Το φυντάνι της ελληνικής τζαζ

2018-05-30

Ο 23χρονος Αρίωνας Γυφτάκης, καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς της ελληνικής τζαζ σκηνής, συμμετέχει με το κουαρτέτο του στο New Generation 5 - το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ της «Στέγης»

Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995.
Από την ηλικία των 18 ετών ξεκίνησε την ιδιαίτερη πορεία του στον χώρο της μουσικής λαμβάνοντας υποτροφία για το Berklee College of Music χάρη στο εξαιρετικό του ταλέντο στο κοντραμπάσο για να επιστρέψει στην Ελλάδα πιο ώριμος και δημιουργικός.

Η ιστορία ξεκινά στην ηλικία των 7 ετών όταν ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, όμως το ενδιαφέρον του προς την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο.

Έτσι στα 14 του χρόνια ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε δίπλα στον δάσκαλό του Σύλβιο Σύρρο για τέσσερα χρόνια με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. 

Το Μάιο του 2013, ύστερα από εξετάσεις, απέσπασε την Full Presidential Scholarship από το Berklee College Of Music. Έτσι τον Σεπτέμβρη του 2013 βρίσκεται και σπουδάζει στη Βοστόνη στο Berklee College of Music παρακολουθώντας μαθήματα με τους Eddie Gomez και Hal Crook. 

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικούς όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Σπύρος Μάνεσης, ο Γιάννης Παπαναστασίου, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Daniel Rotem ενώ διδάσκει κοντραμπάσο στο swinging jazz τμήμα του καλλιτεχνικού κέντρου «Αthenaum».

Στις 7 Ιουνίου -και για δύο ημέρες- στη Μικρή Σκηνή της «Στέγης» του Ιδρύματος Ωνάση, ο Αρίωνας Γυφτάκης συμμετέχει στο 5ο Πανόραμα - New Generation Ελληνικής Τζαζ.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, «Με ένα στυλ που δεν εξαντλείται στη δεξιοτεχνία του καλού μουσικού, αλλά χτίζει έναν προσωπικό ήχο, και με εντυπωσιακές ικανότητες στη σύνθεση, έρχεται με το νεανικότερο κουαρτέτο του τριημέρου, αλλά και το πιο αντισυμβατικό.»

Δίπλα του στη σκηνή θα βρίσκονται δύο σαξοφωνίστες, ο Τζώρτζης Τσιρόπουλος και ο Gabriele Milozzi, καθώς και ο Αναστάσης Γούλιαρης στα ντραμς. 

Στα πλαίσια της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν συνολικά τρία καινούργια σχήματα, με επικεφαλής μουσικούς ηλικίας κάτω των 30 ετών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ενώ σημαντικοί βετεράνοι της τζαζ σκηνής θα παίξουν μαζί τους.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.