Το 66% των Ελλήνων πληρώνει εκπρόσθεσμα ΔΕΚΟ, δάνεια, υποχρεώσεις

2017-12-08

Δύο στους τρείς Έλληνες καθυστερούν την τελευταία χρονιά να πληρώσουν εγκαίρως κάποια από τις υποχρεώσεις τους, με την κύρια αιτία για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, το 70%, να είναι η έλλειψη χρημάτων.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για τις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, από καταναλωτές, που διενήργησε φέτος η Intrum. Τα στοιχεία της έκθεσης European Consumer Payment Report 2017 ουσιαστικά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην καθημερινότητά του, τη διαρκή αγωνία να πληρώσει με το μειωμένο εισόδημα εγκαίρως πολύ πιο υψηλούς λογαριασμούς ΔΕΚΟ, πολύ περισσότερους φόρους αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.

Εξηγεί επίσης, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, το μεγάλο ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τη ΔΕΗ, αλλά και τον όγκο των κόκκινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς κατά μέσον όρο το ποσοστό όσων δεν έχουν πληρώσει εγκαίρως έναν ή και περισσότερους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 46%, με κυριότερη αιτία (48%) την... αμέλεια. Μάλιστα, στη Γερμανία η αμέλεια αποτελεί βασική αιτία για το 70% των «κακοπληρωτών». Σε επίπεδο Ευρώπης, η έλλειψη χρημάτων αποτελεί βασική αιτία μη έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων για το 42% των καταναλωτών.

Η έλλειψη ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά σε συνδυασμό, την ίδια στιγμή, με την αντίληψη που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και που συνοψίζεται στη φράση «καταναλώστε γιατί χανόμαστε», φαίνεται να προκαλεί μια «χαλάρωση» στα συναλλακτικά ήθη. Ετσι, το 32% των καταναλωτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι δεν είναι κακό να αγοράζεις καταναλωτικά αγαθά με πίστωση ή με δανεικά χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν πολύ χαμηλότερο, μόλις 17%, απόκλιση η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά πέρυσι ήταν επηρεασμένα ακόμη από το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015. Επίσης, ένα 11% (έναντι 6% πέρυσι) θεωρεί ότι δεν είναι κακό να πηγαίνεις διακοπές με δανεικά.

athens984

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.