Τα "γλυκά" μας Πατήσια!...

2018-06-08

Χθες ένας φίλος μου με ρώτησε «τι θες και ασχολείσαι» με τα Πατήσια... που να με καταλάβει, αφού εγώ εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα και εδώ ζω ακόμα...

Είναι το δικό μου «χωριό» και ευτυχώς πρόλαβα τον χωματόδρομο έξω από το σπίτι μου, που πέφτοντας ένοιωθα τον πόνο και τις γρατζουνιές από το χώμα και τις πέτρες αλλά και την υπέροχη μυρωδιά του όταν η μπάλα που παίζαμε  έσκαγε μπροστά μου και ερχόταν η σκόνη σύννεφο...

Στα Πατήσια δεν γεννήθηκαν μόνο μεγάλοι άνθρωποι, μεγάλοι καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αλλά και μεγάλα ζαχαροπλαστεία...

Στην Πατησίων έγραψε ιστορία η μπύρα Φιξ και στη Πατησίων γεννήθηκε από ένα μικρό γαλακτοπωλείο μια πολυεθνική βιομηχανία η γνωστή μας ΦΑΓΕ!

Στα Πατήσια υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι και κοντά σ΄ αυτούς, πολλές ταβέρνες, πολλά ζαχαροπλαστεία...

Τα Πατήσια είναι μια περιοχή που θα φας, θα πιείς και νηστικός δεν θα κοιμηθείς!...

Πόσα ξενύχτια δεν έχουμε κάνει στις πλατείες, στις αλάνες, στον δρόμο, παρέα με ένα παγωτό ή γλυκό;

Η αλήθεια είναι ότι στα Πατήσια είχαμε και έχουμε τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία.

Πολλά δυστυχώς κλείσανε αλλά και πολλά αντέχουνε ακόμα.

Ποιος δεν θυμάται τον Αργυρούδη στη Σαρανταπόρου με το παγωτό του που μόλις τελείωνε κάποια προπόνηση ή αγώνας στο Σπόρτιγκ γινότανε χαμός! Θυμάστε το «Ολυμπία» στην Ευγενίου Καραβία; Την «Μέλισσα» στο Άγιο Ελευθέριο; Τους «Δελφούς» Πατησίων και Γαλατσίου; Πρόσφατα έκλεισε ακόμα ένα ζαχαροπλαστείο στη Οδό Χαλκίδος η «Primavera» ενώ λίγο πιο παλιά το «'Αστρον» στη Καπετάν Λαχανά στα Κάτω Πατήσια! 

Στα Πατήσια όμως έρχονται απ' όλη την Αθήνα για να φάνε το καλύτερο παγωτό και το καλύτερο γαλακτομπούρεκο!

Μιλάμε φυσικά για την «Χαρά» και το «Κοσμικόν» !

Δύο ζαχαροπλαστεία με τεράστια ιστορία γέννημα θρέμμα Πατησιώτικα!

Από το 1961 μέχρι και σήμερα, τα ζαχαροπλαστεία «Κοσμικόν» και το γαλακτομπούρεκο, ένα από τα πιο ωραία γλυκά της Ελλάδας, αποτελούν έννοιες ταυτόσημες.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζαχαροπλαστεία «ΚΟΣΜΙΚΟΝ» με το γαλακτομπούρεκο, το κανταίφι κρέμα, το προφιτερόλ, το τσουρέκι αλλά και όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά γλυκά έχουν αταλάντευτα διακεκριμένη παρουσία στην ελληνική αγορά με πολλά καταστήματα σε όλη την Αθήνα! Φυσικά ξεκίνησαν και αυτά στον Άγιο Νικόλαο στα κάτω Πατήσια.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1969 δημιουργήθηκε η "ΧΑΡΑ", η πιο γλυκιά γωνιά των Πατησίων. Από όλα τα προϊόντα ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν πολύ το εκμέκ παγωτό και το σικάγο. Έτσι το μαγαζί αποτέλεσε γρήγορα πόλο έλξης για τους κατοίκους του κέντρου και όχι μόνο, αφού κόσμος έφτανε από παντού. Η «Χαρά» είναι μία και μοναδική μόνο στα Πατήσια! Εδώ μεγάλωσε αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο μαζί με εμάς για να μας θυμίζει τα όμορφα κάποτε Πατήσια που τρέχαμε ανέμελοι και παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό μέχρι αργά την νύχτα... Όποιος δοκιμάζει την «Χαρά» δεν την αλλάζει με τίποτα και μιλάμε κυρίως για το παγωτό της!...

Έτσι λοιπόν στα Πατήσια έχουμε το καλύτερο γαλακτομπούρεκο, το καλύτερο παγωτό, έχουμε όμως και το καλύτερο προφιτερόλ! Μιλάμε γιατα ζαχαροπλαστεία «Pap Liber» στην οδό Ιακωβίδου ενώ υπάρχει και δεύτερο κατάστημα στην Λαμπρινή. Έχουν πραγματικά απίστευτο προφιτερόλ ενώ μοναδικές είναι και οι τούρτες τους.

