Το ξεχωριστό «ντιμπέιτ» για τους υποψηφίους δημάρχους για τον Δήμο της Αθήνας

2023-09-18

Ένα διαφορετικό ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους για τον Δήμο της Αθήνας, οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις 'μικρών' δημοσιογράφων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εφηβικό Δίκτυο, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην εκδήλωση με τίτλο: «Ονειρεύομαι την Αθήνα…» συμμετείχαν τα παιδιά του Δικτύου από 8 έως 18 ετών, τα οποία με έκδηλο το ενδιαφέρον τους για το τι σημαίνει να είναι κάποιος ενεργός πολίτης και με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους προσκεκλημένους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο ντιμπέιτ που διοργανώνει το Δίκτυο, καθώς τα δύο προηγούμενα πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του 2014 και του 2019.

Σε αυτό ξεχωριστό αυτό ντιμπέιτ συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών & Σχεδίου Πόλεως, - Βασίλης- Φοίβος Αξιώτης ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» Κώστα Μπακογιάννη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» Κώστας Ζαχαριάδης, ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» Χάρης Δούκας, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός και τέλος η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κική Μένου η οποία εκπροσώπησε τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» Κώστα Παπαδάκη.

Μέσα από τις ερωτήσεις συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη ζωή των παιδιών στην Αθήνα, ενώ το ντιμπέιτ ήταν χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες: «Καθημερινότητα στην πόλη, «Συμπερίληψη» και «Μαθαίνω για σένα».

Οι απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων για τον Δήμο της Αθήνας αφορούσαν τις ίδιες ερωτήσεις για τον κάθε υποψήφιο, ενώ δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα λεπτό.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια όπου μίλησαν για την έννοια της δημοκρατίας, τι είναι οι εκλογές , ποιοι είναι οι υποψήφιοι, ενώ διάβασαν και τα προγράμματα των συνδυασμών. Και αφού γύρισαν στις γειτονιές τους , καταγράφοντας όπως εκείνα έβλεπαν τα κακώς κείμενα και όσα τους ενοχλούν σε αυτές, έγραψαν τις ερωτήσεις τους προς τους υποψηφίους δημάρχους.

Σε ερώτηση πως θα συμπληρώνατε την φράση «Ονειρεύομαι μια πόλη, όπου τα παιδιά…», ο κάθε υποψήφιος έδωσε τη δική του εικόνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σοφιανός απάντησε: «Ονειρεύομαι μια πόλη, όπου τα παιδιά μπορούν να νιώθουν ασφαλή, μπορούν να πηγαίνουν σε ένα σχολείο και να έχουν όσο μπορούν ισότιμους όρους πρόσβασης και επαφής στη γνώση, να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή δουλειά , να μπορούν να αθλούνται, να μπορούν να έχουν πράσινο, να μπορούν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε και σαν αντιπολίτευση και φιλοδοξώντας και σαν διοίκηση στον Δήμο της Αθήνας»

Ο κ. Αξιώτης απάντησε: «Ονειρεύομαι μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν πράξη ότι ονειρεύονται . Θέλω μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα μπορούν να ονειρεύονται, όπου τα παιδιά θα διασκεδάζουν στις παιδικές χαρές και τα γήπεδα άθλησης. Θέλω μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα αισθάνονται αγάπη και μια Αθήνα όπου στα παιδιά δεν θα λείπει απολύτως τίποτα. Γι΄αυτήν την Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης και όλη η ομάδα παλευουμε.»

Από την πλευρά του ο κ Δούκας ανέφερε: «..Μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα είναι χαμογελαστά και θα μπορούν τα ίδια να διαμορφώσουν το μέλλον τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Η ζωή δηλαδή να μην είναι μοίρα αλλά να υπάρχουν οι προϋποθέσεις με ίσες ευκαιρίες, με ίδιες δυνατότητες, να μπορείτε εσείς αυτόν τον δρόμο που επιλέξατε ώστε να σας κάνει ευτυχισμένους, να τον ακολουθήσετε με την καρδιά σας.»

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε χαρακτηριστικά: «Θα την αλλάξω λίγο την φράση και θα πω ότι ο συνδυασμός μου κι εγώ θα κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε τα παιδιά σε αυτήν την πόλη να έχουν όλο και μια καλύτερη καθημερινότητα, να έχουν καλύτερα σχολεία, να έχουν περισσότερο πράσινο, να έχουν ασφάλεια στην κίνηση και την μετακίνησή τους, να είναι χαρούμενα με τις αποφάσεις των μεγαλύτερων.»

Η κα Μένου από την πλευρά της τόνισε: «Ονειρεύομαι μια Αθήνα όπου τα παιδιά της δεν θα τραυματίζονται στις παιδικές χαρές, ούτε στα σχολεία τους, ούτε θα τα εκμεταλλεύονται στις γειτονιές άνθρωποι που έχουν εξουσία. Αυτά σίγουρα δεν τα θέλω. Θέλω όμως όλα τα δικαιώματα των παιδιών να υλοποιούνται καθημερινά και το διεκδικούμε καθημερινά. Μια πόλη όπου τα όνειρά θα είναι η καθημερινότητά μας.»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».