Ταξίδι στην ιστορία της Αθήνας μέσα από τα μουσεία της

2023-09-30
Μοναδικά μουσεία με ιστορία χρόνων και έργα τέχνης πολύ σημαντικών καλλιτεχνών !

Σε κάθε γωνιά της Αθήνας μπορεί να αντικρίσει κανείς μοναδικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και γραφικές συνοικίες, όπου ξετυλίγεται η ιστορία χρόνων. Σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της πρωτεύουσας είναι και τα μουσεία της.

Το νέο Μουσείο Ακρόπολης: θεωρείται διεθνώς ως ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα μουσεία στο είδος του. Στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες θεμελιωμένους ανάμεσα σε αρχαιότητες, ενώ σε πολλά σημεία τα δάπεδα είναι διαφανή αφήνοντας σε κοινή θέα θέσεις ανασκαφών. Φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα που χωρίζονται σε 3 κύριες ενότητες. Υπάρχει καφέ-εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη και γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, www.theacropolismuseum.gr

Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη: η οικία Μπενάκη είναι ένα νεοκλασικό κτήριο μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη κτισμένο το 1867. Οι συλλογές περιλαμβάνουν αρχαϊκά, βυζαντινά, ισλαμικά έργα τέχνης, αλλά και ιστορικά αρχεία. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη και στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 με το εξαιρετικό εκθετήριο-πωλητήριό του.

Διεύθυνση: Κουμπάρη 1, www.benaki.org

Νέα Εθνική Πινακοθήκη: οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου στεγάζονται σε δύο κτήρια. Η Εθνική Πινακοθήκη από το 2021 βρίσκεται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο 21.000 τ.μ. στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου 50. Είναι μια αληθινή κιβωτός της νεότερης Ελληνικής τέχνης με 1.000 έργα στη μόνιμη συλλογή της.

Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, www.nationalgallery.gr

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του ύστερου 19ου αιώνα επί της οδού Πατησίων και φιλοξενεί περισσότερα από 11.000 εκθέματα. Οι πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές του είναι: Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Έργων Γλυπτικής, Αγγείων και Μικροτεχνίας, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, Έργων Μεταλλοτεχνίας.

Διεύθυνση: Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 44, www.namuseum.gr

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: η χειμερινή κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας μοιάζει με αναγεννησιακή βίλα της Τοσκάνης. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και ολοκληρώθηκε το 1848. Εδώ, στεγάζεται μια εντυπωσιακή συλλογή 30.000 αντικειμένων τέχνης.

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 22, www.byzantinemuseum.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: σε δύο ξεχωριστά κτήρια που συνδέονται εσωτερικά, το κεντρικό κτήριο και το νεοκλαστικό στολίδι Μέγαρο Σταθάτου. Η κιβωτός του κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με ένα καταπληκτικό εκθετήριο-πωλητήριο.

Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4, cycladic.gr

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: με μόνιμες συλλογές σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης και περιοδικές εκθέσεις, άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία το 2020, στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.