Θεσσαλία: Καταστράφηκε το 1/4 της καλλιεργήσιμης γης – Ντόμινο στην οικονομία – Μετά από χρόνια θα επανέλθει η γονιμότητα

2023-09-11

Τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel μετράει η Θεσσαλία, ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι και γαλακτοκομικά για ολόκληρη τη χώρα. Η ανυπολόγιστη καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια και να προκαλέσει ντόμινο στην οικονομία.

Η πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης – που αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής – έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

Η τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ πριν από δύο χρόνια είναι ενδεικτική για τις εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία: πάνω από 3.470.000 στρέμματα, με το 74,2% να είναι αροτραίες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτηρά).

«Το βαμβάκι είναι στο 30-35% της πανελλαδικής παραγωγής στη Θεσσαλία, τα σιτηρά στο 25%, τα ψυχανθή όπως οι φάκες στο 50%, η καλλιέργεια των μήλων στο 50%, τα αμύγδαλα στο 50-60%» εξηγεί ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Ο Θεσσαλικός κάμπος δεν έχει «πεθάνει» λένε οι επιστήμονες. Οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγιση, ενώ όσες αναμείχθηκαν με φερτά υλικά θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.

«Στο 100% της επιφάνειάς του σίγουρα μετά απο 2-3 χρόνια θα επανέλθει σε μεγάλο ποσοστό» λέει ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος και συνεχίζει: «Σε κάποια εδάφη θα γίνει άρωση και θα αναστρέψει το έδαφος και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θα μειωθεί η παραγωγή μόνο στα εδάφη όπου το πάχος της στρώσης είναι πολύ βαθύ»

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, μονάδες και εξοπλισμό. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τα συνεργεία του βρίσκεται σε διαφορά σημεία του θεσσαλικού κάμπου για να ελέγξει την ποιότητα του νερού.

«Η γη αυτή δεν θα πάρει χρόνο να πάρει μπροστά. Μόλις τελειώσει αυτή η εικόνα του πλημμυρισμένου τοπίου αυτόματα με συγκεκριμένες μεθόδους και κατευθύνσεις των επιστημόνων θα μπορέσουν να βρουν το ρυθμό τους τα χώματα και να παράξουν» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα εδάφη που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στο πεδίο πλημμυρών του ποταμού, σε μια ακτίνα γύρω στο 1 χλμ από τις κοίτες του Πηνειού και κατά μήκος αυτού και των παραποτάμων και χειμάρρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνουν άμεσα εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις θα βρίσκεται σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».

«Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση: μαθησιακή ετοιμότητα, δυσκολίες και άλλες προκλήσεις» θα είναι το θέμα της 4ης συνάντησης της ακαδημίας γονέων «Από το Α έως το Ω» που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο e-ΕΦΚΑ την υλοποίηση της καινοτόμου πιλοτικής δράσης σχετικά με την πληροφόρηση ασφαλισμένων για το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ξεκινώντας ήδη, μέσα στον Μάρτιο, τον δεύτερο κύκλο ενημέρωσης.