Το 66% των Ελλήνων πληρώνει εκπρόσθεσμα ΔΕΚΟ, δάνεια, υποχρεώσεις

2017-12-08

Δύο στους τρείς Έλληνες καθυστερούν την τελευταία χρονιά να πληρώσουν εγκαίρως κάποια από τις υποχρεώσεις τους, με την κύρια αιτία για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, το 70%, να είναι η έλλειψη χρημάτων.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για τις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, από καταναλωτές, που διενήργησε φέτος η Intrum. Τα στοιχεία της έκθεσης European Consumer Payment Report 2017 ουσιαστικά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην καθημερινότητά του, τη διαρκή αγωνία να πληρώσει με το μειωμένο εισόδημα εγκαίρως πολύ πιο υψηλούς λογαριασμούς ΔΕΚΟ, πολύ περισσότερους φόρους αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.

Εξηγεί επίσης, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, το μεγάλο ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τη ΔΕΗ, αλλά και τον όγκο των κόκκινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς κατά μέσον όρο το ποσοστό όσων δεν έχουν πληρώσει εγκαίρως έναν ή και περισσότερους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 46%, με κυριότερη αιτία (48%) την... αμέλεια. Μάλιστα, στη Γερμανία η αμέλεια αποτελεί βασική αιτία για το 70% των «κακοπληρωτών». Σε επίπεδο Ευρώπης, η έλλειψη χρημάτων αποτελεί βασική αιτία μη έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων για το 42% των καταναλωτών.

Η έλλειψη ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά σε συνδυασμό, την ίδια στιγμή, με την αντίληψη που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και που συνοψίζεται στη φράση «καταναλώστε γιατί χανόμαστε», φαίνεται να προκαλεί μια «χαλάρωση» στα συναλλακτικά ήθη. Ετσι, το 32% των καταναλωτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι δεν είναι κακό να αγοράζεις καταναλωτικά αγαθά με πίστωση ή με δανεικά χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν πολύ χαμηλότερο, μόλις 17%, απόκλιση η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά πέρυσι ήταν επηρεασμένα ακόμη από το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015. Επίσης, ένα 11% (έναντι 6% πέρυσι) θεωρεί ότι δεν είναι κακό να πηγαίνεις διακοπές με δανεικά.

athens984

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Αττική το πρώτο κατάστημα γειτονιάς της αλυσίδας My Market, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της επιχείρησης στη μεσαία λιανική. Θα ακολουθήσουν καταστήματα και στην επαρχία.

«∆ιακοπές αλά Ελληνικά» απολαµβάνει αυτές τις ηµέρες ένας από τους πλουσιότερους Αµερικανούς και µεγάλος πολέµιος του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραµπ, o 76χρονος Μπάρι Ντίλερ, µε την Γερμανίδα πριγκίπισσα σύζυγό του και σχεδιάστρια µόδας Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ.

Από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν φανταζόταν ο Ντίνος Καρύδης, όταν έφευγε από το σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου για να πάει στην πλατεία Συντάγματος με τη φίλη του Γωγώ Αντζολετάκη, ότι μερικές ώρες αργότερα θα «λύγιζε» εν μέσω των επεισοδίων.