Ταυτότητα και ΑΜΚΑ για εγγραφή σε ΤΟΜΥ

2017-12-16

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, έως τον Μάιο του 2018 θα έχουν ανοίξει τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, έως τον Μάιο του 2018 θα έχουν ανοίξει τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.

Με τη συμπλήρωση αίτησης στην οποία θα αναφέρονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, θα μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά τα εγκαίνια των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας του νέου συστήματος, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες με διευκρινίσεις για τον κατάλογο των οικογενειακών γιατρών και τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό και σε ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με αυτήν, η εγγραφή γίνεται κατόπιν αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας (όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης) ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά μπορούν να συμπληρωθούν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας άλλου ατόμου σε περίπτωση ανάγκης. Η αίτηση αυτή, η οποία γίνεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό, συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός μπορεί να φροντίζει έως 2.250 εγγεγραμμένους ενηλίκους και έως 1.500 παιδιά στην περίπτωση που είναι παιδίατρος. Ρόλο οικογενειακού γιατρού αναλαμβάνουν οι γιατροί των ΤΟΜΥ, οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των Κέντρων Υγείας και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί των ίδιων ειδικοτήτων. Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

Συνολικά πρόκειται να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Την περασμένη Τετάρτη εγκαινιάστηκαν οι πρώτες τρεις μονάδες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ΤΟΜΥ Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων, ενώ χθες έγιναν και τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας του Δήμου Ηρακλείου. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον επτά μονάδες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για θέσεις προσωπικού που θα στελεχώσει τις ΤΟΜΥ, ήταν η λειτουργία των πρώτων μονάδων να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τελικά, ούτε η προκήρυξη έτυχε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους γιατρούς -προκηρύχθηκαν 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων και οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364-, ούτε οι διαδικασίες κύλησαν γρήγορα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα -όπως περιγράφεται και στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο- είναι έως τον Μάιο του 2018 να έχουν ανοίξει τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.

«Απωθητικό σύστημα»

«Το νέο σύστημα είναι απωθητικό για τους γιατρούς, διότι δεν εξασφαλίζει επιστημονική προοπτική, είναι ασαφείς οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές, ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ είναι αμφίβολη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια των πρώτων ΤΟΜΥ. Και τονίζεται, «στην πραγματικότητα το δίκτυο των ΤΟΜΥ θα αφορά σε πλήρη ανάπτυξη τρία εκατομμύρια πολιτών για τους οποίους η πρόσβαση σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο θα είναι εφικτή μόνο μέσω της παραπομπής από τα στελέχη των ΤΟΜΥ. Γι' αυτούς τους πολίτες η ελεύθερη επιλογή γιατρού θα καταργηθεί».

kathimerini.gr

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Αττική το πρώτο κατάστημα γειτονιάς της αλυσίδας My Market, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της επιχείρησης στη μεσαία λιανική. Θα ακολουθήσουν καταστήματα και στην επαρχία.

«∆ιακοπές αλά Ελληνικά» απολαµβάνει αυτές τις ηµέρες ένας από τους πλουσιότερους Αµερικανούς και µεγάλος πολέµιος του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραµπ, o 76χρονος Μπάρι Ντίλερ, µε την Γερμανίδα πριγκίπισσα σύζυγό του και σχεδιάστρια µόδας Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ.

Από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν φανταζόταν ο Ντίνος Καρύδης, όταν έφευγε από το σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου για να πάει στην πλατεία Συντάγματος με τη φίλη του Γωγώ Αντζολετάκη, ότι μερικές ώρες αργότερα θα «λύγιζε» εν μέσω των επεισοδίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να βρεθεί κάποια λύση σε ένα θέμα που μεταλλάσσεται διαρκώς, διότι και η Airbnb εξελίσσεται και αλλάζει, έχει απευθύνει πρόσκληση προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, ώστε εκπρόσωποί τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με την...