Τουρισμός: Πόσο κοστίζει στη Θεσσαλονίκη ο πόλεμος στο Ισραήλ

2023-10-14

Μια κρίσιμη τουριστική αγορά βρίσκεται στην περιδίνηση του πολέμου - Ακυρώθηκαν δεκάδες εκδρομές για Ιερουσαλήμ - Ποιες οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.

«Όταν η ισραηλινή αγορά αντιπροσωπεύει το 11% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι δυνατόν να μην ανησυχούμε για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ;». Με το γλαφυρό αυτό τρόπο περιγράφει τη διαμορφωθείσα εικόνα για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης, Αντρέας Μανδρίνος, αναφερόμενος στο πλήγμα που επιφέρουν στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα των απωλειών που έχουν καταγραφεί και οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι παρακινδυνευμένες, ήδη οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου είναι ορατές, με την πλειονότητα των πτήσεων από και προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής να έχει ακυρωθεί. Την ίδια ώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, όπως και οι οργανωμένες εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη για την Ιερουσαλήμ για το επόμενο διάστημα έχουν ακυρωθεί.

Όπως λένε οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό η γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον ελληνικό τουρισμό, καθώς για πολλούς τουρίστες άλλων εθνικοτήτων η Ελλάδα βρίσκεται σε εγγύτητα με την ευρύτερη περιοχή όπου μαίνεται ο πόλεμος, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.

«Ο πρώτος που ζημιώνεται σε τέτοιες καταστάσεις είναι ο τουρισμός. Είναι πολύ νωρίς, βέβαια, να προβούμε σε εκτιμήσεις» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΞΘ υπογραμμίζοντας πάντως πως η τεταμένη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, επηρεάζει την ψυχολογία των εν δυνάμει επισκεπτών και το αίσθημα της ασφάλειας. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ελπίζουμε οι εχθροπραξίες να τελειώσουν σύντομα και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος, ο οποίος αναφερόμενος στους Ισραηλινούς επισκέπτες σημειώνει πως ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης τονίζει πως για όλο το επόμενο διάστημα έχουν ακυρωθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πώς πέρυσι στη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί επισκέπτες κατέλαβαν ξανά, μετά από τρία χρόνια, την πρώτη θέση στον πίνακα των αλλοδαπών εθνικοτήτων, αγγίζοντας τις 126.247 διανυκτερεύσεις. Φέτος η εικόνα φαινόταν ακόμη καλύτερη καθώς από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλη Αυγούστου σημειώθηκαν περί τις 102.000 διανυκτερεύσεις από Ισραήλ στα ξενοδοχεία της πόλης.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους στη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν 66.299 Ισραηλινοί επιβάτες.

Ακυρώθηκαν οι εκδρομές για την Ιερουσαλήμ

«Οι ακυρώσεις για τις οργανωμένες θρησκευτικές εκδρομές στην Ιερουσαλήμ, έπεφταν βροχή από την πρώτη στιγμή, όταν το προηγούμενο Σάββατο ξέσπασε ο πόλεμος» σημειώνει μιλώντας στη voria ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος οι εν λόγω εκδρομές έχουν διάρκεια από 6 έως 8 ημέρες, ενώ το μέσο κόστος αγγίζει περί τα 1.000 ευρώ. Οι ακυρώσεις αφορούν εκδρομές που επρόκειτο να γίνουν τόσο τον Οκτώβριο, όσο και το Νοέμβριο. Αναφορικά με τα χρήματα για τις κρατήσεις αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία έχουν ενημερώσει πως θα τα επιστρέψουν.

Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα υπήρξε συνάντηση των Ενώσεων Τουριστικων Γραφείων της χώρας προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Η κρουαζιέρα

Στο μεταξύ, ανακατατάξεις πραγματοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, με την Ελλάδα να ωφελείται πρόσκαιρα, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό τροποποιούν τελευταία στιγμή τα δρομολόγιά τους, αφαιρώντας από τα προγράμματά τους τις προσεγγίσεις στο Ισραήλ, αναδρομολογώντας τα πλοία τους προς τα ελληνικά ή τα τουρκικά λιμάνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Celestyal, που ανακοίνωσε πως αναστέλλει, προσωρινά, τις προσεγγίσεις της στο Ισραήλ με την κρουαζιέρα «Τρεις Ήπειροι», μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023, ενώ «θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για όλες τις κρουαζιέρες της που αναχωρούν μετά από αυτή την ημερομηνία». Η Celestyal θα αντικαταστήσει την προσέγγιση στο Ισραήλ με μια πρόσθετη προσέγγιση στην Κρήτη.

Όπως λένε άνθρωποι του κλάδου της κρουαζιέρας «μπορεί φέτος η κρουαζιέρα στην Ελλάδα να φαίνεται ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου πως κατέγραφε αύξηση τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων, όσο και σε επίπεδο επιβατών, ωστόσο, εάν η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ κλιμακωθεί περαιτέρω και έχει μακρά διάρκεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εταιρείες κρουαζιέρας όχι μόνο να αφαιρέσουν από τα δρομολόγια τους Ισραήλ και Αίγυπτο, με την οποία γειτνιάζει, αλλά να αποκλείσουν ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε περιόδους έντονης γεωπολιτικής αστάθειας».

Σε αριθμούς η αγορά του Ισραήλ

Με βάση το προφίλ της αγοράς του Ισραήλ όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο 2019-2022 ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ισραήλ, πανελλαδικά, σημείωσε αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη του. Συγκεκριμένα, ως προς τις αφίξεις καταγράφηκε άνοδος 43,5% (από 341 χιλ. τo 2019 σε 490 χιλ. το 2022), ως προς τις διανυκτερεύσεις σημειώθηκε αύξηση 58,4% (από 1,7 εκατ. το 2019 σε 2,7 εκατ. το 2022) ενώ ως προς τις εισπράξεις διαπιστώθηκε άνοδος 51,1% (από 206 εκατ. ευρώ το 2019 σε 311 εκατ. ευρώ το 2022).

Αναφορικά με το μερίδιο της ισραηλινής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό, σε όρους εισπράξεων το 2022 κατείχε μερίδιο 1,8%, όταν το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 1,2% και το 2021 στο 1,3%. Οι επισκέπτες από το Ισραήλ το 2022 κατέγραψαν μέση κατά κεφαλή δαπάνη υψηλότερη κατά 2,3% (633,9 ευρώ έναντι 620 ευρώ) και μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 47,2% (117,1 ευρώ έναντι 79,5 ευρώ).

Voria.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.