Τα κλασικά λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις μακαρονάδα

2018-05-17

Όλα εκείνα που δεν κάνεις σωστά κατά το μαγείρεμα και αφαιρούν πόντους νοστιμιάς και απόλαυσης στο αγαπημένο μας φαγητό..

Σε περίπτωση που ανήκεις σε εκείνους που θεωρούν ότι το να φτιάξουν μια μακαρονάδα σημαίνει «βράζω μακαρόνια», τότε μπήκες μόνο σου στη μαύρη λίστα. Όλων εμάς που έχουμε την pasta για Θεό μας.

Κράτα σημειώσεις, λοιπόν. Αυτό είναι το πρώτο σφάλμα στο οποίο υποκύπτεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μιας λαχταριστής μακαρονάδας. Τα υπόλοιπα θα βρεις παρακάτω:

> Δεν ρίχνεις αλάτι στο νερό που βράζει μες στην κατσαρόλα.

> Ή το ρίχνεις πολύ νωρίς, όταν ακόμη το νερό είναι κρύο. Το σωστό είναι αλατώνεις όταν το νερό έχει πάρει βράση.

> Ρίχνεις λάδι στο νερό, το οποίο έχεις ως αποτέλεσμα να λαδώνει τα μακαρόνια και να μην τα αφήνει στη συνέχεια να απορροφήσουν τη σάλτσα.

Η πιο εύκολη, νόστιμη και 100% ελληνική μακαρονάδα

> Ακολουθείς τις οδηγίες της συσκευασίας. Ξεκόλλα, οι κανόνες είναι για να σπάνε.

> Αμελείς να ανακατεύεις τακτικά τα μακαρόνια όσο βράζουν. Παραδέξου το, βαριέσαι.

> Δεν συνοδεύεις τα μακαρόνια με την κατάλληλη σάλτσα. Για παράδειγμα όσο πιο πλούσια και πυκνή σε υφή είναι σάλτσα τόσο περισσότερο έχει ανάγκη να «δέσει» με οποιοδήποτε είδος μακαρονιού έχει πτυχώσεις ή τρύπες, όπως είναι οι πένες.

> Σουρώνεις τα μακαρόνια και μετά τα ξεπλένεις με κρύο νερό. Μέγα λάθος, γιατί με τον τρόπο αυτό απομακρύνεις το άμυλο, θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία του οργανισμού σου. 

> Δεν φροντίζεις να κρατήσεις λίγο από το νερό που έβρασες τα μακαρόνια. Τι θα το κάνεις; Θα ραντίσεις τη μακαρονάδα σου, αφού πρώτα την έχεις σερβίρει σε ένα πιάτο με μπόλικη σάλτσα.

> Δεν ολοκληρώνεις σωστά το μαγείρεμα. Αυτό που δεν κάνεις είναι να ρίξεις τα βρασμένα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα ή το αντικολλητικό τηγάνι που έχεις φτιάξει τη σάλτσα.

> Αγνοείς το εξής βασικό: Ότι ο ευκολότερος τρόπος να μετρήσεις μια τέλεια μερίδα σπαγγέτι βρίσκεται στην τρύπα της κουτάλας για τα μακαρόνια.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.