόπεδο για να χτιστεί κανούργιο σχολείο.

Η ελληνική πλευρά θέλει να είναι πολύ προσεκτική σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γι αυτό και μέχρι την Παρασκευή δεν είχε σταλεί επίσημη πρόσκληση στον Ταγιπ Ερντογάν από την Ελληνική Προεδρία, καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι προθέσεις του  Τούρκου προέδρου σχετικά με το πρόγραμμα των κινήσεων του επί ελληνικού εδάφους.

Στη Θράκη, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης απο την οποία όπως σχεδιάζει να πει θα επωφεληθούν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι εξίσου.

Οπως για παράδειγμα από την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, σε μια έκταση 93 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τον δήμο ενώ το Ιδρυμα Στ.Νιάρχος ανέλαβε την υλοποίησή του.

Θα αναφερθεί ακόμη στη γεωοπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης καθώς και οι Αμερικανοί έχουν πολλές φορές εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην περιοχή.

Σε ότι αφορά τα μειονοτικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα της Σαρία, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου ( 9 Δεκεμβρίου), στο οποίο προσέφυγε η κάτοικος Κομοτηνής Σατιτζεχ Μόλα Σάλι εναντίον της Σαρία.

Η Ευρωπαία πολίτης, ενώ κερδισε στο τοπικό ιεροδικείο να πάρει μέρος της κληρονομιάς του αποθανόντος συζύγου της, η διαθήκη δεν έγινε δεκτή από τον μουφτή Κομοτηνής. Η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει κινήσεις καθώς νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της Σαρία σε ορισμένες περιπτώσεις πλήττει δικαιώματα γυναικών και ανηλίκων.

news247.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.