Τι εξοργίζει τους Ελληνες στην TV και στο ραδιόφωνο

2017-10-21

Προσβολή προσώπων, ψευδείς ειδήσεις, προστασία ανηλίκων, αλλά και η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας είναι μερικοί από τους λόγους που οι πολίτες καταφεύγουν με καταγγελίες στο ΕΣΡ.

Δέκτης πολλών αναφορών και καταγγελιών (προφορικών και εγγράφων, επωνύμων και ανωνύμων) εκ μέρους πολιτών σχετικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών γίνεται καθημερινά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Οι τηλεθεατές και ακροατές καταφεύγουν στην Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να καταγγείλουν όσα τους εξοργίζουν ή τους ενοχλούν ή θεωρούν ως απαράδεκτα σε όσα βλέπουν στις οθόνες τους ή ακούν στα ραδιόφωνά τους.

Οι πιο πολλές καταγγελίες σχετίζονται με περιπτώσεις προσβολής ή απαξίωσης προσώπων, είτε με λεκτικές ακρότητες και εις βάρος τους υπαινιγμούς, που πολύ συχνά γίνονται με ανοίκειο και χυδαίο λόγο, είτε με αναφορές στον οικογενειακό και ιδιωτικό βίο των προσώπων αυτών. 

Ο δεύτερος πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι πολίτες καταφεύγουν στο ΕΣΡ είναι για να αναφέρουν αναληθείς ειδήσεις και ρεπορτάζ τα οποία αποδίδονται σε μη κατονομαζόμενους «κύκλους».Πολλές φορές οι πολίτες καταγγέλλουν τον μη διαχωρισμό και τη σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, που συχνά γίνεται με τη χρήση δραματικών τόνων και σκηνοθετικές ακρότητες με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. 

Ακόμα ένας τομέας που προκαλεί την οργή κυρίως των τηλεθεατών είναι η παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων, ενώ συχνά καταγγέλλεται επίσης η παραβίαση της υποχρέωσης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.

Αιτία οργής αποτελούν πολύ συχνά για τους πολίτες φαινόμενα ρητορικής του μίσους και τοποθετήσεις που προωθούν τον ρατσιστικό λόγο ή την ξενοφοβία. Ομως εκεί που οι πολίτες τα «παίρνουν στο κρανίο» είναι οι περιπτώσεις εσφαλμένης χρήσης και κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας από αστέρες και διάττοντες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. 

Επίσης γίνονται πολύ συχνά αναφορές στο Συμβούλιο για την καταχρηστική χρήση ξενόγλωσσων τίτλων στα τηλεοπτικά προγράμματα, φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιωτικά κανάλια, αλλά και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Πολύ συχνά οι τηλεθεατές αγανακτούν με τηλεοπτικά προγράμματα που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τηλεπωλήσεις, προώθηση σκευασμάτων - στα οποία ενίοτε αποδίδονται θαυματουργές ιδιότητες. Επίσης θυμώνουν με διαγωνισμούς που γίνονται από το τηλέφωνο και οι οποίοι «παγιδεύουν» τους θεατές σε πολύωρη αναμονή προκειμένου να πληρώσουν περισσότερα στην τηλεφωνική εταιρεία μέσω της οποίας γίνεται ο διαγωνισμός.

 Επίσης καταγγέλλονται φαινόμενα συγκεκαλυμμένων ή και παραπλανητικών διαφημίσεων, υπέρβασης του επιτρεπτού διαφημιστικού χρόνου, ακόμα και σύγχυσης μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης.Ολα τα ανωτέρω έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς με επιστολή του Συμβουλίου, την οποία έχει κοινοποιήσει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η ολομέλεια του Συμβουλίου έχει δώσει σχετική εντολή στο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό της Αρχής να προβεί σε συνολική θεώρηση και καταγραφή των προγραμμάτων ανά σταθμό, ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθούν ατασθαλίες να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία κατά των παραβατών.

tovima.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μόλις 10 μέρες έμειναν για την πιο διασκεδαστική και δροσιστική εμπειρία του καλοκαιριού! Το Colour Day Festival επιστρέφει φέτος για 4η συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ πιο ανανεωμένο από ποτέ το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου.