Τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν με τις νέες αλλαγές

2017-12-21

Οι αλλαγές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ οι αυξήσεις δεν αφορούν τα μέσα νοικοκυριά τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. 

Την ίδια στιγμή, έρχονται και αλλαγές με αυστηρότερα κριτήρια που κόβουν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αρκετές χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους.Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Στο μέτωπο των ΥΚΩ αλλάζουν ο υπολογισμός, οι κλίμακες και οι χρεώσεις. Συγκεκριμένα κάθε φορά που ο καταναλωτής θα ξεπερνά μια κλίμακα κατανάλωσης, θα επιβαρύνεται με τη χρέωση της υψηλότερης κλίμακας, μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα που «έκαψε», και όχι για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσε, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή η χρέωση θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, και όχι ενιαία, εξασφαλίζοντας εκπτώσεις ως και 58% ή 50 ευρώ το τετράμηνο.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2018 καθιερώνονται τρεις αντί για τέσσερις κλίμακες, ως εξής :
Η πρώτη κλίμακα θα είναι από 0 έως 1.600 Kwh, και η χρέωση παραμένει στα 6,9 ευρώ/ MWh.Η δεύτερη θα είναι από 1.600 έως 2.000 Kwh, και η χρέωση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ/ MWh.Η τρίτη θα είναι από 2.000 Kwh και άνω, και η χρέωση διαμορφώνεται στα 85 ευρω/ MWh.Στο εξής όμως η χρέωση θα γίνεται κλιμακωτά. Ετσι, αν κάποιος καταναλώσει 1.700 κιλοβατώρες, θα επιβαρυνθεί με 11,04 ευρώ για τις πρώτες 1.600, και με 5 ευρώ για τις επόμενες 100, δηλαδή με 16,04 ευρώ συνολικά. Αντίστοιχα αν κάποιος «κάψει» 2.100 κιλοβατώρες, θα επιβαρυνθεί με 11,04 ευρώ για τις πρώτες 1.600, με 20 ευρώ για τις επόμενες 400, και με 8,5 ευρώ για τις επόμενες 100. Σύνολο 39,54 ευρώ.Οι αλλαγές στο κοινωνικό Τιμολόγιο
Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά, χωρίς να αποκλείεται από τους σημερινούς 680.000 δικαιούχους, να χάσουν την υφιστάμενη έκπτωση 30-35% ακόμη και πάνω από 100.000 άτομα. Καθιερώνονται για πρώτη φορά κριτήρια αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, με τις πληροφορίες να μιλούν για 180.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα εξέρχονται όσοι τα υπερβαίνουν, δηλαδή καταναλωτές που, κατά το ΥΠΕΝ, δεν αντιμετωπίζουν συνθήκες ένδειας.
Στα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ) θα προσμετρούνται πλέον και όλα τα αφορολόγητα ή αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως επίσης τα εισοδήματα και η περιουσία όσων ατόμων φιλοξενεί ο κύριος δικαιούχος.
Στην ίδια λογική καθιερώνονται για πρώτη φορά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για τους πολύτεκνους. Από εκεί και πέρα, το ΚΟΤ θα αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τους δικαιούχους Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (περίπου 200.000) με έκπτωση στο ρεύμα έως 70%, και η δεύτερη θα περιλάβει όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τα όρια που ισχύουν σήμερα.
in.gr

Δοκιμή ενός μικρού, διθέσιου ηλεκτρικού αεροπλάνου πραγματοποίησε την Δευτέρα η Νορβηγία, με πρόβλεψη για έναρξη πτήσεων με επιβάτες έως το 2025, εάν και εφόσον στον χώρο της αεροπορίας παρατηρηθεί η «πράσινη στροφή» που έκανε τους Νορβηγούς να βρεθούν στην κορυφή του κόσμου ως προς τις αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς καλλιτέχνες, ο Sting, επισκέπτεται την Αθήνα για δύο μοναδικές μουσικές βραδιές με τον διεθνούς φήμης μουσικό Shaggy, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.