Τι συμβαίνει στην καρδιά αν τρώτε ένα αυγό κάθε μέρα

2018-05-25

Τα αυγά υπήρξαν τροφή "ταμπού" εδώ και δεκαετίες, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι μπορεί να μην είναι τόσο ανθυγιεινά όσο θεωρούνταν κάποτε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν, ότι όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους δεν κατανάλωναν αυγά καθημερινά διατροφή τους.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και ακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για καρδιακά συμβάντα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που -κατά δήλωσή τους- έτρωγαν τουλάχιστον ένα αυγό κάθε μέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 18%χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά. Το εν λόγω όφελος φάνηκε να είναι ισχυρότερο όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διότι όσοι έτρωγαν (τουλάχιστον) ένα αυγό την ημέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενου με αιμορραγία και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου με θρόμβο.

Αλλάζει η αντίληψή μας για το αυγό στην διατροφή

Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στην αλλαγή της αντίληψής μας για το αυγό, για τα οφέλη του στην υγεία και για τον ρόλο της χοληστερόλης και του λίπους στη διατροφή γενικότερα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που θέτουν την καρδιά σε κίνδυνο. Και μπορεί τα αυγά μπορεί να είναι υψηλά στην ολική χοληστερόλη, μεγάλο μέρος όμως αυτής είναι "καλή" χοληστερόλη (HDL). Η HDL μπορεί να καταπολεμήσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) και, επομένως, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το αυγό είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που κάνει το άτομο να νιώθει χορτασμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα. Επίσης, τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, μια άλλη επικίνδυνη κατάσταση για την καρδιά.

Προσοχή, όμως...

Η μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτή κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό. Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο κακά για την διατροφή μας, όπως κάποτε. Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη, που έχει προσελκύσει τόση προσοχή στο παρελθόν.

 https://time.com & iatropedia.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.