Συνεδριάζουν ΣΑ του ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τη Συρία – «Σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ» η Ρωσία

2018-04-14

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης -18:00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, μετά τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας κατά συριακών στόχων, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και τις άλλες χώρες που έλαβαν μέρος στις επιδρομές στη Συρία. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Kommersant daily» πως η Μόσχα ενδιαφερόταν για συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως οι πυραυλικές επιθέσεις κατά συριακών στόχων θα επιδράσουν αρνητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Η ενέργεια αυτή δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους ενόπλους ότι πράττουν σωστά πράγματα» σημείωσε η ίδια, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ενημέρωση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ενημερώσουν σήμερα τη συμμαχία για τις συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις τους. Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν' αρχίσει γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Το ΝΑΤΟ δεν είχε συμμετοχή στην πραγματοποίηση των σημερινών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη στήριξή του στις επιθέσεις με σημερινή ανακοίνωσή του.

«Η ενέργεια αυτή θα περιορίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα κατά του συριακού λαού» ανέφερε συγκεκριμένα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Καταδικάζει την επίθεση ο Πούτιν

«Η Ρωσία καταδικάζει με τον πιο σοβαρό τρόπο την επίθεση στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε νωρίτερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χτύπησαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, τόνισε ακόμη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση μία εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους.

Η κλιμάκωση της συριακής κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων, προειδοποίησε ο Πούτιν. «Η ιστορία θα αποσαφηνίσει τα πράγματα, όπως ήδη έχει βρει υπεύθυνη την Ουάσινγκτον για σφαγές στη Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν οι ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων και να υποφέρει ο λαός της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι δεν βρήκε καμία απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση στη Ντούμα, που προκάλεσε το χτύπημα των δυτικών δυνάμεων, στις οποίες επιτέθηκε επειδή ενήργησαν χωφρίς πρώτα να περιμένουν τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.