Το τέλος της Σαρία στην Θράκη ανακοίνωσε ο Τσίπρας

2017-11-15

Μία εξαιρετικά σημαντική είδηση έδωσε από την ομιλία του στην Κομοτηνή και τη λήξη του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σχετίζονται με την εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη.

«Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: 

«Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις, δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας». τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα υπηρετήσει, όπως τόνισε, πέντε στόχους:

* Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. "Σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια" υπογράμμισε.

* Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

* Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

* Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. "Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει τη δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα, οπότε μόνο αυτή θα ισχύει" διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

* Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστούν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία. «Οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυροί γίνονται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους» κατέληξε.

dikaiologitika.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.