Συστατικό του σκόρδου καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις

2017-12-01

Το Αχοένιο, μια θειούχος χημική ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο, είναι ικανό να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία του συστήματος επικοινωνίας του Χρυσίζοντος Σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) και της αεριογόνου ψευδομονάδας (Pseudomonas aeruginosa), υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports, ο Δρ Τιμ Χολμ Γιακομπσεν εξηγεί ότι το αχοένιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θεραπείες ασθενών που έχουν κακή πρόγνωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα η κυστική ίνωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Δρ Γιακομπσεν και οι συνεργάτες του απέδειξαν την ικανότητα του αχοένιου να αναστέλλει τα μικρά ρυθμιστικά μόρια RNA (sRNAs) σε δύο είδη βακτηρίων: την gram-αρνητική αεριογόνο ψευδομονάδα και τον gram-θετικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι το αχοένιο επέτρεπε την χαμηλότερη έκφραση δύο sRNAs, των RsmY και RsmZ στην αεριογόνο ψευδομονάδα και το μικρό διπλής λειτουργίας ρυθμιστικό RNA, RNAIII στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, που ελέγχει την έκφραση βασικών ιογενών παραγόντων.

«Τα δύο είδη βακτηρίων που μελετήσαμε είναι πολύ σημαντικά. Ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αλλά το συστατικό του σκόρδου μπόρεσε να τα καταπολεμήσει και τα δύο με τη μία και επομένως μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τα αντιβιοτικά», εξηγεί ο Δρ Γιακομπσεν.

Εκτός από το να καταστρέφει τα μόρια RNA των βακτηρίων, το αχοένιο επίσης καταστρέφει το προστατευτικό λεπτό πλέγμα που περιβάλλει τα βακτήρια, το βιοφιλμ.

Όταν καταστραφεί ή αποδυναμωθεί το βιοφιλμ, τα αντισώματα του σώματος και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επιτεθούν στα βακτήρια άμεσα και άρα να εκκαθαρίσουν τη λοίμωξη.

health.in.gr

Δείτε Ακόμα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.

Μια απλή αλλαγή στα νύχια σας μπορεί να σας αλλάξει στη στιγμή τη διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες αγαπούν τόσο το μανικιούρ, το οποίο παράλληλα χαρίζει μια περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση στην κάθε γυναίκα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.