Τα οφέλη του διαβάσματος για τα παιδιά

2018-05-06

Τα οφέλη όμως που αποκομίζει από αυτό το χόμπι προετοιμάζουν το παιδί που είναι στην προεφηβεία και εφηβεία, για ένα πλούσιο μέλλον με πνευματική αναζήτηση και καλλιέργεια, έτσι ακριβώς όπως λειτουργεί και με τους ενήλικες. 

Μερικά από τα παρακάτω οφέλη είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το παιδί πρέπει να ξεκινά από νωρίς το διάβασμα.

  1. Μειώνει το στρες. Καταρχάς, αποσπά ευχάριστα το μαθητή από όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητες. Το μυαλό συγκεντρώνεται μόνο στο διάβασμα, χαλαρώνει την καρδιά αλλά και την ένταση στους μυς.
  2. Είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να μάθει καινούριες λέξεις και τη χρησιμότητά του. Αν μάλιστα έχει σε μόνιμη θέση ένα λεξικό στο κομοδίνο του, τότε θα μπει στη διαδικασία να το ψάξει χωρίς να του το έχει υποδείξει κάποιος ενήλικας.
  3. Ίσως του ξυπνήσει ένα λογοτεχνικό ταλέντο. Μπορεί να είναι ο αυριανός Stephen King αλλά να μην το ξέρει ακόμα. Και αν όντως σκοπεύει να γίνει συγγραφέας ή αρθρογράφος, θα πρέπει να αναπτύξει τις γλωσσικές και λογοτεχνικές του δεξιότητες.
  4. Γίνεται εξυπνότερος. Όσο πιο ευρεία είναι η γκάμα των βιβλίων που διαβάζει, τόσο πιο πολλά ανακαλύπτει για τον κόσμο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
  5. Βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα απομνημόνευσης. Το διάβασμα 'αναγκάζει' το παιδί να θυμάται ονόματα και λεπτομέρειες προκειμένου να κατανοήσει το τι διαβάζει.
  6. Προλαμβάνει ασθένειες όπως η άνοια. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για ένα παιδί, αλλά το διάβασμα είναι μία συνήθεια που μένει για πάντα. Εξασκεί το μυαλό, το 'ερεθίζει' και προλαμβάνει τις ασθένειες που αφορούν στον εγκεφαλικό εκφυλισμό.
  7. Διευρύνει τη φαντασία του. Είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για ένα παιδί. Ανοίγει το μυαλό του και του επιτρέπει να πάει προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Επίσης, φτιάχνει εικόνες τόσο έντονες σαν να παρακολουθεί ταινία.

in.gr

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, να βάλει σε προτεραιότητα το μείζον θέμα της ασφάλειας των πολιτών αλλά και την προστασία των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά στις περιοχές της Αθήνας, με έμφαση το Πεδίον του Άρεως, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού κράτους, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στην πρωτεύουσα, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει κεντρικές γειτονιές της σε πιάτσες εμπορίας ναρκωτικών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Νούσιας παρουσίασε το νέο του διήγημα «Μια Βόλτα στην Χαλκίδα» και τον δίσκο «Της Φιλίας και της Αγάπης» την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.Π.Ε.Χ.) και της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Είτε σας αρέσει να διαβάζετε στην μπανιέρα ή πάνω από τον ώμο του διπλανού σας, να αφήνετε τα βιβλία σας σε κάποιο βαγόνι του μετρό ή τα χαρίζετε στην καλύτερή σας φίλη, να τα μοιράζεστε με την οικογένειά σας ή μόνο τον σύντροφό σας, είτε συλλέγετε σελιδοδείκτες, σπάνιες εκδόσεις ή βιβλία από δεύτερο χέρι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σας......