Όμως στα Πατήσια γεννήθηκε όχι μόνο ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο αλλά και μία ονομασία γλυκού με κατοχυρωμένο σήμα στο υπουργείο Εμπορίου: το αυθεντικό πλέον μοναδικό προϊόν της «Μελαχρινής» που μπορείς να το βρεις αποκλειστικά και μόνον στο ζαχαροπλαστείο «Αποστόλου» στην οδό Χαλκίδος. Από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της περιοχής μας! 

Η ιστορία του ουσιαστικά ξεκινάει το 1933 όταν ο Θεόδωρος Κοντοθανάσης, πατέρας της Δήμητρας Αποστόλου, δημιουργεί την πρώτη επιχείρηση της οικογένειας, στον ίδιο χώρο περίπου με τη σημερινή επιχείρηση με έμφαση στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και υλικά. Αρχικά, ως γαλακτοπωλείο που προμήθευε τους κατοίκους όλης της περιοχής με γιαούρτι και το περίφημο γαλακτομπούρεκό του. Με το πέρασμα των χρόνων μεταμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο που, από τη δεκαετία του 1970, δημιουργεί ένα «μαργαριτάρι» της ζαχαροπλαστικής και η δημοτικότητά του απογειώνεται.

Το «Πελίτ» Σπάρτης & Λευκωσίας 1, πλατεία Αμερικής, Αν είσαι Πατησιώτης, θα το θυμάσαι από το παγωτό νεσκαφέ τα καλοκαίρια. Εξαιρετικό μιλφέιγ,πολύ καλό καζάν ντιπί και εκμέκ. Και το παγωτό καφέ μόνο τα καλοκαίρια! 

Άλλα καταπληκτικά ζαχαροπλαστεία είναι το Μέλαθρον στην Πατησίων, ο Σχίζας στη πλατεία Παπαλουκά με την γνήσια ΣΕΡΑΝΟ, το DAILYFRESH στην Αγίας Λαύρας, ο Μαλάμος στην Αχαρνών, το «ΟRIENTAL» στην Αχαρνών, το SARAY στην πλατεία Αμερικής, το «ΠΕΛΙΤ» στην πλατεία Αμερικής...

Μην ξεχάσουμε και τον «Κουστένη» με τα ωραία παγωτά του, στην Ιωάννου Φωκά στα Άνω Πατήσια. (Κάποτε και στην οδό Ζαφειροπούλου στα Κάτω Πατήσια, που υπάρχει ακόμα το ζαχαροπλαστείο απλά άλλαξε επωνυμία έγινε «Θεοχάρης»)

Ααα! μην ξεχάσω και το ΚΙΜΟΝ στην οδό Θεοτόκη στο τέρμα Πατησίων ! Βλέπεις η ιστορία του Κίμον έχει ψωμί. Πάει χρόνια αυτή η κολόνια και συγκεκριμένα από το 1943. 

Τότε στην συνοικία της Κωνσταντινούπολης Pangalte ο παππούς Παντελής (Παντίας) Κομνηνός άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα Tadlan. 

Το 2002 ο «Κίμον» αποφάσισε να πάρει τις συνταγές και να ανοίξει ένα μικρό μαγαζάκι στο τέρμα της Πατησίων. Αυθεντικές πολίτικες γεύσεις με υλικά που κάνουν οικοδομικά τετράγωνα να μοσχοβολάνε. Δοκιμάστε το μοναδικό τσουρέκι!...

Κλείνοντας θέλω να σας θυμίσω ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο που ξεκίνησε στα Πατήσια αλλά «μετανάστευσε» στη Νέα Φιλαδέλφεια! Το ζαχαροπλαστείο «Συντριβάνι» στη οδό Χαλκίδος με καταπληκτικά παγωτά και γλυκά, μοναδικές γεύσεις που χαρίζουν απλόχερα γεύση και πραγματικά αρώματα άλλων εποχών όσοι πάτε μια βόλτα στη γειτονική Νέα Φιλαδέλφεια αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη! Είναι στην οδό Ειρήνης 4 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακόμη υπήρχε και ο «Τσίρος» εργαστήριο ζαχαροπλαστικής πριν πολλά χρόνια στην οδό Μπάμπη Άννινου δίπλα στον κνηματογράφο «Χαρά» στα Άνω Πατήσια με πολλά ζαχαροπλαστεία σήμερα σε όλη την Αθήνα και στον Πειραιά.

Δεν είναι απλά πολλά τα ζαχαροπλαστεία στα Πατήσια, είναι πολύ απλά ότι γράφουν ιστορία!...

Και σίγουρα ξεχάσαμε πολλά και ας μας συγχωρέσουν, απλά εμείς ότι γράψαμε το έχουμε δοκιμάσει...

Patission.gr - με πηγές και από την ομάδα "τα Πατήσια άνω - κάτω"