Τέλος εποχής για την Κοινωνική Πολυκατοικία στα Εξάρχεια

2017-11-30

Μετά από περίπου 4 χρόνια λειτουργίας, η «Κοινωνική Πολυκατοικία» του δήμου Αθηναίων στην οδό Μπουμπουλίνας 36 κλείνει, αυτήν την φορά οριστικά.

Από τις 6 οικογένειες και ένα μοναχικό ενήλικα, που διαμένουν, αυτήν την περίοδο, εκεί και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, οι περισσότεροι αρνούνται να δεχτούν τις εναλλακτικές λύσεις φιλοξενίας, που τους προτείνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Η «Κοινωνική Πολυκατοικία» της οδού Μπουμπουλίνας είναι μία από τις δομές προσωρινής φιλοξενίας αστέγων και άπορων του δήμου Αθηναίων που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας».
Η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, έχει λήξει από το περασμένο καλοκαίρι.

«Μέχρι σήμερα» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαρία Στρατηγάκη,«έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις στις οικογένειες που πρέπει να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και τους έχει προσφερθεί πέρα από την φιλοξενία και στήριξη και συμβουλευτική για απασχόληση και ομαλή επανένταξη».


«Το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» διευκρινίζει η κ. Στρατηγάκη, «είναι σχεδιασμένο να προσφέρειπροσωρινή φιλοξενία, από 6 έως 9 μήνες, σε οικογένειες που απειλούνται από αστεγία έως ότου λύσουν τα πρώτα τους προβλήματα. Στόχος, εξάλλου, είναι να προωθηθεί η ομαλή επανένταξη των ωφελούμενων και να αποφευχθούν φαινόμενα ιδρυματισμού. Ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει στέγη εφ'όρου ζωής. Ωστόσο δεν πρόκειται να μείνουν στον δρόμο αυτοί οι άνθρωποι. Θα πρέπει να δεχτούν τις εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες έχουν μελετηθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και προτείνονται αναλόγως την κάθε περίπτωση. Οι ένοικοι έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και ξενώνες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Οι αντιδράσεις

Να εγκαταλείψει ο δήμος το σχέδιο εκκένωσης της πολυκατοικίας και να δώσει λύση συνέχισης της παραμονής των άστεγων στα υπάρχοντα διαμερίσματα ζητά η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»

«Είναι προκλητικό» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης, «να διαλαλεί ο Δήμος ότι ανακουφίζει την αστεγία με κυλιόμενα οχτάμηνα φιλοξενίας οικογενειών που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανακυκλώνουν τη δυστυχία. Δεν θα πληρώσουν οι άστεγοι τα σπασμένα των χρεοκοπημένων μνημονίων για την αποπληρωμή του χρέους και των περικοπών για την διατήρηση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού. Αντί να διεκδικήσει ο Δήμος Αθήνας χρηματοδότηση από το κράτος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την στήριξη ενός προγράμματος στέγασης των άστεγων της πόλης, προχωρά στην βάρβαρη κατεδάφιση των βημάτων που ο ίδιος ξεκίνησε».

Το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας»

Το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας», έχει φιλοξενήσει συνολικά μέχρι σήμερα 215 άτομα (60 οικογένειες).Ξεκίνησε αρχικά με την πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας και επεκτάθηκε σταδιακά με τις πολυκατοικίες της οδού Επιδάμνου και κατόπιν της Βρεσθένης, στον Νέο Κόσμο. Στη συνέχεια προστέθηκαν δώδεκα μεμονωμένα διαμερίσματα, ενώ τελευταία προσθήκη αποτελεί η πολυκατοικία των Σεπολίων, επί της οδού Αμβρακίας.

Η σύμβαση με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα

«Η πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας εντάχθηκε στο Δίκτυο, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το οποίο παραχώρησε τη χρήση του κτιρίου για χρονικό διάστημα 3 ετών (11/3/2014-11/3/2017) με την καταβολή αντίστοιχου τιμήματος. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύμβαση παρατάθηκε από 11/3/2017 μέχρι 30/06/2017, ενώ από τις 30/06 μέχρι και σήμερα η λειτουργία της δομής γίνεται στη βάση άτυπης συνεννόησης με το Ίδρυμα, η οποία δεν είναι δυνατόν να παραταθεί περαιτέρω» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.